Naast Wuhan ook geen Challenge Madrid, maar Collins Cup zet Challenge boven Ironman – WTJ 1439

VRIJDAG – Het zit de Challenge Family even tegen. Uitstel van de triathlon in Wuhan, hetgeen natuurlijk te begrijpen valt. Het epicentrum van de Coronavirus kan nu geen topsportevenement hebben, nog los van het feit dat buitenlandse triatleten niet happig zijn om überhaupt aan wedstrijden in China mee te gaan doen.

Maar dat nu ook de Challenge Madrid niet doorgaat, is even een tegenvaller voor de ‘rood-witte familie’. De voor 27 september geplande hele triathlon wordt met een jaar uitgesteld. De organisatie verklaart dat ‘ondanks het feit dat de race is uitverkocht, Challenge Madrid dit jaar haar deelnemers geen triathlon kan garanderen, die aan de verwachtingen voldoet.’

Moeras als zwemparcours te droog

Grootste probleem vormt het zwemparcours. Dat is een op 1000 meter hoogte gelegen plas in moerassig gebied. De Spanjaarden spreken zelf van ‘pantano’, een soort waterreservoir in prachtig natuurgebied. Het probleem is dat ondanks de regenval in februari de capaciteit van het water is teruggelopen van 45 procent naar 36 procent. De organisatoren stellen dat er diverse gesprekken zijn geweest met de gemeenteraad van het nabij Madrid gelegen San Martin de Valdeiglesias. ,,Maar we kunnen geen zwemparocurs onder de juiste omstandigheden garanderen. Daarbij komt dat wegwerkzaamheden in Bailén, waar archeologische vondsten zijn gedaan langer gaan duren. Precies daar zou het fietsparcours langs komen.’’

Keurig geld terug aan alle inschrijvers

De organisatie streeft naar een topevenement, maar kan dat onder de huidige omstandigheden niet waarmaken. Richting atleten wordt excuses aangeboden met een verwijzing naar 2021. Het reeds betaalde inschrijfgeld wordt aan iedereen geretourneerd of gratis deelname volgend jaar. De Challenge Madrid was een van de vijf full-distance triathlons op de Challenge Family-kalender. De anderen zijn Roth, Almere, Taiwan en Anhui. Challenge heeft vooral een goed gevulde halve triathlon-portefeuille met als pronkstuk The Championship Samorin op 31 mei en daags tevoren de wereldpremière van de Collins Cup.

Nieuw bod PTO op WTC/Ironman

Want wat de Professional Triathlon Organisation met haar Collins Cup al wel bereikt heeft met Challenge, lukt nog niet bij Ironman. De PTO bracht afgelopen dinsdag opnieuw een bod uit op Ironman in de overtuiging dat het water Andrew Messick c.s. aan de lippen staat. De brief nemen we integraal over, dat is namelijk precies wat PTO wil: via de publiciteit ‘die arme WTC/Ironmanorganisatie’ op de knieën krijgen.

3rd February 2020

Board of Directors, Wanda Sports Group Company Limited
Andrew Messick, Chief Executive Officer, World Triathlon Corporation

Dear Members of the Board:

We are writing on behalf of the Professional Triathletes Organisation (the “PTO”) to advise you that we have closed on our partnership financing with Crankstart Investments. We again want to put forth our proposal to enter into discussions for the acquisition by the PTO of all of the assets of the Wanda Sports Group Company Limited (“WSG”) related to its worldwide triathlon and mass participation business (the “WTC Business”).

The PTO is prepared to consider an all-cash transaction or one in which the existing shareholders of WSG are able to participate in the growth of the WTC Business that the PTO is uniquely positioned to deliver. We strongly believe that it is only with the assistance of the PTO and its professional athletes that the WTC Business has the ability to stabilise and grow, and that without our cooperation the WTC Business would deteriorate. We are happy to work with any other financially stable group who may be interested in acquiring the WTC Business, reducing its debt load and unleashing the value only the PTO and its professional athletes can deliver.

The PTO and North Point Advisors, our financial advisors, are prepared to begin discussions forthwith with your senior management and your financial advisors and to sign a customary confidentiality agreement in order to commence certain confirmatory due diligence. In light of the significance of this proposal to your shareholders and the triathlon community, as well as the potential for selective disclosures, we will publicly release the text of this letter tomorrow morning.

We believe this proposal represents a unique opportunity to realise significant value for WSG shareholders and employees, and that the PTO can uniquely provide a healthy and growing environment for the WTC Business.

We hope that you and your Board share our enthusiasm and, consistent with applicable fiduciary duties, we look forward to a prompt and favourable reply.

Respectfully yours,
Charles D. Adamo – Chairman
Sam Renouf – Chief Executive Officer
Rachel Joyce – Co-President
Tim O’Donnell – Co-President

cc: David Jacquin, North Point Advisors, 580 California Street, Suite 200, San Francisco, CA 94104

Wanda Sports zag winst verdampen

Wanda Sports rapporteerde in 2018 nog een winst van 60 miljoen dollar, dat was al een daling van 31 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2019 traden de eerste verliezen in. De verwachtingen waren echter een netto-opbrengst van 170,4 miljoen dollar voor 2019. Geld dat zou worden gebruikt voor de geleende 200 miljoen voor onder meer de aankoop van het merk Ironman.

Andrew Messick zag het toen allemaal nog zonnig in. Het beursgenoteerde Wanda Sports zou Ironman in staat stellen het merk en de evenementen verder uit te bouwen. ,,Hoewel we onderdeel zijn geworden van een wereldwijd beursgenoteerd bedrijf zullen onze focus en doelstellingen niet veranderen’’, stelde Messick in de zomer van 2019. Op 23 september vorig jaar wees hij een eerste aanbod van PTO-voorzitter Charles Adamo nog van de hand. Op 3 februari kwam dus het nieuwe verzoek.

Wordt uiteraard vervolgd.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.