Preview 70.3 Ironman Dubai; Even geen Wuhan; RIP Pedro; Docu Charles Brouwers – WTJ 1437

DONDERDAG – Dubai, the City of Gold. Alleen al daarom is de 70.3 Ironman een ‘must-do’ voor menig triatleet. Zoals bekend is het in Arabische landen Friday-sportsday. Israman, Dubai, Abu Dhabi en Bahrain. Het zijn inmiddels monumenten in de triathlonsport aan het worden met als overeenkomst dat ze allen op vrijdag worden gehouden.

Met het wereldberoemde zevensterrenhotel Burj Al Arab als decor gaan de triatleten de strijd aan in eerst de Arabische Golf, vervolgens een heen en weer fietsparcours door de stad en de Araban Dunes en tenslotte het lopen langs Jumeirah Public Beach. Het rijtje favorieten is groot. Pieter Heemeryck wil er zich meteen kwalificeren voor het WK in Taupo, zodat de Belg zich op twee Ironmans kan focussen voor kwalificatie Kona. Bart Aernouts doet al zijn tweede 70.3 IM, Sara van de Vel is de derde Zuiderbuur op de pro-list. Daar prijken van Nederlandse zijde twee namen op: Michiel de Wilde en Robert de Korte. Voor Robert zijn eerste IM-race als pro.

Geen Brownlee en Blummenfelt, wel Helen Jenkins!

De Britten missen Brownlee, maar zijn met titelverdediger Adam Bowden en David McNamee toch sterk vertegenwoordigd. De winnaar van Buffalo City (en Almere!) Matt Trautman is ook zwaar favoriet. Ivan Rana en Ronnie Schildknecht vertegenwoordigen de ‘oude garde’. De aankondiging dat Kristian Blummenfelt start, trekken we bij deze weer in.

Natuurlijk kijkt de triathlonwereld reikhalzend uit naar de come-back van Helen Jenkins, tweevoudig ITU-wereldkampioene en in Dubai debuterend op de 70.3 Ironman. Ze neemt het op tegen de Zwitserse Imogen Simmonds, de Canadese Angela Naeth en….Leanne Fanoy. Vorig jaar snelste agegrouper en zevende overall, nu als pro. Tegenwoordig komt Leanne veelal voor haar tweede thuisland Verenigde Arabische Emiraten uit. Thuiswedstrijdje dus voor de in Venhuizen geboren toptriatlete. Overigens wonen veel van de twintig deelnemende Nederlandse triatleten (agegroupers) in het Midden Oosten. Expats, werkzaam bij grote oliemaatschappijen bijvoorbeeld.

Donderdag kwamen trouwens al de Ironkids in actie en dat levert altijd prachtige plaatjes op van blije kids. Als iedereen maar sportte of sportevenementen op touw zette, dan zag de wereld er een stuk vrolijker uit.

Dichte mist verwacht boven Dubai

Nog wel een waarschuwing voor iedereen die morgen aan de start staat in Dubai. Ga op tijd van huis weg, want er wordt zeer dichte mist voorspeld. Het zou kunnen dat je in het stadsverkeer vast komt te zitten en dan te laat aan de start verschijnt. En voor wie nu nog in Nederland is, zou ik zeker alvast maar vertrekken richting UAE! De race begint overigens al over iets meer dan vijf uur! Zeg maar 3.30 uur Nederlandse tijd. Wanneer u wakker wordt, staat de uitslag waarschijnlijk op Trikipedia.

Ook andere evenementen zijn vrijdag al min of meer gaande. Zo wordt in de sneeuw van het Italiaanse Asiago de openingsceremonie gehouden van de 22e wereldkampioenschappen wintertriathlon. Nederland heeft daar de laatste jaren helaas geen grote rol meer in. We kijken vrijdagavond naar dit WK en dat doen we ook met de Flevonice wintertriathlon en de door Wim van Haperen alom gepromote crossduathlon Etten-Leur. Is Flevonice waarschijnlijk nog op een rustige zaterdag, voor zondag wordt storm en regen voorspeld. De Westbrabantse organisatie hakt zaterdagmiddag om 12 uur de knoop door of de klassieker in de bossen van de Kogelvanger en Zandspui al dan niet door kan gaan.

Uitstel Challenge Wuhan vanwege Coronavirus

Zekerheid over een afgelasting heeft de Challenge Family inmiddels wel van haar tweede Chinese triathlon. Nota bene in Wuhan, de stad waar het coronavirus ontstond, was de allereerste Challenge gepland op 24 mei. De organisatoren hebben samen met de Almeerse directie van Challenge de knoop doorgehakt: geen race in mei, hopelijk wel in oktober. Een exacte datum is nog niet bekend.

RIP Peotrifire

Triest nieuws uit Spanje waar Pedro Manuel Alonso Padro alias Peotrifire gisteren frontaal geschept werd door een vrachtauto en daarbij op slag werd gedood. De 52-jarige Spanjaard was al bijna dertig jaar actief in de triathlonsport. Hij deed vooral wedstrijden in eigen land en organiseerde ook triathlons in Galicie. Op het EK halve triathlon in Barcelona 2013 finishte hij als 25e agegrouper.

Pracht documentaire van Nederlandse Kiwi Charles/Karel Brouwers

 

Het is een geweldige documentaire geworden, gemaakt door Marleen Hoftijzer, samen met Karel (Charles) Brouwers. Een docu over drie bijzondere ‘First Timers’ in de Ironman Taupo New Zealand 2019. Karel Brouwers is één van de drie mannen die gevolgd worden in aanloop naar en tijdens de Ironman New Zealand. Overigens is Karel ,of Charles zoals ze hem in Nieuw Zeeland noemen, ook dit jaar weer deelnemer op de Ironman Taupo van 7 maart.


De docu is nog niet online, maar zal vanaf volgende week alvast wel getoond worden tijdens The Big Bike Film Night. In totaal 42 avonden komende maanden door geheel NZ en daarna zal hij eindelijk voor iedereen te zien zijn op Youtube of Vimeo. Tegen die tijd zullen wij de gehele documentaire op onze website plaatsen, voorlopig kunnen we de trailer tonen. Natuurlijk volgen we Karel ook tijdens de wedstrijd dit jaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.