Minder NK’s; Wurf stapt af; Shirin valt; Blummenfelt wint RBR; Mikhail Paralympics – WTJ 1436

WOENSDAG – Er zijn, dankzij het WK Multisport Festival in Almere, ook komend seizoen in ons land genoeg titels te verdienen. Wereldtitels wel te verstaan. Het aantal nationale titels is drastisch terug gebracht. Om verschillende redenen keren het NK lange afstand, het NK duathlon lang, het NK masters sprint, het NK crosstriathlon en het NK crossduathlon dit jaar niet terug. Veel tri- en duatleten mogen dus een jaartje langer in rood-wit-blauw sporten. Deels komt het door het WK, waardoor er in september wel erg veel titels uit te delen zouden zijn. Maar kennelijk zijn er ook kampioenschappen, waarvoor zich dit jaar geen organisatoren hebben gemeld. En dat is spijtig. Zo’n NTB-medaille stimuleert. Wellicht is de organisatie-afdracht toch te hoog gegrepen?

Cameron stapt af in eerste profkoers

Cameron Wurf is weer terug in het profpeloton, we meldden het reeds eerder. Zijn eerste wielerwedstrijd was in zijn thuisland , in Geelong om precies te zijn. De Cadel Evans Great Ocean Road Race. Cameron maakte een sterke indruk. Met sterke tegenwind reed hij lange tijd samen met ploeggenoot Ian Stannard op kop. Dat brak hem aan het eind van de rit nog wel op, hij stapte af. Blij om terug te zijn was hij wel. Bovendien lag het niet aan zijn conditie, want na de koers besloot hij hardlopend van de finishlijn in Geelong naar het 30 kilometer verderop gelegen hotel te gaan. En ’s avonds stond er volgens zijn Strava-account ook nog een zwemtraining op het programma.

Shirin verjaart, valt en stapt uit cross Maldegem

Aan lopen en zwemmen komt Shirin van Anrooij dezer weken nauwelijks toe. Na haar wereldtitel werd ze overspoeld door media-aandacht, waren er huldigingen en was ze bovendien vandaag jarig: 18 is ze geworden. Een uitbundig feest thuis werd het niet, want de volgende cyclo-cross stond al weer op het menu. Niet in haar wereldkampioenstrui, die mag ze allen dragen als ze bij de junioren uitkomt. Maar dat heeft voor Shirin weinig zin. De Parkcross in Maldegem was er weer eentje tussen de ‘grote vrouwen’. Jammer genoeg geen verjaardagscadeautje: Shirin kwam ten val en moest opgeven. Het zal niets afdoen aan de euforie waarin ze nog steeds verkeert. Zaterdag nieuwe kansen.

Kristian Blummenfelt traint naar open Portugese duathlontitel

Duathlon is in Portugal best een populaire sport. Afgelopen zondag was in Rio Maior het open Portugees kampioenschap.  Het Rio Maior Sports Centre staat bekend als het Papendal van Portugal. Het is het Olympisch trainingscentrum voor onder meer zwemmen, atletiek en triathlon. Vanwege de aangename temperaturen wordt daar in de wintermaanden ook door veel buitenlandse atleten gebruik van gemaakt. Zoals bijvoorbeeld Kristian Blummenfelt. De Noorse winnaar van de Grand Final in Lausanne en wereldbesttijd-houder op de 70.3 Ironman bereidt zich in Portugal voor op het nieuwe seizoen. En passant pakte hij de duathlon Rio Maior mee, die overigens in de regen gehouden werd. De 25-jarige Scandinaviër was de sterkste over 5/19/2,5 run-bike-run. Kristian ging trainingsmaatjes de Japanner Henji Nener en de Braziliaan Miguel Hidalgo vooraf. De Belg Christophe Dekeyser eindigde op een vierde plaats. Bij de vrouwen was het een puur Portugese aangelegenheid. Madalena Almeida won, Maria Tomé finishte tweede, het brons ging naar Gabriela Ribeiro. Overigens doet Kristian ook mee aan de 70.3 Ironman Dubai van vrijdag. Tot een duel met Alistair Brownlee komt het niet. De Brit verdedigt zijn titel niet.

Help Mikhail naar de Paralympics!

Tot slot nog een berichtje waar we een beetje triest van werden. De 31-jarige Russische paratriatleet Mikhail Astashov mag sportief gezien (hij won al World Cups) naar de Paralympics in Tokyo. Van de Russische sportfederatie hoeft hij niet veel te verwachten, daarom is hij begonnen als Fastfood-koerier om geld te verdienen voor reis en deelname naar Tokyo. Gelukkig kaart de Russische media het nu ook aan. Misschien dat Mikhail op die manier sneller aan de 5600 euro komt of dat de Russische bobo’s beseffen dat je zo niet met je topatleten omgaat.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.