Eigenlijk is sportvoeding de vierde sport van de triathlon. Tegelijkertijd is het een onderdeel waar veel sporters een haat-liefde verhouding mee hebben. Alleen de gedachte aan een gel kan al voldoende zijn om misselijk te worden. De dikke substantie met een zeer zoete smaak die je zou moeten nemen om voldoende energie binnen te krijgen. Is er dan niets anders dan een gel? Gelukkig wel!

Limonade met banaan

Inmiddels is er veel veranderd in de wereld van de sportvoeding. Toen ik net met triathlon begon, had ik limonade in mijn bidon en spoelde ik een stukje banaan weg met het water bij een drankpost. Daarmee haalde je de finish, maar na de race voelde je je meestal niet op je best. Ik kan mij herinneren dat ik vaak hoofdpijn had na een wedstrijd. En de dag erna voelde het alsof er een vrachtwagen over mij heen was gereden. Nu, vele jaren later, besef ik dat ik mijzelf tekort heb gedaan en dat de juiste hoeveelheden en producten heel belangrijk zijn.

Mijn verhaal

In 2013 deed ik mee aan Challenge Roth. Het was die dag dertig graden, maar ik was goed voorbereid. Mijn coach had een voedingsplan gemaakt en ik had mijn raceplan helemaal in mijn hoofd. Ik had zelfs getraind met het merk High5, omdat ik wist dat dit merk bij de drankposten werd aangeboden. En toch ging het mis…

Achteraf ging het al fout bij het 25-kilometerpunt tijdens de marathon. Ik bleef maar plassen en voelde mij duizelig en misselijk. Omdat er geen back-upplan was en ik geen idee had wat ik moest doen, probeerde ik maar te blijven drinken. Al hardlopend en wandelend haalde ik uiteindelijk de finish, maar na anderhalf uur lag ik in de medische tent aan het infuus. Omdat ik zwaar was uitgedroogd heb ik 2x 500ml aan het infuus gezeten. Het was niet grappig en ik dacht meteen: ‘dit gebeurt mij nooit meer’. Ik probeerde terug te halen wat er precies mis was gegaan, maar ik kwam er niet uit.

Een jaar later nam ik deel aan de Ironman in Lanzarote. Ondanks dat het daar ook dertig graden was, ging alles goed. Tijdens de marathon had een vriend een extra bidon, met ORS tegen uitdroging, voor mij meegenomen en die was zeker welkom. Nog steeds had ik veel verval, maar ik wist wel de finish te bereiken.

Een paar maanden later deed ik mee aan de Norseman Extreme triathlon. Net als bij de andere twee triathlon had ik een support crew met alle benodigdheden mee, maar toch ging het twaalf kilometer voor de finish mis. Daar ben ik uitgestapt omdat ik na twintig minuten rust nog niet hersteld was en ik niet weer aan het infuus wilde eindigen. De mannen in de medische tent waren blij dat ik zelf deze beslissing had genomen, want na een controle bleek dat ik op het randje had gezeten. Als ik wel was doorgegaan was de kans groot geweest dat zij mij naar het ziekenhuis hadden moeten brengen.

Mannen en vrouwen

Natuurlijk was ik blij dat ik het kon aanvoelen en dat ik het lef had gehad om uit te stappen, maar na deze ervaringen wilde ik vooral weten hoe ik dit ging oplossen. Aan de trainingen kon het niet liggen. Ik had genoeg uren gemaakt en was behoorlijk fit. Daarom heb ik sinds 2014 veel onderzoek gedaan naar diverse soorten sportvoeding. Hoeveel heb je nou daadwerkelijk nodig als vrouw?

Door mijzelf te blijven meten en monitoren, leerde ik mijn lichaam steeds beter kennen en wist ik precies hoeveel ik zweette en hoeveel energie ik werkelijk verbruik. Al snel kwam ik erachter dat ik teveel koolhydraten per uur innam. Deze richtlijnen waren voor mannen en vrouwen zitten nu eenmaal anders in elkaar. Ook ontdekte ik dat ik tijdens sommige wedstrijden meer eiwitten verbrandde omdat ik vlak voor mijn ongesteldheid zat en daardoor minder koolhydraten opnam. En dat zijn allemaal dingen de meeste vrouwen geen rekening mee houden. Of misschien wel helemaal niet weten.

Sportvoedingscursus

Ook als trainer /coach kom ik er iedere keer weer achter dat veel sporters te weinig weten over sportvoeding. Sommigen denken zelfs dat ze aan alleen water genoeg hebben. Dit heeft mij aan het denken gezet, want wat ik heb meegemaakt, wens ik niemand toe. Er zijn genoeg fouten gemaakt, maar nu ik ontdekt heb wat wel werkt, wil ik dit graag met jullie delen. Zodat jij wel de finish zal halen en niet al die trainingsuren teniet worden gedaan door slechte voeding voor, tijdens of na een wedstrijd.

Speciaal hiervoor heb ik de sportvoedingscursus voor vrouwen in elkaar gezet. In deze  cursus komen de verschillende soorten sportvoeding aan bod, wordt er uitgelegd hoe je deze toepast, ga je leren van mijn fouten en vertel ik je hoe je een voedingsplan voor jezelf kan maken. Maar ook leer je hoe je een back-upplan maakt, hoe je de signalen herkent bij jezelf en  wanneer je die vervelende knoop moet doorhakken en voor het back-upplan moet kiezen.

Tijdens deze online cursus van vier weken, krijg je begeleiding van mij en kan je iedere week vragen stellen. Zo kan jij het maximale uit jezelf halen en nog beter herstellen, zodat je over twintig jaar nog steeds fit en blessurevrij een triathlon kan doen. En omdat ik iedere vrouw het beste gun, heb ik een speciale prijs voor deze eerste reeks. In plaats van €97 betaal je nu maar €47. We starten op 17 februari, dus schrijf je snel in!
Meer informatie en de inschrijflink vind je hier!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.