Elfstedenzwemtocht van Stefan; Weer prijs Shirin; Preview Nijkerk, Waalwijk enz. – WTJ 1448

De Elfstedenzwemtocht komt er weer aan. Niet door Maarten van der Weijden dit keer, maar Stefan van der Pal. Die staat dichterbij onze sport als voormalig triathlontopper en ook de nummer twee van de Elfsteden hardloopwedstrijd. Hij was er al bij ter coaching van Maarten, nu mag hij zelf in zijn eigen Friese wateren.

Stefan zwemt naast de sloep en via Dokkum


De start is donderdag 2 juli om 16.00 uur. Dat gebeurt bij Stadsschouwburg De Harmonie samen met 111 meezwemmers. Waarom 111? Welnu, het is 111 jaar geleden dat de eerste Friese Elfstedentocht werd gereden. Dezelfde route als toen (over de Noord, eerste stad Dokkum) gaat Stefan nu zwemmend afleggen. In tegenovergestelde richting t.o.v. Maarten dus. Anders dan Maarten zwemt Stefan naast een elektrische sloep, niet erachter. Hij finisht naar verwachting op zondag 5 juli bij het WTC WestCord Hotel te Leeuwarden. Daar was vrijdag ook de persconferentie. Stefan maakte ook de drie goede doelen bekend: Make-A-Wish, Kika en Stichting Semmy. Donaties en andere acties kunnen worden aangemeld op www.itgietmal.nl
Commissaris van de Koning Arno Brok zal vanaf het Statenjacht het startschot lossen op de tweede juli. Komende week wacht weer een pittige trainig: 72 uren zwemmen in zwembad Kalverdijkje. Alles is via social media te volgen en ook wij van Trikipedia blijven de Fries volgen. We wensen Stefan alvast ontzettend veel succes!

Shirin wederom sporttalent van Zeeland


Het Zeeuwse Sportgala was ook deze week. In De Mythe in Goes werden mountainbikers Milan Vader en Anne Terpstra tot sportman en –vrouw van Zeeland gekozen. Beiden schitteren komende zomer op de Olympische Spelen. Presentator Gert van ’t Hof (Studio Sport/triatleet) maakte tevens bekend dat Shirin van Anrooij voor het tweede jaar op rij ‘sporttalent van het jaar’ werd. En dan te bedenken dat haar wereldtitel veldrijden niet meewoog in de beoordeling van de jury. Shirin dankte het beeldje aan haar Europese en Nederlandse titel tijdrijden en het zilver op het WK.

Preview Wanaka, Nijkerk en Waalwijk


Het weekend in. Van Tom Oosterdijk kregen we al paar mooie foto’s vanuit Nieuw-Zeeland, waar hij de puntjes op de i zet voor zijn seizoenstart. We hebben het over de Challenge Wanaka,  traditiegetrouw de openingsrace van Challenge. Het grote tijdverschil betekent dat we weldra de race kunnen volgen. Tom zet ‘m op. Op de foto’s traint hij samen met voormalig Challenge Almere-winnaar Joe Skipper eveneens aan de start.
De Veluwse run-bike-run competitie begint zaterdag in Nijkerk. De veertigjarige AV Nijkerk tekent voor de organisatie. De afstanden zijn 3,7 km. lopen, 12 km. fietsen en 3,7 km. lopen. Zo’n 120 deelnemers doen mee aan het evenement wat precies op het middaguur begint.


In Waalwijk is het zondag – mits Dennis zich koest houdt – weer tijd voor de 29e crossduathlon van De Langstraat, daarmee een van de oudste in z’n soort. Ook Waalwijk zit in een circuit namelijk het Hammer Nutrition Cross Duathlon Circuit van Nederlandse en Belgische races. Met het wegvallen van Etten-Leur is Waalwijk aangewezen als kwalificatiemoment voor het EK. De dag begint met de jeugdwedstrijden om 10.15 uur. De wedstrijdserie gaat om 11.30 uur en de korte afstand een uur later. Epicentrum van het evenement is de Paardenhal aan de Drunenseweg nabij het Olympiabad. Het Lido, de surfvijver en scholengemeenschap De Overlaat zijn ook markante punten langs het parcours. Het sterke vrouwenveld noemden we al: Diede Diederiks, Claudia Striekwold, Sophie van der Most, Maud Golsteyn, Jeannette Smelt en Judith Visser. Bij de mannen zijn het Marco Akershoek, Christiaan Solleveld, Lander Sels, Mario Poldervaart, Arie de Jong en landskampioen Rody Kroon.

Powerman Mafra met drie Nederlandse toppers


In het Portugese Mafra is de tweede Powerman van 2020. De Nederlandse inbreng is aanzienlijk: Europees kampioen Daan de Groot, meervoudig nationaal kampioen Yennick Wolthuizen en Ann Schoot Uiterkamp staan aan de start. Niet geheel toevallig alledrie Hellas-atleten. Aan de lange afstand doen 105 duatleten mee, waaronder 24 elite, op de sprint zijn het er 109 en bij de kids-duathlon 35 atleetjes. John Raadschelders ziet er op toe dat ook deze nieuwe Powerman goed verloopt.

Verder is het in België lekker druk met wedstrijden: de crossduathlon in De Panne, de Sandman iets noordelijker aan de kust van Middelkerke en in het binnenland de crossduathlon van Hofstade. Iedereen veel succes, sommige zuiderlingen al veul leut en fijn weekend!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.