Challenge Wanaka voor Kiwi Currie en Tsjechy Radka

ZATERDAG – De Challenge Wanaka, Nieuw-Zeeland is vannacht Nederlandse tijd gewonnen door Braden Currie en Radka Kahlefeldt-Vodickova. Currie bleef Matt Burton (deze week genoemd bij de favorieten voor Roth) en Mike Phillips voor. Radka versloeg Hannah Wells en Meredith Kessler. Voor Tom Oosterdijk was een uitstekende tiende plaats weg gelegd.

Daarmee was de Hagenees ook beste Agegrouper trouwens. In het zwemwater van Wanaka was het wederom Dylan McNeice, die al zo vaak als eerste klaar was in het water en nu weer. Op de fiets moest Dylan snel zijn meerdere erkennen in Braden Currie en Mike Phillips. De laatste naam de leiding terwijl Currie zich liet afzakken naar Burton. Vanuit de achterhoede kwam de Brit Joe Skipper, die de afgelopen dagen samen trainde met Tom, opzetten.

In de tweede wissel was het oud-winnaar Phillips voor Skipper en daarna Burton en Currie. De laatste lag toen drie minuten van de koppositie vandaan.  Het potje kwartetten met Phillips, Skipper, Burton en Currie werd op de halve marathon danig op z’n kop gezet. Braden Currie nam na acht kilometer lopen het heft in handen. Daarna was het – net als vorig jaar – gewonnen spel. In 4.03.15 uur was de Nieuw-Zeelander klaar met de eerste Challenge van het seizoen. Burton bleef goed volgen en pakte 38 tellen later de tweede plek. Eén plaats beter dan in 2019. Daarna kwam het grote gat met Mike Phillips, die met mindere loopbenen op dik vier minuten toch nog brons haalde.

De uitgangspositie van Radka Kahlefeldt was gunstig nadat ze vlak achter Rebecca Clarke uit het water kwam. Het tweetal werkte goed samen op de fiets, zodat de altijd sterk trappende Hannah Wells pas laat bij het kopgroepje van twee kwam. Even mocht Hannah Wells wederom aan de zege ruiken, maar weldra stelde Tsjechische Radka, echtgenote van Australische Brad, orde op zaken. Op ruim drie minuten na de winnares volgde Hannah Wells op zilver, Meredith Kessler was ook niet in supervorm. De Amerikaanse finishte derde op acht minuten achterstand, vorig jaar was ze nog tweede.

Tom Oosterdijk debuteerde dus niet onverdienstelijk in Wanaka. Als achttiende kwam hij uit het water, acht man ging hij voorbij op de 90 kilometer fietsen en die tiende plaats wist de nummer twee van het NK lange afstand 2018 vast te houden op de 21 kilometer hardlopen. Super gedaan!

De Challenge Wanaka heeft geen hele triathlon meer, wel een sterk bezette halve afstand en kids-races.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.