Buffalo City; Weissensee Elfstedentocht; Icemile Gerda; Oproep Jony: stem op Daan – WTJ 1430

DINSDAG – In de 70.3 Ironman van Buffalo City was Joris Vrij niet de enige Nederlandse deelnemer. Hoewel we bij halves niet alle Nederlanders vermelden, maken we zo vroeg in het seizoen een uitzondering. Tweede Nederlander was bij de mannen Cees Bijleveld op een 787e plaats in 7.44.29 uur. De tijd van Joris was trouwens 5.19.58 uur. Bij de vrouwen scoorde Anita Kessels prima. Ze finishte als 136e in 6.41.50 uur. Vivian Botha-Veldstra volgde als 253e vrouw in 7.36.16 uur. Geen wereldnieuws, maar o.i. vermeldenswaardig.Weissensee met Jacob


De Weissensee was zondag dus decor van de Wintertriathlon. Tot en met vrijdag zijn de schaatswedstrijden, waaronder liefst vier Alternatieve Elfstedentochten. Tja, als het al weer 23 jaar geleden is, moet je ze elders wel inhalen. De derde tocht was vandaag. Overwinning voor Arno van der Veen. Als we afzakken in de uitslagen zien we Jacob van der Ploeg op een 30e plaats, Stephan van den Berg (toch ook al beetje triatleet) op een 52e plaats. Pien Keulstra finishte als 36e op het KPN Nederlands kampioenschap marathonschaatsen. Mart Bruggink – zo af en toe in run-bike-runs en wintertriathlons – was weer goed voor twee podiumplaatsen. Tweede werd hij in de Aart Koopmans Memorial. Derde op de Nederlandse kampioenschappen. Veel, heel veel Nederlanders daar aan de start. Maar niet zo gek veel triatleten dus.
Gerda volbracht als derde vrouw de Icemile

Bevroren water. Het wordt in ons land een bezienswaardigheid. Evengoed is het nog wel koud om er in januari in te springen. Maar niet voor Gerda Holla. De 46-jarige ‘Powervrouw’ uiit Oostwoud, West-Friesland stak maar liefst 3 keer zwemmend het IJSselmeer over in 1 seizoen: een primeru. Wanneer anderen het te koud vinden, duikt Gerda er het liefst in, gewoon in haar badpak. Vorige week woensdag was Gerda de derde Nederlandse ooit, die een Icemile volbracht. We laten Gerda aan het woord:
De zomer van 2018 werd er voor mij éen om nooit te vergeten. Waar ik in eerste instantie het plan had opgevat om eenmalig de 22 km lange oversteek van Stavoren naar Medemblik te maken, zwom ik uiteindelijk in ruim twee maanden tijd, drie keer die oversteek. En werd daarmee de eerste zwemmer ooit met drie keer Stavoren-Medemblik in éen seizoen. Alle oversteken waren anders, maar allemaal even uniek. Wat kijk ik terug met een ontzettend trots en sterk gevoel op deze prestatie.
Afgelopen winter ben ik verder gegaan met ijszwemmen, de sport waar ik vorig jaar mee begonnen ben. IJszwemmen houdt in: Zwemmen, in badpak, in water van maximaal 5 graden Celcius. Het komt er op neer dat als de meeste open water zwemmers na de zomer stoppen met zwemmen omdat het te koud wordt of alleen nog in wetsuit even verder gaan, ik door blijf zwemmen in m’n badpak. De temperatuur daalt vanzelf. Op zaterdag zijn ijszwemtrainingen in het buitenzwembad in Volendam. Vorig jaar sloot ik het seizoen af met 500 meter ijszwemmen. Dit jaar heb ik twee keer een km ijsgezwommen tijdens een wedstrijd.
Een zwemofficial en een arts gingen mee. Gerda’s schoonzus hielp haar met uit het water halen, afdrogen en aankleden. Daarna dook ze regelrecht de sauna in. Tevoren zei ze: ”Dat is echt de allerbeste plek om te zijn als je hebt ijsgezwommen. Ik hoop dat ik een uurtje later weer op temperatuur bent.”
Jony schrijft in de stijl van Daan: stem op hem!

