Dubbele slots in Dubai; Storm blaast RBR Etten-Leur omver; Flevonice voor Jeroen; Shirin en Sjaak – WTJ 1441

ZATERDAG – Zo trouw wij ons bij wedstrijden waar we niet bij kunnen zijn baseren op de online-uitslagen en reports, zo moeten we soms toch kort daarna nog even de boel bijstellen. In WTJ 1440 brachten we ook enkele Nederlandse agegroupers en hun resultaten in de 70.3 Ironman Dubai.

Haperende uitslagen in Dubai, dan maar 80 slots voor Taupo

Deelnemer Alexander Hoffman uit Weesp schreef ons het volgende. ,,Met veel plezier lees ik jullie journaals. Als deelnemer van in Dubai vrijdag, heb ik een aanvulling op de resultaten van de AG. Helaas zijn deze niet correct als gevolg van een fout in het tijdregistratiesysteem. Bijna alle zwemtijden van de AGers zijn onjuist geregistreerd en daarmee ook de finishtijden. Voor alle AGers begon de registratie om 7.10 uur, terwijl mijn wave pas om 7.36 te water ging. Derhalve een afwijking van zwem- en finishtijd van een klein half uur. Niet dat ik meedoe om de prijzen, maar wel erg jammer voor de AGers, die dat wel deden. Als gevolg hiervan was er ook geen prijsuitreiking. Ironman is publiekelijk hier nogal stil over. Wel hebben ze direct na de wedstrijd aan alle deelnemers een bericht verspreid.’’

Dear Alexander,We are disappointed to share with you that a major technical malfunction occurred on our supplier’s timing system this morning during the swim section of IRONMAN 70.3 Dubai. This malfunction caused errors on both the main timing system and backup systems for the swim course for a portion of the age-group field. We understand and share your frustration and will make every effort to ensure a fair awards and slot allocation process. That is why we have decided to split results into two groups. One group including those athletes who have times for the full event, and one group for those who have only bike and run times. We will be doubling the age-group slots for the 2020 IRONMAN 70.3 World Championship in Taupо̄, New Zealand and both groups will receive 40 slots. Verifying the integrity of the data and confirming each group’s results takes time. For this reason, no age group awards, and no slot allocation will take place this evening and we will reach out to you as soon as possible with results, awards and slots. We once again would like to apologize for the inconvenience this causes you. Your IRONMAN 70.3 Dubai Team

Opmerkelijk is dus dat Ironman voor het WK 70.3 Ironman in Taupo geen 40, maar liefst 80 slots beschikbaar stelt. Nou dan heb je wat ons betreft het boetekleed voldoende aangetrokken. Of hierdoor veel Nederlanders extra naar Taupo kunnen, weten we nog even niet.

Ciata gooit roet in eten: geen crossduathlon meer in Etten-Leur

Dubai afsluitend komen we bij de dag van vandaag, zaterdag. Rustig weertje. Windstil hier in Stampersgat, heerlijk even een blokje om gerend. Etten-Leur ligt hier maar 20 kilometer vandaan en precies daar moesten ze rond het middaguur de moeilijke beslissing nemen om de crossduathlon van zondag af te blazen. We spraken organisator Huub Maas, die belde dat ook de microfoon morgen onaangeroerd blijft.


,,Spijtig, maar we kunnen niet anders. Het ziet er nu op het parcours nog onschuldig uit, maar als Ciara morgen echt voorbij ons land scheert verandert dat ongetwijfeld snel. Als bestuur waren we het er snel over eens dat er te grote risico’s aan kleven om morgen door de bossen te gaan sporten. Vrijwilligers lieten ook al weten dat ze hier niet voor in wilden staan en ook van verschillende duatleten kregen we al afmeldingen.’’
Maas volgde de weersverwachtingen de afgelopen week op de voet. ,,Waarschijnlijk gaat de storm zelf boven ons land langs, maar botsende hoge- en lage drukgebieden zorgen zondag voor felle windstoten. Waar en wanneer precies? Dat is de vraag. Wellicht pas nadat we al klaar zouden zijn, maar dat is achteraf. Tenten en spandoeken hadden we sowieso niet opgezet. Het is nu alleen de afzethekken ophalen, een goede bak koffie met elkaar drinken en afspreken voor volgend jaar.’’
Want een uitgestelde versie van de crossduathlon komt er niet. Volgens Maas is dat onmogelijk. ,,Nog los van de vergunningen, die we opnieuw aan moeten vragen gaan de boeren waarvan we de grond mogen gebruiken straks ook weer zaaien. Het is in februari of niet.’’ Na 21 jaar onafgebroken crossduathlons in sportplaats Etten-Leur komt er dit jaar geen 22e editie. Wouter Wuilmus en Sofie Driesen zijn een jaar langer titelverdedigers en de stand Holland-België blijft 7-14.

