Alles over Israman, de verhalen van Diego en Erik-Simon; Cameron in Tour? – WTJ 1432

VRIJDAG – Het eerste wat Diego van Looy gaat doen als ie straks terug thuis in Mechelen is, is een beetje Hebreeuws leren. Don Diego sloeg vrijdag namelijks weer eens toe in de januariklassieker onder de triathlons. De Israman 113 was voor het derde opeenvolgend jaar voor de voormalig Embrunwinnaar en wereldkampioen Powerman.

Triple Crown is voor Don Diego

Tevoren kondigde de Belg aan dat hij aasde op de Big Triple Crown, zoals hij hetzelfde noemde. En een onvervalste hattrick werd het. ,,Ik had een goeie zwem, lag twee minunten achter op de groep Strijk en nog een topzwemmer, die op de hele 49 minuten zwemt. Goed, daarna op de fiets. Het eerste uur lekker door geduwd (334 Wattage) en na 50 kilometer bij Erik-Simon gekomen. Dan tot 80 kilometer samen gereden en voor de laatste tien versneld, zodat ik met een minuut voorsprong de tweede wissel in gereden kwam.’’ Broodnuchter voegt Diego er aan toe dat ie ‘gewoon vlot tempo in 1.12 uur naar de finish gelopen is.’’

 

Daar was de blijdschap opnieuw groot. ,,Alweer een mooie overwinning rijker. De zwaarste races op de kalender zijn echt voor mij. Waar stayeren niet mogelijk is, kan ik echt het verschil maken. Daarvoor moet ik niet naar de drukbevolkte Ironman-races dus.’’ Als een waar kampioen dankt Diego de organisatie voor het uitstekend evenement en alle finishers, die deze extreem zware race tot een goed eind brachten. Sterke kerel en bovendien buitengewoon toegankelijk. ,,Opnieuw duelleren met Erik-Simon in Oud Gastel op 27 juni? Wil ik best doen, maar leggen jullie dan wel een paar bergen in het parcours!’’ Je bent meer dan welkom Diego.

Boei lag lastig

Voor Erik-Simon Strijk wordt de Israman ook al vertrouwd terrein. Vorig jaar was hij te laat met aanmelden voor de halve, dus werd de Roosendaler veroordeeld al in januari een hele te doen (Israman 226). Dit keer wel de halve, maar die was zeker zo zwaar als de dubbele afstand in 2019. ,,Ik heb lekker gezwommen, kon alleen de laatste boei niet goed vinden, omdat er ook veel mensen van de lange afstand zwommen. Daar een half minuutje verloren.’’

Prutsen op de fiets

Bij het fietsonderdeel zag ES stilaan Diego naderen. De Nederlands kampioen was niet tevreden over het tweede onderdeel. ,,Fietsen was niet goed, iets te veel aan het stellen geweest om mijn fietspositie te verbeteren. Zeg maar prutsen. Het werd er niet echt beter op. Qua aerodynamica ben ik wat aan het uitproberen, maar hier pakte het nog niet zo goed uit. Binnenkort een afspraak maken met mijn bikefitter om alles goed te checken.’’ Het lopen ging daarna vrij goed. Nicola Spirig, toch ook geen kleintje in de sport, kwam niet echt dichterbij. Erik-Simon: ,,Die was ik gelukkig wel kwijt, bij het zwemmen ging ze hard, bergop was ze ook een klasse apart, maar uiteindelijk was het verschil toch gemaakt. Mijn halve marathon(1.18 uur) was pittig, maar ik kon goed doorzetten.’’

