Twee jaar Trikipedia; Strijden om zwembaden; Stefans Elfsteden; LCW in Drakenrijk; Namibie – WTJ 1445

WOENSDAG – Vijftien jaar! Zo lang al presenteert Matthijs van Nieuwkerk DWDD. Zo ver zijn wij met Trikipedia nog lang niet. Maar hé, we zitten wel aan twee jaar! Oeps, helemaal vergeten die verjaardag te vieren. Het was op 8 februari 2018 dat we met een reeks filmpjes van prominente triatleten zoals Rob Barel, Yvonne van Vlerken, Marc Herremans en Gordon Haller.

Gordon Haller won 42 jaar terug

Hallers gelukwens was een grote verrassing voor de redactie. De datum 8 februari was voor ons bewust gekozen, omdat het 40 jaar geleden was dat op Hawaii de eerste Ironman werd gehouden. Dat we daar tien dagen abuis mee hadden, was een beginnersfoutje. Dus voor de goede orde: op 8 februari bestonden we twee jaar, op 18 februari volgende week dinsdag is het 42 jaar geleden dat de eerste Ironman werd gehouden. 42 is wel een mooi getal als je marathonplannen hebt. Dus ongetwijfeld komen we er volgende week nog even op terug.

Zwembaden: al drie jaar geen Bergse zwemloop

Zwembaden. Je hebt ze nodig om te recreëren, te trainen en eventueel wedstrijden in te zwemmen. Zwembaden zijn vaak ook onderwerp van politieke discussies. Wel of niet financieren in de wetenschap dat Nederlandse zomers van korte duur (circa 17 weken) zijn. Moeilijk rendabel te maken dus. En soms is onderhoud een dingetje. Zo gaat de zwemloop in Bergen op Zoom al drie jaar niet door, omdat De Schelp steeds maar technische mankementen vertoonde. Er sneuvelde zelfs een wethouder door toen het bad feestelijk open ging in oktober maar na een paar weken toch weer dicht moest.

Zwembaden: de aanhouder Gregor Stam wint

Zwembadpolitiek hield ook Almere in haar greep de laatste jaren. Gregor Stam was een warm pleitbezorger van een openluchtbad. Want tussen de vele voorzieningen, waarover de moderne Flevostad beschikt, ontbrak nog wel zo’n buitenbad. Gregor gunde zijn stadgenoten deze waterpret, maar stuitte aanvankelijk op veel onwil vanuit de politiek. Het schuurde zelfs zodanig dat hij zijn beeltenis op de Hall of Fame liet weghalen. Anderzijds had het gemeentebestuur en –raad kunnen weten dat Gregor Stam een onvermoeibare strijder is voor hetgeen in z’n koppie zit. Opgeven is geen optie voor duursporters, dus dat bad komt er. Zij het met enige vertraging. Het dwingt respect af hoe Gregors jarenlange lobby nu toch geslaagd is. Hulde. Voor wie het verhaal uit de mond van Gregor zelf wil horen, kan woensdag 19 februari naar de nieuwe bibliotheek waar hij in de talkshow Almere op Scherp zit. Robert Mienstra gaat met hem in gesprek, na afloop Meet & Greet. Aanvang 19.45 uur, toegang gratis.

Stefan zwemt 111 jaar na dato Elfstedentocht ‘over de noord’

We blijven in het zwemmen. Nog een aankondiging, maar dan de persconferentie van Stefan van der Pal ‘It giet mâl’. Op vrijdag 14 februari – Valentijnsdag gaan Stefan en zij vrouw Marianne Faber (operationeel producent van de tocht) meer uit de doeken doen over zijn Elfstedenzwemtocht. Vrijdag wordt de startdatum bekend gemaakt, de actviteiten tot aan het moment dat Stefan het water in duikt, de lancering van het actie- en donatieplatform, de bekendmaking van de goede doelen en de 72 uurs training in de voorjaarsvakantie. Voor dat laatste moet ondergetekende zich vanwege zuidelijke festiviteiten helaas afmelden.

De persbijeenkomst is in het WestCord WTC Hotel in Leeuwarden meer speficiek restaurant Elevé op de elfde verdieping met zicht op de finish van Stefans Elfstedenzwemtocht.

Jaap Eden en Pim Mulier: ’s lands eerste triatleten

Twee zaken mogen we al verklappen. Het startschot wordt gelost vanaf Statenjacht Friso van de provincie Fryslân en ook dat Stefan in tegenovergestelde richting – dus eerst naar Dokkum – zwemt. Anders dan Maarten van der Weijden dus, anders ook dan vele Elfsteden schaatstochten. Maar Stefan kent zijn pappenheimers, hij is niet voor niets een volbloed Fries en heeft gevoel voor de rijke historie van zijn provincie. ,,Ik kies voor de route langs Dokkum omdat de eerste officiële tocht in 1909, dus 111 jaar geleden, ook over de noord ging.’’ Die tocht werd georganiseerd door Pim Mulier. Als triathlon ruim een eeuw geleden al had bestaan, waren Jaap Eden en Pim Mulier grondleggers en eerste beoefenaars. Geen twijfel mogelijk. Zij schaatsten, fietsten, liepen hard en trokken ook baantjes in sloten of rivieren.

 

Voor wie verdere relevantie met triathlon zoekt. Stefan (1980) is tweevoudig winnaar van de Frysman, vijfvoudig Noord-Nederlands triathlonkampioen Olympische afstand en ook noordelijk kampioen halve triathlon. Twee jaar deed hij als hardloper mee aan de 230 kilometer lange Elfstedentocht. Hij werd tweede in 24 uur en 53 minuten.

Long Course Weekend verplaatst zwemmen naar het Drakenrijk

Is dat even spectaculair! Het zwemparcours van het Long Course Weekend op vrijdag 15 mei ligt in de Efteling. Zo dachten wij althans. Organisator Extra Leisure maakte vandaag bekend dat niet de Dode Maasarm maar het Drakenrijk de locatie voor het eerste onderdeel wordt. Voor de goede orde: er is ook een recreatiepark Drakenrijk en wel bij Beesel.

Het is trouwens geen sinecure om in de plassen van Drakenrijk te zwemmen. Om het mogelijk te maken wordt de dam tussen de twee plassen verwijderd. Het werk daaraan is inmiddels al begon. Indrukwekkend toch? Eerder al die week (13, 14 en 15 mei) wijden 750 basisschoolleerlingen de nieuwe plas in het recreatiepark in. Het Long Course Weekend Holland-Beesel is triathlon verspreid over drie dagen. Deelnemers kunnen kiezen uit diverse afstanden. De langste is de Full Long Course: 3,8 km. zwemmen op vrijdag, 180 kilometer fietsen op zaterdag en de marathon op zondag. Inschrijven kan inmiddels via www.lcwholland.nl

Het trainingskamp in Namibië: de eerste beelden

Tot slot. Eindelijk kunnen we een glimp opvangen van het zich haast achter gesloten deuren afspelende trainingskamp in Namibië van de Nederlandse triathlonselectie. Althans de eerste foto’s zijn aangetroffen van Rani Skrabanja, Marco van der Stel, Quinty Schoens, Rachel Klamer, Jorik van Egdom en….Jetze Plat. Uit het Mixed Relay team is alleen Maya Kingma niet mee. Zij trainde aanvankelijk op Lanzarote en nu weer in Limburg.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.