Sport en coronavirus; Februari met vooruitblik Kapelle; Norg; WK veldrijden met Shirin – WTJ 1433

ZATERDAG – Met een grote vrijdagwedstrijd zoals de Israman gisteren, lukt het vaak niet om diezelfde avond nog vooruit te blikken op het sportweekend. We zijn beland in februari. Dry January is achter de rug (we hebben het serieus 31 dagen vol gehouden!), maar het is ook de maand waarin de Brexit (zojuist om 12 uur) definitief een feit is. Misschien wel daarom is Alistair Brownlee snel PTO-bestuurslid geworden….

Chinese sport

Triest genoeg ook de maand waarin Australië haar wonden likt voor de enorme bosbranden en het Coronavirus genadeloos toesloeg. Eerst in Wuhan, daarna verspreidde het virus zich naar andere landen in de wereld. Oppassen dus. Voor de sport betekent het vooralsnog dat het WK indoor atletiek in Beijing niet doorgaat en de Chinese voetbalcompetitie niet wordt hervat. De eerste Chinese triathlon staat op 29 februari op het programma: een ITU-race in Beihai.

Het Water

Op de eerste februaridag staan vooral oudere streekgenoten van ons nog elk jaar stil bij de Watersnoodramp van 1953. Het kwam bovendien weer boven omdat 25 jaar terug de rivierdijken overstroomden en Nederland de grootste evacuatie ooit meemaakte. Evengoed is het vandaag wel duursport in Zeeland. De zwemloop in Kapelle. Misschien elders onbekend, maar Kapelle staat misschien wel symbool voor de Ramp. Het gehucht – toen Capelle geheten – werd namelijk volledig van de kaart geveegd, liefst 42 van de 100 inwoners verdronken. Nadat het water zich terugtrok is het dorp weder opgebouwd en werd de C vervangen door een K.

Preview Zwemloop Kapelle

De zwemloop in Kapelle – land van Shirin van Anrooij – keerde twee jaar geleden terug op de kalender en is nu de openingswedstrijd van het uit zes zwemlopen bestaande zwemloopcircuit. Nog zonder hoofdsponsor weliswaar, maar met zes ijverige organisaties. In Kapelle is dat zwemvereniging De Bevelanders. Zwembad Groene Woud is vertrekpunt voor de series, die om 13.45 uur beginnen. Meteen een leuk startveld met oud-winnaars Arno Lambrecht, Lotte de Vet en Lynn Lossie. Met Chris Steenbakker, Erwin Langeler en Sander de Bart. En met Hawaii-ganger Gert van der Vinden. En vanaf 14.15 uur de kortere afstanden met o.m. Sem Lazaroms, Rens van Beek en Roos Englebert. Het circuit loopt tot en met 10 mei, de finale is de Stellenplas zwemloop in Heinkenszand. Vier Zeeuwse, twee Westbrabantse wedstrijden. Dezelfde als vorig jaar.

Foto: Sjaak Sinke

Preview Crossduathlon Norg

Zondag mogen de crossduatleten weer aan de bak. Van Zuidwest-Nederland trekken we het hele land door naar het hoge noorden. Norg om precies te zijn, Noord-Drenthe. Erik Dekker en Marianne Timmer hebben er gewoond. Maar ze doen niet mee. Wel van de partij zijn o.m. Arie de Jong, Jeroen Lute, Ferdinand Oldeman, Anton Theo Borger, Raimond van der Boom, Joost Christiaans en bij de vrouwen Silvia Brouwer, Christina Draijer, Suzanne van Gelder en tweevoudig winnares Trudy Veenstra. Het is dé wedstrijd van Fries Arie de Jong. Liefst zes keer won ie ‘Norg’ al, Joost Christiaans staat op twee.

De jeugdserie gaat om 11 uur van start, de mannen om 12.30 uur, de vrouwen en recreanten om 12.33 uur en de korte serie om 12.43 uur. 5-20-2,5 km: dat staat de wedstrijdatleten te wachten. Voor de podiumwinnaars: een bos bloemen en kussen van de rondemiss/mister. Wie voor het eerst mee doet: borden NORG volgen en zo naar het voetbalveld van GOMOS op sportpark Schapendrift. GOMOS staat zoals jullie allen weten voor Goede Oefening Maakt Ons Sterk. Toch jammer dat geen enkele triathlonvereniging zulke prachtige afkortingen heeft bedacht. Hoewel de organiserende club best een mooie naam heeft: GVAV Rapiditas. Loop- en fietsparcours voeren de crossduatleten over de prachtige Langeloër Duinen.

WK veldrijden met zaterdagochtend Shirin al

Verder volgen we natuurlijk het WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf. Deze zaterdagmorgen al opent de mondiale titelstrijd met het WK juniores en dus meteen met Shirin van Anrooij, niet geheel toevallig ook uit het Zeeuwse Kapelle. Nog voor de zwemloop in haar woonplaats begint kan wellicht de vlag uit voor wederom een medaille, misschien wel goud! In Dübendorf eindigt feitelijk ook het door haar coach Marc Herremans opgestelde ‘Project Shirin 2020’. Vorige week spraken we Shirin kort na haar zevende plaats op de laatste Wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. Ze werd zevende. Tussen de elite wel te verstaan!

NK langlaufen

En we moeten nog wel wat doen met het NK langlaufen op het Noord Festival in Sankt Ullrich am Pillersee. Maar ook daar komen we aan het slot van alle wedstrijden nog op terug. Verklappen alvast dat Machiel Ittmann weer in de prijzen is gevallen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.