Eerste duathlon ooit voor Lotte; Els terug in NL; NK Paratri in Alphen; Lommel terug – WTJ 1443

MAANDAG – Voor de filmwereld zit er de Ironman Hawaii weer op. Het uitreiken van de Oscars staat voor een triatleet gelijk aan het winnen in Kona. Bij The Irishman stelde ik me nog wel voor dat het om een triathlon ging en Oscar-genomineerde Leonardo di Caprio deed ooit een triathlon, maar verdere vergelijkingen gaan ongetwijfeld mank.

Warm Australië, maar toch een duathlon in Melbourne


Laten we maar naar de sport zelf gaan. De meeste wedstrijden hebben we hier wel genoemd. In Australië blijft het ook lekker sportweer. Volop zomer, zegt Lotte Wilms vanuit Sydney. ,,We gaan door een periode van 47 graden Celsius, maar gelukkig ook regen. Storm en overstromingen horen er ook bij, niet echt abnormaal. Typische Sydney-zomer. Ze was overigens even in Melbourne voor een 2xU-triathlon. ,,Vanwege de slechte kwaliteit zeewater werd het een duathlon. Mijn eerste! Het was een goede race en training. Geen podiumplaats, maar wel een aantal goede leerpunten en wake up calls voordat het seizoen echt gaat beginnen. De volgende race is om de Oceania Cup in Devonport. En nu klaar maken voor mijn tweede van vier trainingen voor vandaag.’’

Callum en Emma winnen


Callum McClusky (winnaar junioren Holten 2017) won de mannenrace in Elwood Park/Melbourne voor Marcel Walkington en Adam Rudgley. Beste vrouw was Emma Jeffcoat (die Peter-Willem Spiekerman nipt achter zich liet….). De tweede plaats ging naar Tamsyn Moana-Veale – ook al bekend uit enkele Holten-edities – en brons was voor de Japanse Hiraku Fukuoka. Op 1.50 minuut van Emma kwam Lotte Wilms als zesde aan. Op een totaal van 313 tri- en duatletes lang zo slecht nog niet. Als training hè.

Els weer (even) thuis


Zoals gezegd geen Hell of The West in Goondiwindi voor Els Visser. Dachten we even dat Els was blijven doortrainen, niets is minder waar. Ze was weer terug in Nederland na de trainingsperiode Down Under. Precies op tijd om het huwelijksfeest van een familielid bij te wonen. Soms gaan ook voor topsporters de familiaire verplichtingen even voor.

EK kwalificatie nu in Waalwijk

Archieffoto

Terug in eigen land. Nu Etten-Leur niet kon doorgaan, heeft bondscoach Armand van der Smissen de crossduathlon van Waalwijk aanstaande zondag aangewezen als selectiemoment voor het EK in Roemenië. De vrouwen zijn in elk geval gretig om een startbewijs te bemachtigen. Aan de start staan Sophie van der Most, Diede Diederiks, Claudia Striekwold, Maud Golsteyn en Jeanette Smelt. Later deze week meer.

NK paratriathlon naar Alphen aan den Rijn


Hadden we het vorige week nog over de reductie in aantal NK’s, inmiddels hebben de paratriatleten voor hun nationale titelstrijd onderdak gevonden in Alphen aan den Rijn. Niet eerder was daar het NK paratriathlon. De wedstrijd is 20 september, dus drie weken na de Paralympics. Dat garandeert ons inziens een topbezetting inclusief Jetze en Geert. De laatste komt hopelijk weer snel in het bezit van de juiste sportuitrusting nadat een stang van zijn rolstoel brak. Je moet er niet aan denken dat topsporters in bloedvorm verkeren, maar dat het materiaal ontoereikend is voor Olympisch goud!

Lommel keert terug op kalender


Een sfeervolle wedstrijd die na twee jaar terugkeert op de kalender is de Hoekse Triathlon in Lommel. Het was schrikken toen de race na jaren plots van de kalender verdween. Het is vaak het bekende verhaal: organisatie-moeheid, te weinig vrijwilligers. Maar tegelijkertijd hoort triathlon bij Lommel, niet voor niets in 1992 het strijdtoneel van het EK kwart afstand. De Hoekse triatleten pakken derhalve de draad weer op en zetten op 9 augustus (min of meer de vertrouwde datum) het 35-jarig bestaan van de Hoekse Triathlonvereniging luister bij met ongetwijfeld een sterk bezette wedstrijd. Waarom dat laatste? Welnu, er staat in het weekend van 8 en 9 augustus nauwelijks triathlons op stapel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.