Nicola Spirig blijft een fenomeen

Diego klokte 4.30 uur, drie minuten sneller dan vorig jaar, Erik-Simon kwam zeven minuten later over de streep. Snelle tijden, gezien de felle woestijnwind die er dit jaar stond. Oud-winnaar Roee Zarets uit Israël finishte als derde op twaalf minuten van de Belg. En daarna was het al tijd voor Nicola Spirig, die in 4.47 uur klaar was. De Zwitserse gouden en zilveren medaillewinnares van de twee laatste Olympische Spelen had geen tegenstand van betekenis en mengde zich in de mannenstrijd. Ze lijkt in elk geval klaar voor een nieuwe stunt in Tokyo. Op bijna een uur volgde de Israëlische Hadas Mazar. Haar landgenote Hila Cohen behaalde brons in 6.04 uur.

Gazit verrassende winnaar, Reznikov voor derde keer op 226

De hele triathlon – Israman 226 – was haast een volledige Israëlische aangelegenheid. Bij de mannen bestond de top drie uit ‘verrassing’ Omri Gazit (9.47), grote favoriet Dan Alterman (9.55) en Amit Shaked (10.00). Bij de vrouwen was de Israëische Antonina Reznikov voor de derde keer op rij de snelste. Ze verbeterde haar parcoursrecord met acht minuten en bracht het onder de tieneneenhalf uur: 10.29.30 uur.  Twee uur later volgde Irena Mazin als tweede. Agegrouper Liraz Aharon werd in 13.05 uur derde. Petr Vabrousek was de bekende ‘vreemde eend in de bijt’. De Tsjech won de race twee keer, nu werd de veelvraat achtste in 10.49 uur. Hij heeft in elk geval in januari al weer twee heles in de benen.

Andere Nederlanders in Israman

Naast Erik-Simon Strijk waren er nog meer Nederlanders in Eilat. Driewerf helaas voor Maarten van Kooij en Evelien Ruiters, die zonder materiaal langs de zijlijn moesten blijven staan. Maarten stond al vier keer eerder aan de start van de Israman 113 (zelfs een keer derde) en wilde zich nu wagen aan de volledige afstand. Evelien had haar zinnen gezet op een toch wel vrij zekere podiumplaats op de 113. Het mocht niet zo zijn. Nuchtere reactie van de man uit Maastricht: ,,De conditie is goed, dus geen vrees dat ik me niet vol in het Mestreechs carnaval kan storten.’’ Gerjan Looman finishte twaalfde M30 op de halve. Amos Dvash kwam als 85e M40 over de eindstreep. Bij de M45 werden Wouter Gerritsen en Daniel Claessen respectievelijk 26e en 38e.

Israman is een prachtrace, die het met bijna 1000 deelnemers nog prima kan stellen zonder inbreng van Ironman of Challenge. De eerste organisatie heeft al regelmatig een verzoek uitgedaan om de Israman te mogen adopteren. Vergeefs. En dat siert de nijvere organisatie, die alles tot in de puntjes verzorgd heeft. Volgens jaar weer en dan is uiteraard Diego van Looy er weer bij.

Cameron gaat nog harder fietsen

Naast de Israman was hét nieuws van de dag de terugkeer van Cameron Wurf in het wielerpeloton en wel bij Ineos. Zondag doet hij al mee aan de Cadel Evans Ocean Road Race. Van Olympisch roeier in Athene naar profwielrenner bij Cannondale en vervolgens sinds vier jaar triathlon met imposante optredens zoals eind vorig jaar de zege in Emilia-Romagna en amper een paar weken later de vijfde plaats op het WK Ironman Hawaii. Cameron is de vervanger van toptijdrijder Vasil Kirijenka. Hartproblemen dwingen de Wit-Rus zijn sportloopbaan te beëindigen.

Wie mocht denken dat Cameron door het mogelijk zware wielerprogramma in dienst van oud-Tourwinnaar Geraint Thomas (denkt ook aan triathlon trouwens) niet meer toekomt aan zwemmen en lopen, heeft het mis. De Australiër denkt nóg harder te gaan fietsen in triathlons en heeft sowieso Hawaii als hoofddoel 2020 in zijn schema opgenomen. Hij zal toch niet als opwarmertje de Tour gaan rijden zeker?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.