To Tokyo or not to Tokyo, that’s the…; NK langlauf; Jerry’s Israman; Tweede hele Han in ZH – WTJ 1434

MAANDAG – Ze komen uit Overijssel, Brabant, Zuid-Holland en Utrecht. Maar eigenlijk zijn (respectievelijk) Rachel Klamer, Maya Kingma, Marco van der Stel en Jorik van Egdom vanwege hun verblijf in het NTC Sittard Limburgers geworden. Aangevuld met Limburgse pur-sang Quinty Schoens en gecoacht door Limburgers Louis Delahaye en Jordi Meulenberg is de Nederlandse triathlonwereld eigenlijk best Limburgs georiënteerd.

Smalle basis vergeleken met de Fransen

Op zich hoeft daar niks mis mee te zijn, maar als we naar andere landen kijken, wordt er meer gerouleerd. De Fransen bijvoorbeeld hebben Jeanne Lehair, Audrey Merle, Sandra Dodet, Cassandre Beaugrand, Leonie Periault, Emilie Morier, Leo Bergère, Paul Georgenthum, Pierre le Corre, Dorian Coninx en wereldkampioen Vincent Luis de laatste jaren ingezet. Het leverde vele internationale titels en podiumplaatsen op. Toegegeven. Frankrijk, groot land, groot potentieel. En ze zijn al in een vroeg stadium verzekerd van Olympische deelname. Toch blijft het merkwaardig dat Oranje buiten het genoemde kwartet eigenlijk nooit met andere triatleten in wedstrijdverband is uitgekomen. De basis lijkt daarmee vrij smal en dat geeft risico’s.

We schrijven dit nadat Donald Hillebregt afgelopen weekeinde een lekkere 1500 meter indoor draaide en zijn looptrainer André Oost de knuppel in het hoenderhok gooide. Zijn FB-bericht was als volgt:

Vandaag een mooi succes voor Donald, als training een indoor wedstrijd gedaan van 1500m. In de 3de serie liep Donald deze race alleen op kop, en heeft hij deze helemaal volgens opdracht gelopen naar een hele mooie 4:06,7 opmerkelijk genoeg: er zat zeker meer in, daar ging het vandaag niet helemaal om, slim je race indelen en aanzetten wanneer nodig.
Dit is een mooie opsteker op weg naar Tokyo, dit kan toch niet ongemerkt aan de NTB voorbij gaan zou je denken. Nederlandse Triathlon Bond: doe waarvoor de leden betalen en selecteer nu wel de snelste en sterkste atleten! Deze progressie kun je niet meer van tafel vegen!

We zijn met onze hardlooptrainingen nog lang niet klaar, de fijnslijp puntjes zijn al geanalyseerd de intensieve samenwerking gaat verder.
One goal: Tokyo2020

Een duidelijk statement, waar Donald zich verder van distantieerde. Hij laat liever zijn benen/zijn lichaam spreken. En dat begrijpen we ten volle. Maar iedere sporter knokt voor zijn plaatsje in de Olympische selectie. Ieder zijn eigen Olympische droom. Kijk naar het windsurfen waar Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe strijden om 1 startbewijs voor Tokyo. Die droom mag o.i. niemand Donald Hillebregt ontzeggen. En ook Quinty Schoens niet, Rani Skrabanja, Lotte Wilms en alle anderen met dezelfde ambities.

Reactie André Oost

We spraken André vandaag nog. Hij benadrukt nogmaals dat het zijn persoonlijke mening is. ,,Belangrijkste voor mij is Donald klaarstomen. Vooral looptechnisch zijn er enorme stappen gemaakt, al zijn we er zeker nog niet. Ik ben het niet eens met de NTB dat Donald nog niet is opgesteld in de wedstrijden waarin hij punten kan scoren. Het is erg genuanceerd door mij neergezet nu. We doen dit soort loopwedstrijden om die absoluut noodzakelijke tempo hardheid te verkrijgen, die nodig is in de ITU-races. Ik heb het potentieel van Donald gezien. Als alles samenvalt, kan hij wel eens gaan verrassen in de ETU/ITU-races.’’ Oost weet ook dat de druk bij de bond hoog ligt en alles in maart in Abu Dhabi moet lukken. ,,Maar boven alles staat voor mij dat Donald een reëele kans moet krijgen om een Mixed Relay mee te draaien.’’