Jeroen is en blijft de winterkoning

archieffoto Enschede wintertriathlon

Wie op zaterdag een wedstrijd wilde organiseren had nergens last van. De Flevonice Wintertriathlon bij Biddinghuizen bijvoorbeeld. Wel koud en altijd wind zo in de Flevopolder, maar geen gevaarlijke situaties. Jeroen Lute mocht zelf weer eens in de ring. In zijn eigen winterduathlon Alkmaar komt er dat niet van, maar hier was hij in zijn element. De Noord-Hollander werd bij de eerste editie nog tweede achter niemand minder dan Erben Wennemars. Vorig jaar ging de zege naar Jeroens streekgenoot Richard Kramer en nu trok de Zuid-Scharwoudenaar aan het langste eind. De volgorde van de onderdelen was even door elkaar gehusseld. Er werd niet begonnen met lopen, daarna ATB-en en tenslotte schaatsen. Nee, nu was het 25 kilometer (10 keer de buitenbaan van Flevonice) schaatsen, dan 15 kilometer op de ATB en als finale 7,5 kilometer lopen. Jeroen was van meet af aan de sterkste, enkel op de unieke schaatsbaan duldde hij de latere nummer twee Jos Dohle nog bij zich. Daarna was het gewonnen spel voor de tweevoudig landskampioen, die over enkele weken zijn titel in Enschede verdedigt.

Achtste wereldtitel Pavel Andreev

Van het frisse Biddinghuizen naar het echt koude Asiago in Italie. Moet ook wel, want daar wordt het schaatsen vervangen door langlaufen dus is er een sneeuweis. Dat lag er bij een temperatuur van min negen graden voldoende voor bijna 200 wintertriatleten op dit WK. De Rus Pavel Andreev leverde een unieke prestatie. Niet eerder was in welke discipline van de ITU dan ook iemand in staat acht wereldtitels te behalen. De Rus flikte het vandaag al moest hij wel tot het uiterste gaan om de Tsjech Marek Rauchfuss van zich af te schudden. Het verschil na 7,6 kilometer sneeuwloop, 12 kilometer ATB en 12 kilometer langlaufen was zeven seconden. De Rus Dimitri Bregeda haalde brons. Pavel blijft een klasse apart op de lange latten. Als zesde terug na het lopen, als zesde terug na het mountainbiken maar vervolgens niet te stuiten in de sneeuw en in een lange rush naar de achtste wereldtitel! De Italiaan Franoc Pesavento liep het hardst, finishte zesde, maar werd wel beloftenwereldkampioen. Rauchfuss was de snelste op de ATB.

Rogozina wederom ’s werelds beste wintertriatlete

Bij de vrouwen was de Noorse Marte Kathrine Myhre het snelst uit de startblokken, maar op de tweewieler op het besneeuwde parcours kwam de Russische titelverdedigster Daria Rogozina al naar voren. Zij begon als eerste aan het langlaufen, waarop haar landgenote Anna Medvedeva zienderogen in liep. Maar Anna was te veel tijd kwijt met fietsen, waardoor ze op zilver bleef steken. Tweede wereldtitel dus voor de nog jonge Daria Rogozina, zilver voor Anna. De Russische hegemonie werd nog versterkt door oud-wereldkampioene Yulia Surikova die brons haalde en de nummer vier Svetlana Sokolova, die er U23-wereldkampioene mee werd. De Italiaanse Sandra Mairhofer was op de vijfde plaats de eerste niet-Russin. XTerra-specialiste Carina Wasle uit Oostenrijk behaalde de zesde plaats. De juniorentitels gingen voor de verandering niet naar de Russen, maar naar de Noor Casper Ronning en de Slowaakse Zuzana Michalickova. Onnodig te zeggen dat Rusland met 3 keer goud, 3 keer zilver en 5 keer brons het medailleklassement aanvoert. Morgen de 2×2 Relay en de Agegroupers.

Shirin herpakt zich in veldrit Lille

In het Belgische Lille is niet alleen jaarlijks een mooie triathlon aan het slot van het seizoen ook de Krawatencross zit zo’n beetje aan het eind van het veldritseizoen. Voor de vedetten van het WK een veldrit om uit te bollen. Ceylin del Carmen Alvarado bewees dat ze de terechte wereldkampioene is. Ze won de cross en het klassement om de DVV-trofee. Ze troefde andermaal Annemarie Worst af, nu in de eindsprint. Op 26 tellen van de twee toppers kwam een derde topper binnen: wereldkampioene Shirin van Anrooij. Moeiteloos kan ze zich meten met de wereldelite en de val van woensdag was al weer helemaal verwerkt. Wat een prachtweek voor drie prachtmeiden in de moddersport bij uitstek! Morgen zou in Merksplas een van de laatste veldritten van het jaar zijn, maar ook daar steekt Ciara een stokje voor.

Sjaak Sinke krijgt oeuvreprijs in Vlissingen

Tot slot. We blijven nog even in Zeeland, want vrijdag op het Sportgala Vlissingen vielen weliswaar geen triatleten in de prijzen, maar wel een man waar de Zeeuwse triathlonwereld alles aan te danken heeft. 78 lentes jong, kreeg Sjaak Sinke de carriereprijs uitgereikt. Voor zijn vele verdiensten op het gebied van organiseren en uitslagenverwerking. Proficiat Sjaak, we komen er komende week nog even op terug.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.