Bart Klein over IM Lanza; Mega-veld Roth; Els Down Under; WK Almere – WTJ 1444

DINSDAG – Alle Ironmans, die in de jaren tachtig en negentig vorige eeuw zijn begonnen, waren wedstrijden met een massa-start. Startschot om 7 uur en gaan. Of je nou Mark Allen heette of Madonna Buder: je stond allemaal tegelijk aan de startlijn op stranden of vanuit het water. In deze eeuw namen de deelnemersaantallen plots een grote vlucht. Tweeduizend of meer is doodnormaal geworden in Ironmans.

Lanzarote was altijd lekker eigenzinnig

Bijgevolg werden eerst de start van de pro’s apart gezet en zijn er nu rolling starts bij praktische elke Ironman. Maastricht moest er gelijk al bij de eerste uitgave aan beginnen. Voor het publiek niet altijd even aantrekkelijk, maar onvermijdelijk. Eén wedstrijd bleef hierop een uitzondering vormen. Ironman Lanzarote was altijd al tikkie eigenzinnig. Kenneth Gasque kocht meteen de IM-licentie, zodat ‘Amerilkaanse WTC-invloeden’ uitbleven in deze race terwijl er toch slots voor Hawaii te verdienen waren. Het motto op Lanza is niet voor niets ‘Normal limits don’t apply’.

Maar helaas, ook Lanzarote verandert. De beroemde massastart wordt een rolling start. Trouw deelnemer Bart Klein is ‘not amused’. Hij zegt: ,,The last stronghold in our beautiful sport succumbed to the pressures of commerce and mass entertainment. Everything should be jolly, safe, easy, fun and accessible. This is not why I fell in love with this sport!’’

We snappen precies wat Bart bedoeld. Er is voor triatleten niets leukers dan min of meer op dezelfde startlijn staan als de toppers, de legendes in de sport. Degene, die voor jou zwemmen, rijden of lopen zijn ook echt sneller op dat moment. Bart vraagt zich af wie er de hele dag wil strijden in een soort race tegen de klok in een startveld, wat vanuit een wedstrijdblik eigenlijk niet te volgen is. ,,De massastart is de charme van onze sport, de Goden en de mindere Goden zijn gelijk. Met een rolling start moet je een later vanaf een briefje lezen wat je klassering is.’’ Een Ironman-argument is de veiligheid, maar ook daar heeft Bart zo zijn twijfels bij. ,,Is een keer zeewater inslikken, hier en daar een trapje krijgen tijdens het zwemmen nu echt het einde van de wereld? Wat is de volgende stap? Snelheidslimieten bij het afdalen met fietsen? Geen wedstrijd meer bij 25 graden, harde wind of regen? Waar eindigt dit? Ironman is zwaar, daarom noemen ze het Ironman. Laten we in de geest van onze pioniers uit 1978 toch nog minstens 1 Ironman origineel houden!’’, aldus Bart, die 25 Ironman races deed, waaronder 11 keer Lanzarote en twee keer Hawaii.

Hij heeft dus recht van spreken. Bij het lezen van zijn verhaal gingen mijn gedachten weer terug naar 1988. Nog in de euforie van de Europese voetbaltitel voor Oranje, organiseerden we in Oud Gastel na drie zwemedities voor het eerst een open water triathlon. De 1/3e afstand, ook toen al. Maar wat was het bijzonder om de bijna 200 triatleten gelijktijdig in het water te zien vertrekken en de als eerste binnenlopende Henk Sebregts meteen tot winnaar uit te kunnen roepen. Dus Bart: eens met je analyse, misschien iets minder triatleten aan de start. Maar laat de massastart weer terugkeren. Het is dé kracht van alle grote marathons, dus waarom niet van alle grote triathlons?

Roth slaat alle records: wereldveld aan de start

Een heeeeeeele grote triathlon is natuurlijk Challenge Roth. Toprace, topsfeer, toppubliek en topdeelnemersveld. Roth heeft alles. En dat werd dinsdag nog eens benadrukt met de trotse presentatie van het overweldigende topveld voor de editie 2020. Superlatieven schieten te kort om het deelnemersveld te duiden. We hebben een beetje te doen met het EK Ironman in Frankfurt. Want beide topwedstrijden mogen dan niet langer in hetzelfde weekend zetten, wat stelt Frankfurt hier nog tegenover?

