Robert de Korte in Dubai; Preview WK Asiago; Flevonice; CrossRBR Etten-Leur; Tegenwind – WTJ 1440

VRIJDAG – Dubai was vanochtend een enerverende race met een hoofdrol voor de Belgen dus. In de wetenschap dat ze nog niet in absolute topvorm verkeren kunnen winnaar Bart Aernouts en runner-up met een gerust hart aan het seizoen beginnen. Bart pikt er de Amerikaanse Ironman in Saint George uit om zich voor Kona te kwalificeren, Pieter maakt binnenkort bekend hoe zijn ‘Road to Kona’ eruit ziet.

Robert beste Nederlander

Robert de Korte was als agegrouper ook al eens op Kona. Dat deed ie samen met compagnon Edo van der Meer heel slim via de Chinese route. In Dubai was Robert op een 21e plaats eerste Nederlander. We spraken hem na afloop en vroegen eerst of hij tevreden was. ,,Ja, het was een mooie eerste ervaring. Sub 4 uur, ben ik blij mee. Uiteraard nog genoeg werk aan de winkel. Verder een lekker warm dagje.’’

Het grote pro-startveld verraste Robert bij de start wel enigszins. ,,Het zwemmen ging voor mijn doen al stuk beter. Ik had wel wat last van de stroming. Bij het fietsen geen gekkigheid. Gewoon mijn eigen ding gedaan. Bij lopen werd het warm en had van coach Edo de opdracht gekregen om steady te lopen. Soms is zo’n ervaringsdeskundige wel fijn. Heb toch nog aardig wat mensen op kunnen rapen. Mooie eerste stap. Ben erg blij dat ik van Rik (van Trigt, red.) ook deze kans heb gekregen. Hier kunnen we weer lering uit trekken.’’

Eerst verder trainen, dan plannen

Over de verdere seizoensplannen laat de man van EDO Sports zich nog niet uit. ,,Eerst de leerpunten van Dubai meenemen en zorgen dat we weer stapje maken. De dynamiek is heel anders dan gewoon een wedstrijdje doen. Vandaag vooral geen risico’s genomen als startpunt. Volgend week thuis met Edo om tafel om te kijken waar we aan moeten werken en dan weer wedstrijdje uitkiezen. Denk dat er nog wel een halve zal volgen en verder de teamcompetitie. Eerst maar verder trainen. Bovendien is Diede thuis nu eerst aan de beurt. Daar moeten we ook balans in houden.’’

Mooi was beslist ook het eindsprintje wat Robert eruit perste en daarmee nog een plaatsje won.

Andere Nederlanders in Dubai

De tweede pro Michiel de Wilde wist dat zijn loopblessure hem de das om deed. De trainingsstage in Dubai stond toch al gepland dus het zwemmen en fietsen pakte hij mee. Daarna was de wedstrijd voorbij. Ook bij Michiel: geen risico’s. Van de agegroupers scoorden vooral de vrouwen met enkele prima top 20-klasseringen. Julian Gallagher 62e en twaalfde F35, Rotterdamse Cathelijne Huis in ’t Veld: 94e en dertiende F40, Mirjam Westerveld 108e en achttiende F40 en Karin Willekens 226e en vijfentwintigste F45. Alle 17 gestarte Nederlanders (al dan niet woonachtig in Dubai) haalden de finishlijn van deze Dubai-editie. Over exact een maand keren we terug, maar dan met de ITU-kanonnen voor de ITU korte afstand en de Mixed Relay.