En dan nog deze mooie oproep van Jony Heerink. De Amersfoortse houdt een warm pleidooi om Hellas-teamgenoot Daan de Groot als sportman van Utrecht te benoemen. Stemmen kan nog tot 7 februari. Laten we allen op Daan stemmen. Hieronder de oproep met een knipoog naar de columns van Daan. Jony: hartelijk dank!
Oproep: Stem op Daan

‘Lijkt me mooi om van die kickbokser te winnen, die is namelijk voor 4 verschillenden bonden wereldkampioen’, las ik… En ik las het nogmaals… en nogmaals… Doorgaans scan ik slechts de honderden berichten die in alle groepsapps voorbij komen, maar zinnen van Daan zijn het altijd waard om gelezen te worden. Hoe onbelangrijker het is, des te grappiger Daan het weet te verwoorden. Echter na het lezen van dit appje voelde ik wanhoop; ik raakte bijna in paniek. Waarom zou Daan zich door de beste Kickbokser van de wereld in elkaar willen laten slaan?
Ik had de geestigheid gemist: het bleek niet over een wedstrijd, maar over de sportverkiezingen van Utrecht te gaan. ‘Tijdens een wedstrijd ligt de verantwoordelijkheid van het succes volledig bij de sporter’, aldus Daan. Echter hoe goed je ook bent in je sport; dit soort verkiezingen kan je niet in je eentje winnen. Je hebt fans nodig die op je stemmen. Nu ben ik ervan overtuigd dat Daan heel veel fans heeft, maar ik wil er zeker van zijn dat iedereen op Daan stemt.
Ik geef u daarom 3 opties:
1) u bent fan van Daan en leest geen lange verhalen óf slechts verhalen van Daan,
2) u ben fan van Daan én houdt van verhalen over Daan en de duathlonsport,
3) u weet nog niet of u fan bent van Daan, maar bent niet te beroerd om dat uit te vinden
In geval 1), hier is de link om te stemmen: https://sportprijs-utrecht.nl/stemmen-sportman-2019, dit verhaal ook nog delen is nog beter. In gevallen 2) en 3), lees vooral verder. Ik herhaal de link onderaan nog wel eens.
Daan is een geweldige aanwinst voor de zowel de duathlon als de triathlonsport. Hij is een voorbeeld voor velen. Hij combineert het ‘altijd willen rammen’ uit het wielrennen perfect met de afgemeten trainingsblokjes  in de duathlon- en triathlonsport. Als wielrenner probeerde hij nooit te verliezen. Nu doet hij alles om te winnen.

Deze wil om te winnen blijkt wel uit Daans focus. Afgelopen zomer was Daan debutant op het WK en hij gaf na 10km lopen slechts 30 seconden toe op de nummer 1. Als ex-wielrenner kan je het podium dan al ruiken. Maar Daan dacht geen moment aan winnen of verliezen. Zelfs niet toen hij zijn fiets aantrof met een lekke band. Hij dacht slechts aan zijn reservewiel en aan hoe je het snelst een achterwiel in een tijdritfiets vervangt.
Deze winter zal hij niet alleen nóg meer kilometers lopen dan afgelopen jaar; hij zal aan zijn wisseltrainingen ook de wielwissel toevoegen. Daan zal niets aan het toeval overlaten en zal volgend jaar nog beter voorbereid aan de start staan.
Daan is ook trots op zijn sport. Hij weet als geen ander hoe moeilijk duathlon is. Voor zijn eerste duathlon dacht hij dat alle wielrenners wel hard konden lopen, nu weet hij dat dat niet zo is. Op Trikipedia schrijft hij vol lof en emotie over de moeilijkheid van duathlon. (Bent u bekend met zijn teksten, dan zal u in dit verhaal vast wat bekende uitspraken van Daan tegengekomen zijn. Zo niet, dan raad ik u aan na het stemmen vooral zijn verhalen te gaan lezen). Daan: “Uiteraard kan iedereen lopen en fietsen. Dat is het punt niet. Iedereen kan het, tot dat je het heel hard moet doen”.
Het afblazen van de run bike run competitie gaat hem dus aan het hart.  Hij laat dat niet zomaar gebeuren. Op het NTB congres komt hij op voor de sport en spreekt hij van een belachelijke beslissing: “Eigenlijk maak je een sport helemaal ongedaan. Als multisportbond doe je een sport enorm tekort”. Een paar dagen later ondernam hij al actie door bijeen te komen met zijn concurrenten om te bespreken hoe ze de duathlon een nieuwe impuls kunnen geven. Wat een geweldige impuls kan Daan aan de sport geven als hij, de Europees kampioen duathlon, wordt gekozen tot sportman van Utrecht. Zelf kan Daan nu slechts afwachten. Hij heeft zijn investeringen al gedaan. Hij heeft keihard getraind, hij heeft perfecte races geracet en hij heeft ons een prachtige inkijk gegeven in de sport. Nu is zijn invloed beperkt en is hij afhankelijk van zijn fans.
Stem daarom nu op Daan. Zodat we iets kunnen betekenen voor dit fenomeen! Zodat we iets terug kunnen doen voor alle inzet van Daan. In deze wedstrijd heeft Daan hulp nodig. Uw hulp. Stem op Daan via deze link https://sportprijs-utrecht.nl/stemmen-sportman-2019 omdat hij het verdient om te winnen. En deel dit stuk, zodat hij ook echt gaat winnen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.