Top drie van Hawaii aan het vertrek, zowel mannen als vrouwen!

We gaven eerder op de dag al het overzicht zoals Challenge Roth (Felix en Kathrin Walchshoefer) het vol trots naar buiten bracht. De top drie van Hawaii 2o19 zoekt elkaar opnieuw op in Beieren: Jan Frodeno, Timothy O’Donnell en Sebastian Kienle. Daar kunnen we het vrouwenveld niet bij achterlaten, moeten ze in Roth gedacht hebben. Dus hup: Anne Haug, Lucy Charles-Barclay en Sarah Crowley ook maar gecontracteerd. Op 5 juli barst de titanstrijd los. Challenge heeft deze slag met Ironman overduidelijk met 6-0 gewonnen. Titelverdediger Andreas Dreitz wil absoluut weer het podium halen. Cameron Wurf zal geen Tour de France rijden, want dan zwemt hij in de Rothsee. Joe Skipper doet mee, Jesper Svensson, Josh Amberger, Cody Beals, Luke McKenzie, Matt Burton en Johannes Moldan. Je zou voor minder naar Roth afreizen. Het moet ook de ‘mindere Goden’ een kick geven om in dezelfde wedstrijd te mogen starten

.

Zoals gezegd, het vrouwenveld doet er niet voor onder. Lucy won vorig jaar, maar ze wil uiteraard wederom een titel in de wacht slepen. Dan moet ze wel afrekenen met Anne en Sarah, maar ook met Rachel McBride, Beth McKenzie, Laura Siddall en Elena Illeditsch. En wie weet wat er allemaal nog bij komt. Frankfurt mag hopen op in elk geval Patrick Lange en Daniela Ryf. Welke keuze de Nederlandse en Belgisch profs maken tussen beide Duitse races wordt gaandeweg het seizoen wel duidelijk.

Els Visser is gewoon Down Under gebleven

Wat Els Visser bijvoorbeeld gaat doen eind juni/begin juli is nu nog niet duidelijk. Helder is wel dat ze echt niet even op en neer naar Nederland is gevlogen. Een bruiloft had ze zaterdag wel, vandaar haar absentie in The Hell of The West. Maar die trouwpartij vond gewoon Down Under plaats, niet even in ons kikkerlandje. Els begreep de verwarring wel.

Hoewel we er over gespard hadden, stonden we geen van beiden stil bij de trouwlocatie. En omdat Els plots foto’s poste vanuit Utrecht/Nederland waren we in de veronderstelling dat ze even ’thuis’ was. Niet dus. Ze geniet nog steeds van de aangename Australische zomer en traint er volop. Niet voor The Hell of The West en ook niet voor twee geplande Aziatische races. De 70.3 op de Philippijnen en de Ironman Taiwan laat ze vanwege het Corona-virus allebei schieten. ,,Ach, het is ook nog zo vroeg in het seizoen. Ik blijf eerst maar lekker trainen.”

Met veel gevoel voor humor plaatste Els na haar deelname aan de 5 kilometer Noosa Summer Swim een leuke post; een vette knipoog naar Maastricht een paar jaar terug. Overigens werd Els veertiende in die zwemwedstrijd, beste triatlete ook. Ze deed 1.13.28 uur over de 5000 meter zeezwemmen.

You don’t see me missing swim buoys anymore 

143 Agegroupers verzekerd van deelname WK Almere

We gaan naar Almere, het WK. Het deelnemersveld krijgt langzaam vorm. De agegroupers bijvoorbeeld krijgen meer duidelijkheid. Maar eerst een feestelijk plaatje hoe het er allemaal uitziet, daar in triathlonmekka Almere!

 

foto Challenge Almere-Amsterdam

2020 is niet alleen het Olympisch jaar, het is ook het jaar van het WK lange afstand in Almere. Dinsdag kregen veel agegroep atleten het verlossende bericht dat ze geselecteerd zijn om voor Nederland uit te komen op het wereldkampioenschap. Blijft toch altijd een eer, nietwaar?
De eerste convocatie om mee te doen, ging naar maar liefst 143 agegroep atleten. Er volgen er nog meer. Hoe het werkt, vroegen we aan Sione Jongstra, agegroep coördinator NTB.