Gezien onze inleiding, delen wij van Trikipedia die mening. Zijn sprinttitel in Ouderkerk waar hij Marco versloeg, onderstreept die stelling. Ik zou zeggen: breng alle partijen eens bij elkaar voor een goed gesprek!

NK langlaufen: acht titels voor triatleten

Over naar nog wat wedstrijden. Het NK langlaufen. Trekt altijd weer een aantal triatleten, want de cross-country skibeweging is goed voor triatleten, zo wordt verteld. Het achtdaagse Noords Festival was wederom in het Oostenrijkse Sankt Ullrich am Pillersee. Op de 7,5 kilometer vrije stijl werd Diana Gorter vijfde en kampioene D40. Machiel Ittmann kwam als vierde bij de finish aan, kampioen M50. Robert Beute achste en kampioen M40, Frans van Heteren 9e, Bert van Veen 10e en Hawaii-ganger Henk van Laar 11e. Op de korte afstanden voor de jeugd waren Mark en Maarten Beute (Roberts zonen) de snelsten. Dione Dompeling (dochter van oud-triatleet/trifotograaf Toon) won bij de meisjes. Op de 10 kilometer klassiek stond Machiel weer op het overall-podium als derde (uiteraard NK M50), Frans kwam ook korter: zesde en brons M50. Robert twaalfde, maar nog immer kampioen M40. Bij de jeugd dezelfde kampioenen: Dione, Mark en Maarten.

Tenslotte de langste afstand, de 25 kilometer vrije stijl. Diana vierde en kampioene D40. Machiel derde en kampioen M50, Robert zevende snelste M40. Tim Hezemans achtste, Frans negende, Henk 13e en Fred Gorter 14e, Bert 15e, Thomas Naasz 16e en Jorn Bagijn 19e. Dione deed ook nog aan de voor jeugd langste afstand mee. Ze keert met drie titels huiswaarts.

Jerry derde met HOKA-team in Israman

Van de sneeuw nog even terug naar de woestijn van Eilat. De vrolijke zwemfoto van vandaag waar de triatleten uit de Golf van Akaba komen laat zien dat overal ter wereld sporten plezier geeft, op elk niveau. De individuele races van de Israman stonden vrijdag al op onze site. Uit de relay hadden we nog een bijzondere. Van de 143 teams werd het HOKA ONE ONE-team met Jerry Kenbeek als fietser negende totaal in 5.38.47 uur. In de leeftijdsgroep tot 40 jaar werd het team van Jerry derde.

Han Poppema heeft ook zijn tweede hele triathlon te pakken

En tenslotte van de hete woestijn naar het nog koude water van de Reeuwijkse Plassen. Han Poppema uit Woerden stond op de eerste februaridag klaar voor zijn tweede hele dit jaar. Na de provincie Groningen was nu Zuid-Holland aan de beurt. Na 3,8 kilometer in de pikdonkere Plassen (Han startte om 5 uur, een uur eerder dan in Groningen zodat de Racerunners in Rotterdam niet te lang hoefden te wachten), dan omkleden en fietsen met het navigatie fietsteam Martin Oostveen Hoveniers door praktisch de hele provincie: Nieuwveen, Leiden, Scheveningen, Zoetermeer en Gouderak, waar AV Clytoneus-clubgenote Aafke Smeets woont/werkt. Vandaar liep Han zijn marathon, deels over het parcours van Rotterdam inclusief de Erasmusbrug met finish in het atletiekstadion van Rotterdam Atletiek. Op de baan haalde Han samen met racerunners van Fortis, Haag Atletiek en Rotterdam Atletiek zijn tweede vinkje op zijn shirt op. Het was rond een uur of acht, maar dat doet weinig terzake. Het goede doel, het gehandicapte kind. Daar draait het om bij deze ongelofelijke prestatie. Binnenkort maakt het team van Twaalftwintig (de naam van het project) welke provincie Han in maart aan doet.

Trikipedia-badmutsen op Veerke-kwis

Tenslotte. We hadden het al over de Trikipedia-badmutsen. Zaterdag werden de mannen van TV Dordrecht verblijd met zo’n badmuts. Niet vanwege de originele antwoorden op een foto, maar vanwege hun schitterend debuut in de Sport- en Muziekquiz van ’t Veerke in Oud Gastel. Uiteraard wisten ze alle triathlonvragen, maar ook in muziek waren de mannen lekker op dreef. En voor de Gastelse vragen was Gerbert van de Biggelaar ingelijfd.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.