Geen Etten; Teun tegen de wind in; Maselspoort; Santos; WK Asiago; Janet ten Kate – WTJ 1442

ZONDAG – Gekke zondag zo, met al die afgelastingen. Ciara (spreek uit ‘Keera’, maar bij onze Oosterburen heet de storm ‘Sabine’) had Noordwest Europa duidelijk in haar greep. De crossduathlon Etten-Leur was zaterdag de eerste, die de handdoek in de ring wierp. 21 jaar lang reed mijn auto me naar de Zandspui/de bossen van de Kogelvanger. De eerste editie met amper twintig deelnemers werd nota bene gewonnen door Marc Herremans, de tweede door Gijs Klerkx. Twee namen, die voor eeuwig aan de duursport verbonden blijven en de enigen waarvan ik voor altijd de uitslag crossduathlon Etten-Leur in mijn geheugen heb staan. Marc zou daarna zijn onfortuinlijke val maken en Gijs moest veel te vroeg afscheid nemen van dit aardse bestaan. Later won ook Benny Vansteelant Etten-Leur, waarmee je haast zou denken dat er geen zegen rust op deze race. Maar dat is louter toeval, al zat het dus vandaag – om heel andere redenen – niet mee. Marc zorgde voor de eerste van in totaal 14 Belgische overwinningen. Veelal lezen we 13, dat komt omdat die eerste uitgave in 1999 nog niet onder auspiciën van de NTB viel. Jammer was het ook voor Rody Kroon, die zijn verjaardag vandaag had willen invullen met een overwinning in Etten-Leur. Volgend jaar spreken we opnieuw af, dan zonder storm.

 

Teun Sweere zilver op NK Tegenwindfietsen

Als vervolgens de cyclo-cross in Maldegem en ook Groet uit Schoorl niet doorgaan, rest ons niets anders dan naar Zeeland af te reizen. Want het NK Tegenwindfietsen is juist gebaseerd op meer dan een briesje. Al mag het ook weer niet boven windkracht 9 uitkomen, want dan wordt het parcours afgesloten. Dat parcours is al zes jaar lang de negen kilometer lange Oosterscheldekering. Eneco windenergie sponsort en de wind doet de rest. Niet helemaal waar, want als niet de 300 deelnemers naar Zeeland afreizen, heb je nog geen kampioenschap.

Uit de triathlonscene doet al een paar jaar Teun Sweere mee. Hij won de vierde editie in 2016 toen Code Geel werd afgegeven en er windkracht 9 stond. Negen was ook het cijfer bij de windkracht vandaag. Het NK begon twee uur eerder en titelverdediger Max de Jong en Teun Sweere waren de te kloppen mannen. Teun deed er toen 22.30 minuut over, Max won vandaag in exact 20 minuten. Hij bleek een klasse apart. Teun volgde ruim anderhalve minuut later op een tweede plaats. De Zevenbergenaar had weer genoten van het trappen op een gewone tweewieler en dat alles in zijn schaatspak. De Zeeuw Martin Lukasse finishte derde en mijn DPG-Media collega Timo van de Kasteele knokte zich naar een vierde plek. Zijn opengesperde mond was wellicht wel goed voor de titel NK Tegenwindfietskijken. Duatleet Elroy Raas finishte op een negende plaats. Beste vrouw was andermaal Lisa Scheenaard in 23.08 minuten, daarmee elfde totaal! De teamwedstrijd rond het middaguur moest alsnog worden afgeblazen. Het begon wel heel erg de stormen, daar aan de Noordzeekust.

Zwitserse dubbelslag in African Cup

Arcieffoto

In het Zuidafrikaanse Maselspoort was de eerste African Cup-triathlon van 2020. Bij de mannen een volledig Europees podium met de Zwitser Max Studer, die de Duitsers Tim Hellwig en Valentin Wernz (sprintkampioen in zijn land) versloeg. Het was voor Max weer even geleden dat hij toesloeg. De Europese beloftetitel en de World Cup-winst in Tongyeong dateerden beiden uit 2018. De Russische Polyanskiy-broers werden vierde en vijfde. Pas daarna volgde thuisfavoriet Wian Sullwald. Ook bij de vrouwen een Zwitserse overwinning en Europese overmacht. Julie Derron maakte er op deze sprint afstand een lange solo van en zag deze bekroond met een zege. Tweede werd de Duitse Annika Koch en derde de Russische Anastasia Abrosimova, die gelijk met Julie uit het water kwam. De junior African Cuprace was voor de Zuidafrikanen Jack Spence en Kayla Ribbink.

Panamerican Cup voor Messias en Baptista

Nog een ITU-race, maar dan om de Panamerican Cup in het Braziliaanse Santos. De winst op deze sprint ging naar thuisspeler Manoel Messias. Hij klopte zijn landgenoot Miguel Hidalgo, derde werd de Argentijn Luciano Taccone. In de vrouwenrace bestond het winnende trio uit: Luisa Baptista uit Brazilië, de Argentijnse Romina Biagioli en de Braziliaanse Djenyfer Arnold. De foto’s van de podia doen ons verlangen naar een snel begin van de zomer en de triathlons in eigen contreien.

Russen pakken ook de Relay-titels in Asiago

Nog een laatste maal ruilen we de Afrikaanse hitte in voor de stevige kou (- 6 graden) in Asiago. De wereldkampioenschappen wintertriathlon gingen vandaag verder voor de Agegroupers en de 2×2 Relay, een variant op Mixed Relay. Uiteraard waren de Russen daarin superieur. Ze bleven de Italianen en de Tsjechen royaal de baas. Ook de Russische junioren wonnen de Relay. Bij de Agegroupers waren het vrijwel allemaal Italiaanse overwinningen met hier en daar een Slowaak ertussen. Geen Nederlanders dus, al zou Machiel Ittman niet misstaan bij de M50 waarschijnlijk. Wel een recordaantal van 21 landen, waaronder zelfs een paar ‘verdwaalde’ Egyptenaren.

The Hell of The West voor Hearn en Moris; geen Els

Geen weersinvloeden in Australië voor een van de oudste halve triathlons in het land The Hell of the West. Vorig jaar scoorde Els Visser nog een tweede plaats en ze had aanvankelijk plannen wederom mee te doen. In de uitslagen komen we Els niet tegen. De wedstrijd werd gewonnen door Simon Hearn en Kerry Morris allebei Ozzies. Bij de vrouwen was het verschil tussen winnen en tweede worden haast te verwaarlozen: Meredith Hill volgde zeven tellen na de winnares. Derde finishte Sidney Andrew op zes minuten. Hearn ging favoriet Sam Betten vooraf. Daar waren de verschillen veel groter: zeven minuten en de nummer drie Trent Thorpe zelfs al op negen minuten.

Janet won ook Flevonice

Geven we tenslotte nog even aan dat Janet ten Kate de winnares was bij de vrouwen in de Flevonice wintertriathlon. Winie Jansen finishte als derde, maar de officiële uitslagen worden morgen door organisator Martin Veenhuizen bekend gemaakt. Stiekem is de 54-jarige Groningse hoofdverpleegkundige al heel wat jaartjes actief in de triathlonsport. De GVAV-atlete vond het een mooi, maar pittig evenement. Janet: ,,Jammer dat er maar weinig vrouwen mee deden op de lange afstand.’’ En op onze vraag ‘hoe lang’ antwoordt ze lachend: lang geleden, vorig jaar 25 jarig jubileum gevierd! Petje af voor deze bescheiden triatlete.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.