Er zijn atleten bij die zich ingeschreven hebben, maar geen kwalificatie hebben aangeleverd. Zij hebben dus nog geen mail ontvangen. Atleten die na 1 februari hebben ingeschreven/aangemeld ook nog niet. Zij staan nog niet op de definitieve lijst. Na 1 feb telt : Age Group vol, dan kan je niet meer starten op WK.

Aafke Willemsen
Aart Van Wijk
Alexander Schelfhout
Annemieke Koekebakker
Anthonie Dam
Arno Van Den Hoogen
Arthur Van Den Aarssen
Astrid Wijnsma
Bas Meeuwissen
Bas Van Boven
Bas Van Der Kruijt
Ben Schell
Björn Demkes
Bob Rekkers
Bram Couperus
Brigitta Commandeur
Cees Frikkee
Christiaan Solleveld
Cynthia Zetz
Dave Van Balkum
Dennis Bakker
Dennis Heilbron
Dennis Jansen
Dick Commandeur
Dick de Vries
Dyan Hendriks
Eibert Leusink
Ellen De Ruiter
Erik Lentfert
Erik Voskuil
Ferdinand Hogenes
Frank Van Laere
Freek De Jong
Gerard Terwisscha Van Scheltinga
Gerda Sollie
Gerrit Ten Brinke
Gerrit Van Egmond
Gertjan Wessels
Gijs Van Der Zijden
Gjalt Vlam
Hans Bosman
Hans Brons
Hans Hendriks
Harry Blom
Harry Franzen
Henk Galenkamp
Henk Nijman
Huub Smid
Ingrid Haas
Jaap Koetsier
Jack Koninx
Jan Boot
Jan De Wolde
Jan Venhuizen
Janine Swaak
Jef Bogers
Jeroen Gijzen
Jeroen Van Der Horst
Jeroen Went
Job Biersteker
Johannes Hemelrijk
Jos Van Der Velden
Julia De Leeuw
Karla Schipper
Kees Claasen
Kees Kodde
Kirsten Ong
Klaas Hille De Graaf
Klaas Visser
Krista Heije
Lars Vreugdenhil
Leo Muijs
Leo Van Egmond
Lionel Wille
Maaike Kogelman
Maarten Van Ettinger
Machiel Ittmann
Maikel Zuijderhoudt
Marcel Soselisa
Marco Van Dijk
Marian Van Hilst
Mark Metekohy
Mark Siekmans
Mark Van Dijk
Marten Visser
Martijn Paalman
Martin Kerkvliet
Martin Oosters
Melvin Welsink
Meryl Burger
Michel Besseling
Michiel Wesseling
Monique Haans
Nelleke Baldé
Nico Krijgsman
Niels Kerdel
Niels Ros
Nienke Elzinga
Nina Bakker
Paula Visser
Pepijn Van Den Toorn
Peter Van Ravenswaaij
Peter Vocking
Piet Jonkers
Pim Smits
Ramon Jongschaap
Ramon Siljade
Remke Den Bremer
Remon Hemmes
Remus Otten
René De Vries
René Van Rouendal
Rene Visser
Ricardo Scholten
Richard De Haan
Richard De Vroome
Richelle Van Helten
Rob Holtkamp
Rob Van Goor
Robert Stallmann
Robert Van Dal
Roel Jacobs
Ron Schwab
Ronald Veuger
Ruud Kuipers
Simone Lankhuijzen
Stephan Suiker
Suzanne De Lijser
Sven De Langen
Thom Kahle
Thomas Naasz
tijmen Smit
Tijmen Van Der Burgt
Ton Elie
Trudy Veenstra
Ulco Keegstra
Vincent Vergeer
Waldo Duin
Wanda Sloos
Wilco Van Wee
Willem De Vries
Wim Dokter
Wulphert Lustig

Mooie lijst al, vol van kanshebbers voor WK medailles. Maar dat weten we pas in september. Morgen weer een WTJ, dan hebben we het over zwembaden onder andere.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.