Stille selectie in Namibië; Team EK RBR; Preview Israman; Alistair als bobo – WTJ 1431

DONDERDAG – Zoals gisteren gemeld, in de eerste maanden van het jaar lijkt de vrijdag zo’n beetje de belangrijkste wedstrijddag. Morgen de Israman, volgende week de 70.3 Ironman van Dubai en begin maart de o zo belangrijke races in Abu Dhabi, eerste in de reeks World Triathlon Series. Maar vooral de Mixed Relay. Voor Nederland van levensbelang. Daar liggen de Tokyo-tickets klaar…of niet.
Namibië als vanouds

De NTC-selectie traint weer op het vertrouwde trainingsoord in Namibië. Het viel ons op dat in voorgaande jaren er veel foto’s en berichten op Social Media vanuit Afrika verschenen, maar dat het nu angstvallig stil blijft rondom Rachel, Marco, Jorik, Maya, Quinty en iedereen, die verder nog mee is. Ergens snappen we dat wel. De druk is best groot in dit Olympische jaar. Iedereen focust op die belangrijke kwalificatiemomenten. Wij als thuisfront hebben er vertrouwen in. Oranje is niet voor niets een paar jaar terug derde van de wereld geëindigd. En ook voor jaar lag Europees brons klaar in Weert. Het team kent elkaar door en door en ook al wordt de concurrentie per wedstrijd sterker, Oranje staat ook niet stil. Let’s go for it!
Armand maakt team voor Punta Umbria bekend

Maken de triatleten zich op voor Abu Dhabi, de duatleten krijgen in datzelfde maart-weekend al te maken met het EK in Punta Umbria. Coaches Armand van der Smissen en Dyanne Verpaalen nemen Sophie van der Most (elite), Thomas Cremers (U23), Pim Bakker en Olaf Jan Bosscher (junioren), Silke de Wolde, Kim van ’t Verlaat en Willemijn Fuite (juniores).
Vliegen naar de Israman

Maar dat is nog ver weg. Eerst de Israman morgen dus. Niet voor iedereen verliep de reis naar Israël  even vlekkeloos, zoals we eerder vandaag constateerden. Het is de nachtmerrie van elke triatleet. Vliegend naar een bestemming om mee te kunnen doen aan een wedstrijd en op het vliegveld constateren dat je bagage niet meegekomen is.Het overkwam deze week Maarten van Kooij en Evelien Ruijters. Beide Maastrichtse triatleten waren conditioneel klaar om mee te doen aan de Israman, vrijdag vanuit Eilat. Alleen was Transavia vergeten de bagage mee te sturen op dezelfde vlucht. Vergeefs stonden Maarten en Evelien te wachten op fiets, zwem- en loopoutfit.
Het enige was ze bij hebben is een zwembrilletje, dat zat in de handbagage. Snel is contact gezocht met de vliegtuigmaatschappij. Transavia vliegt echter pas zaterdag weer op Israël. KLM had woensdag nog wel een vlucht op Tel Aviv, maar de tijd dringt.
Nicola Spirig blikvanger in Eilat

De twee zoeken naarstig naar spullen om te huren of lenen. Niet echt ideaal als je een hele triathlon wil doen natuurlijk. ,,Maar er zijn ergere dingen op de wereld”, stelt Maarten nuchter vast. Erik-Simon Strijk heeft zijn bagage wel mee gekregen. Hij doet in Eilat de Israman 113, de halve. De concurrentie is groot. Diego van Looy verdedigt zijn titel, de Italiaan Marco Corti is er evenals de Duitser Marc Unger.
Grootste blikvanger in Israël is de Olympisch kampioene van Londen 2008: Nicola Spirig. De Hongaarse Zsanett Bragmayer doet mee en normaliter biedt ook Evelien Ruijters voldoende tegenstand. Israël zelf krijgt ook steeds meer sterke triartleten, de broers Dan en Ran Alterman (ook van de partij) krijgen steeds meer concurrentie in eigen land. Dat zien we bijvoorbeeld ook terug bij de ETU Cup in Holten.
Er moeten tien Jerry’s zijn!

En is er tegenwoordig een internationaal evenement in de wereld, dan is onze Jerry Kenbeek erbij. In onze beleving zijn er een stuk of tien Jerry Kenbeeks, want hoe kan het anders dat één en dezelfde man op zoveel plekken op de aardbol haast tegelijk kan zijn. Daar heb je meer dan zo maar wat ADHD voor nodig. Jerry’s materiaal is gelukkig mee gekomen naar het Beloofde Land. En da’s maar goed ook, want Hoka One One is een van de sponsoren van de Israman. Jerry doet morgen mee in een trio-team van zijn bedrijf. ,,Het fietsen is op een bruut zwaar parcours. De laatste twaalf kilometer naar de wisselzone gaan mega mega steil omhoog.’’
Alistair treedt toe tot PTO

Tot slot ook het bericht met Alistair Brownlee nog even verwerken in deze WTJ. Hij kan het ongetwijfeld ook allemaal makkelijk combineren. Ik sprak hem in Weert en toen toonde hij al ambities in latere bestuursfuncties. Nu is het een feit. De ontwikkelingen bij de Professional Triathlon Organisation zijn haast niet bij te benen. De atleten vertegenwoordiging in de organisatie was al imposant met Rachel Joyce, Tim O’Donnell en Mirinda Carfrae onder andere.
Vandaag is bekend geworden dat weer vier atleten zijn toegelaten tot wat heet ‘the PTO Board of Directors’. Een van die vier is Alistair Brownlee. Ook Paula Findlay, Lionel Sanders en Skye Moench treden toe. Daarmee komt de groep tot 11 triatleten totaal. Daarmee komt de groep tot 11 triatleten totaal.
Straks ook in het IOC?
De entree van Alistair in een eerste bestuursrol past in de lijn van de lange termijnplannen van de tweevoudig Olympisch kampioen. Al vaker gaf de Brit te kennen in te zijn voor een dergelijke rol en op de komende Olympische Spelen is hij ook kandidaat voor de Atletencommissie van het IOC. De verkiezingen zijn tijdens de Spelen. Dertig sporters stellen zich kandidaat voor 4 zetels. Alistair maakt ook deel uit van het adviescomité van de Commonwealth Games 2022 in Birmingham.
Morgen gaan we zo goed mogelijk de Israman volgen. En ’s avonds blikken we vooruit op het weekend.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.