Belgische dubbelslag in 70.3 IM Dubai: Aernouts 1, Heemeryck 2; Leanne ijzersterk vijfde – WTJ 1438

VRIJDAG – Een prachtige seizoenstart voor de Belgen. Vanochtend werden Bart Aernouts en Pieter Heemeryck 1 en 2 in de tweede 70.3 Ironman van het seizoen, die van Dubai. Het Vlaamse duo liep lang samen, een beetje a la Kienle en Frodeno een paar jaar terug op Hawaii. Of – nog verder terug – Scott en Allen.

Uiteindelijk greep Bart de zege voor Pieter. Een ongekende weelde wederom. Hoewel ongekend? Voor onze zuiderburen begint het gewoon te worden dat ze de internationale topwedstrijden beheersen. Na het zwemmen waren de verschillen nog wel wat groter tussen Pieter en Bart: ruim drie minuten, maar de inhaalrace van Aernouts op de fiets was magistraal. De nummer twee van Hawaii 2018 raffelde de 90 kilometer af in 1.52 uur en bereikte op eigen houtje de kopgroep waarin Pieter er alles aan deed om het tempo hoog te houden. Andere mannen als Filipe Azevedo, Adam Bowden hadden toen de rol al moeten loslaten. Jesper Svensson volgde Pieter nog wel, maar moest daar bij het lopen de tol voor betalen. De Zweed eindigde dertiende.

Het was op de warme 21 kilometer voor de niet-Belgische concurrentie sowieso verloren spel. Samen begonnen de Belgen aan de halve marathon, waarin ze 14 kilometer lang zij aan zij knokten. Pas in de laatste vijf kilometer kwam Arnouts langzaam maar zeker los van Heemeryck. Aan de finish bedroeg het verschil 1.24 minuut, het brons ging naar titelverdediger Adam Bowden. Maar dat was toch al op 2.46 minuten. Vierde was verrassend de Deen Magnus Elbaek Ditlev en vijfde was nu Matt Trautman, twee weken terug nog winnaar van de eerste 70.3 IM in Buffalo City. David McNamee – ooit derde op Hawaii – kwam er niet aan te pas, hij finishte veertiende.

En dan te bedenken dat Bart Aernouts deze eerste twee wedstrijdjes nog als ‘opwarmertjes’ beschouwt. De 35-jarige Belg uit het Sportoase-Veldeman team wil er op 4 april pas echt staan tijdens de 70.3 IM Oceanside en daarna zijn eerste Ironman van het seizoen in St. George, USA.

Robert de Korte was op een 21e plaats beste Nederlander. Michiel de Wilde stapte na het fietsen uit de wedstrijd.

Imogen Simmonds snelste vrouw; Leanne sterk vijfde

Snelste vrouw was de Zwitserse Imogen Simmonds, die nog binnen de vier uur haar wedstrijd afwerkte. Een minuut na de Braziliaanse Pamella Oliveira en Helen Jenkins kwam Imogen uit de Arabische Golf. Na veertig kilometer nam de Zwitserse de rol over van Oliveira om die in het verdere wedstrijdverloop niet meer af te staan.

Ze bouwde haar voorsprong uit tot twee minuten op de Braziliaanse, die dapper stand hield op een tweede plaats. Helen Jenkins, na vier jaar terug in de ring en debuterend op de halve afstand, kreeg gaandeweg moeite het tempo vast te houden. Ze werd in de slotfase nog bijgehaald door de Belgische Sara van de Vel, maar herpakte zich op de halve marathon.

Op de 21 kilometer werden de verschillen langzaam groter. De snelste loopster bleek verrassend de Amerikaanse Danielle Dingman te zijn, die zich uiteindelijk nog opwerkte naar een tweede plaats. Imogen Simmonds liep zeven minuten uit op Dingman, die in de laatste kilometers Pamella Oliveira van het zilver afhield. Na de Braziliaanse volgde twee minuten later Helen Jenkins, toch een meer dan fraaie come-back van de tweevoudig ITU-wereldkampioene. Direct daarachter was het ‘onze’ Leanne Fanoy uitkomend voor UAE, die ijzersterk vijfde werd. Sara van de Vel viel terug naar een zevende positie op de finishlijn.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.