Pavel Andreev gaat voor achtste wereldtitel wintertriathlon

De ITU is dit weekend in de sneeuw te vinden voor de wereldkampioenschappen wintertriathlon in het Italiaanse Asiago. Wederom hier het WK, nu met 193 atleten uit 21 landen en ook acht landen op de 2×2 Mixed relay. Het weer is goed: lage temperaturen maar wel veel zon. Dat geeft ideale sneeuwcondities. Toonaangevende landen blijven in deze discipline toch Rusland, Tsjechië, Italië, Slowakije en Noorwegen. Nederlanders zijn er de laatste jaren nauwelijks nog. Martin Breedijk wel, maar in zijn rol als ETU-official. De individuele wedstrijden zijn grotendeels zaterdagochtend en begin van de middag, zondag is de beurt aan mixed relay, agegroup en paratriathlon. Favorieten zijn de Russische titelverdedigers Pavel Andreev (gaat voor zijn achtste wereldtitel!) en Daria Rogozina. De strijd is in de Venetiaanse Alpen op 1500 meter hoogte. De opdracht luidt: 1,7 km. sneeuwloop, 12 km. ATB en 10 km. langlaufen. De juniore doen de helft.

Andere ITU-races dit weekend zijn de African Cup-race in het Zuidafrikaanse Maselspoort en de sprint race om de Panamerican Cup in het Braziliaanse Santos.

Flevonice Wintertriathlon

In eigen land is zaterdag de derde editie van de Flevonice wintertriathlon. Inspirator/organisator Martin Veenhuizen heeft alles weer prima voor elkaar als om 8.30 uur de wintertriatleten van start gaan. De organisatie heeft samenwerking gezocht en gevonden in de Nederlandse hartstichting. Hier is het schaatsen op de bekende 2,5 kilometer lange buitenijsbaan (25 km), fietsen (15 km) en hardlopen/trailrun (7,5 km.). De startlijst was helaas niet heel groot, des te meer valt het te prijzen dat deze wedstrijd goed volhoudt. Laten we daar als atleten ook eens aan denken. Hetzelfde geldt trouwens voor Enschede wintertriathlon, waar nog volop kan worden ingeschreven.

Crossduathlon Etten-Leur: om 12 uur zaterdag zekerheid

Ver vol raakte wel de crossduathlon van Etten-Leur van zondag. Er is ontzettend veel reclame voor gemaakt en dat wierp zijn vruchten af: ruim 260 deelnemers en eventueel komen er zondag nog bij. Hoewel? Het is even de vraag of het evenement door kan gaan. Hoe zwaar is de aangekondigde storm Ciata. De organisatoren hakken om twaalf uur zaterdagmiddag de knoop door. Spannend hoor. Wouter Wuilmus en Sofie Driesen hielden vorig jaar de Belgische zegetraditie in ere. Als het door gaat zijn de kanshebbers Rody Kroon, Mario Poldervaart, Arie de Jong, Patrick Dekkers, Marco Akershoek, Diede Diederiks, Sophie van der Most, Tamara Kuijlen en op de korte afstand Willemijn Fuite. Geert Lauryssen moet vanwege een blessure verstek laten gaan. De Belgische hoop is nu gevestigd op Lander Sels. De wedstrijden beginnen om 10.30 uur met de korte cross, de lange cross staat op 12 uur gepland. Wellicht is iedereen binnen voor Ciata echt Nederland bereikt… Alles te doen in de bossen van de Kogelvanger ten zuiden van Etten-Leur op het Santspuy terrein van de familie Sweep.

NK Tegenwindfietsen zondag

Wat zeker doorgaat is het Nederlands kampioenschap Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering, twee jaar terug nog gewonnen door Teun Sweere. Ciata of niet, de race gaat vooralsnog gewoon door ook bij windkracht 8 tot 9. Weeronline verwacht windstoten van rond de 90 kilometer per uur. Organisator Robrecht Stoekenbroek zegt dat twee jaar terug zelfs windkracht 11 werd gemeten. ,,In het ergste geval waai je om bij zo’n wind.’’

Er doen 300 mensen mee aan het NK. Allen op een gewone fiets met terugtraprem en geen versnellingen. Het 9 kilometer lange parcours tussen de eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland vormt het parcours. De organisatie bekijkt het op de dag zelf. Bij windkracht 10 sluit de de Oosterscheldekering, dus dan is er echt geen NK.

Hell of The West met Els

Niets te vrezen voor een storm heeft Els Visser. Zij begint haar wedstrijdjaar zondag in de Hell of The West triathlon in Australië, waar ze deze winter weer keihard traint voor het nieuwe seizoen.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.