Ooit zijn we allemaal een keer begonnen aan triathlon. Ikzelf startte niet met een Start2Tri, maar met een triathlon op de middelbare school. Ik was dertien jaar en zag bij de gymles dat ik mee kon doen. Natuurlijk had ik geen idee wat het inhield, maar het leek mij wel leuk. En daarom meldde ik mij maar meteen aan bij de gymleraar.

Jong geleerd

Eenmaal thuis besloot ik voor mijzelf een schema te maken, zodat ik tijd had om te zwemmen, fietsen en hardlopen. Ja, zelfs toen was ik al druk bezig met de schema’s. Na twee maanden trainen was de wedstrijd daar. Mijn paars met witte sportieve fiets had ik al klaar gezet en in mijn badpak sprong ik vrolijk het water in. Van wisseltijden had ik natuurlijk geen idee, dus ik stond mij in een kleedhokje rustig omkleden.

In mijn zelfbedachte hardloopkleren stapte ik op de fiets en plakte er ook maar meteen het rondje hardlopen achteraan. Het was een 1/10 triathlon en ik werd meteen derde van de meiden. Ook in de drie jaren daarna deed ik aan deze triathlon mee en trainde daarom ieder jaar trouw acht weken voor de start. Daarna stopte de school met de triathlon en ik dus ook! Als ik toen had geweten dat er een vereniging om de hoek zat, was ik waarschijnlijk doorgegaan, maar helaas.

Mijn rentree

Op mijn 26ste kwam triathlon weer terug in mijn leven. Ik sloot mij aan bij een vereniging en twee weken later stond ik al aan de start van mijn eerste openwaterzwemwedstrijd van twee kilometer. Daar stond ik dan tussen al die enorm fitte triatleten en de twee andere vrouwelijke triatleten. Ik zwom dan ook achteraan in mijn geleende wetsuit en na die twee kilometer kwam ik als laatste aan op het surfstrand. Mijn armen konden niet meer ophouden met schudden. Achteraf was het een beetje teveel van het goede. Maar het was ook een wijze les! Je moet nu eenmaal eerst trainen voordat je zoiets gaat doen. Toch stond ik na veertig minuten trots op de kant. Mijn ouders waren vooral heel blij dat ik weer veilig op de kant stond.

Pas een paar weken daarna ben ik daarom gestart op mijn eerste achtste triathlon in Aalsmeer. Hier kom ik oorspronkelijk vandaan en het was dus ook logisch dat ik lid werd van de vereniging in Aalsmeer. Voor mijn eerste achtste had ik mijn sportkleding alvast klaar gelegd. Nog steeds rende ik in mijn katoenen tanktop, maar mijn hardloopbroek had ik ingeruild voor een iets mooier exemplaar. De racefiets had ik een paar weken eerder al bij een vriendin uit de schuur gehaald, zodat ik tijd had om hem op te knappen en een paar testritjes te maken. Ik had ten slotte nog nooit op een racefiets gezeten.

Iedereen heeft het moeten leren

Bij de start op het strand kwam er ineens een zenuwachtige blonde dame met een hoge stem aan mij vragen of dit de wisselzone was en hoe triathlon eigenlijk werkte. Ik had natuurlijk nog geen idee en kon haar niet verder helpen. Wel zag ik meteen dat zij een fantastisch racemonster als fiets had. Wat een verschil met mijn oude geleende fiets! Een tijdje later kwam ik erachter dat deze zenuwachtige blonde dame Yvonne van Vlerken was. Ook in latere wedstrijden kwamen we elkaar nog regelmatig tegen. Daar eindigde zij eigenlijk altijd als winnares en zat ik ergens in de middenmoot.

Terug naar mijn eerste triathlon. Achteraf heb ik vooral heel hard om mijzelf gelachen. Ik keek continue naar de mensen om mij heen en probeerde ze een beetje na te doen. Mijn wisseltijden waren enorm lang en ik worstelde mijzelf er doorheen. Uiteindelijk kwam ik na ongeveer anderhalf uur over de finish. Maar bovenal vond ik het fantastisch en vele wedstrijden volgden.

Start2Tri

Toen ik net startte, bestonden er nog geen triathlon-cursussen. Iedere keer moest ik het wiel opnieuw uitvinden. Uiteindelijk kocht ik een beter tweedehands fiets en wetsuit, scoorde ik een mooie helm bij de Decatlon en regelde ik, via de vereniging, een mooi paars triathlonpak. Hier heb ik nog jarenlang wedstrijden mee gedaan en ook tijdens mijn eerste hele triathlon in 2011 gebruikte ik deze materialen. Van de doorgewinterde triatleten leerde ik de handige trucjes om te wisselen, hoe ik het beste kon trainen en dat er ook zoiets als sportvoeding bestond.

Omdat ik toen ook al sporttrainster was, begon ik mij steeds vaker af te vragen waarom er geen Start2Tri bestond. Veel vriendinnen van mij wilden ook wel starten, maar vonden het veel te spannend om aan te sluiten bij al die ontzettend fitte triatleten. Dan moest je wel al heel fit en goed zijn, toch? Daarom ben ik toen aan een kleine groep een cursus gaan geven en heb ik een speciale triathloncursus voor studenten opgezet.

Dit heeft uiteindelijk geleid tot het ontwikkelen van de Start2Tri cursus. In deze cursus van zes weken leer je alle beginselen van een triathlon. Hierdoor zal je een stuk veiliger en zelfverzekerder aan de start van je eerste wedstrijd staan. Maar dat is niet het enige. Tijdens de cursus vertel ik je over mijn beginnersfouten, zodat jij ze niet hoeft te maken en je straks met een grote glimlach over de finish komt. Vanaf 20 april 2020 kan je deze cursus live in Amsterdam volgen. Wil je meedoen? Je kan je hier aanmelden!

Online triathloncursus

Ik realiseer mij dat natuurlijk niet iedereen in Amsterdam woont en daarom heb ik ook een online cursus in elkaar gezet. Deze zes modulen kan je via de besloten Trispiration Academy volgen. Bij inschrijving ontvang je een inlog en daarmee heb je toegang tot alle video’s, presentaties en werkbladen. Ook word je lid van een facebookgroep zodat je aan mij al je vragen kan stellen en ik je verder kan helpen. Verder is de opzet van de cursus hetzelfde als de live versie. Het grote voordeel van de online Start2Tri is dat je alles kan volgen wanneer het jou uitkomt. Iedere inschrijving krijgt namelijk zes maanden toegang tot de online Trispiration Academy.

Volg je Trispiration al een tijdje en heb jij deze cursus niet meer nodig? Dan heb ik toch een leuk aanbod voor je! Jij kan deze cursus, met korting, aanbieden aan een beginnende triatleet. In plaats van €97,- kan ze aan de slag voor maar €67,- . Je kan je hier aanmelden!

Natuurlijk kan je alleen meedoen aan deze cursus, maar samen is veel leuker! Nodig je collega, buurvrouw of vriendin uit en ga samen starten met triathlon. Dan betaal je samen, in plaats van €134,-, maar €97,-. Dan volg je deze Start2tri dus maar voor €48,50 per persoon.Wil je gebruik maken van dit aanbod? Stuur mij een mail met beide namen en mailadres en dan zorg ik dat jullie snel kunnen beginnen.

En voor je het weet sta je goed voorbereid aan de start van jouw triathlon. En mocht je mij voorbij zien komen daar, spreek me vooral even aan. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.