Herpakken; Wanda Sports; WK A of SF; Challenge Zweden; arme Pleuni; Woerden – WTJ 1455

WOENSDAG – Dat we weer in de lucht zijn was op zich al een opluchting van jewelste, dat we daarnaast het gros van alle content terug gevonden hebben is helemaal een pak van mijn hart. Even voelden we de grond onder onze voeten wegzakken, het is toch een stukje levenswerk waarvan je plots niet meer weet waar het gebleven is.

Draad

Nu de rust wedergekeerd is, kunnen we de draad weer oppakken. Ik geef toe dat ik even uit het schrijfritme was geraakt. Om de vergelijking maar even te maken met jullie triatleten: het voelde als materiaalpech op het fietsonderdeel. Dan sta je aan de kant, band plakken of ketting er terug op en op den duur weer door. Het duurt dan even voor je weer in je ritme bent, de juiste kadans en snelheid te pakken hebt. Gelukkig overkwam ons dit in een relatief rustige periode.

Over het miljard van Wanda Sports

Hoewel rustig? Er gebeurt van alles. We plaatsten het miljardenverhaal van Wanda Sports gedurende het datalek maar even alleen op Facebook. Hier nogmaals kort de insteek van dat nieuws. Het wordt steeds duidelijker dat het twee jaar terug nog met veel tam-tam naar de beurs gestapte Chinese bedrijf toch wel van Ironman af wil. Vraagprijs is 1 miljard dollar. Daar staat een serieus bod van de Professional Triathletes Organisation (PTO) tegenover. Tot twee keer toe heeft PTO (lees Cranckstart Investments van Michael Moritz) de Ironman Group aangeschreven. Een reactie bleef uit, maar uit mijn tijd dat ik op de economieredactie van mijn krant werkte weet ik dat in zo’n situatie de onderhandelingen in volle gang zijn. Het is net als met grote sporttransfers in bijvoorbeeld de voetballerij: ze houden lang de kaken op elkaar, maar waar rook is, is vuur.

Lincoln Zhang, Chairman of Wanda Sports Group, the sport-related business unit of Chinese conglomerate Wanda Group, stands with executives, employees and athletes during the opening bell ceremony of the company’s IPO trading under the symbol (WSG) at the Nasdaq Market site in New York, U.S., July 26, 2019. REUTERS/Shannon Stapleton

Hoe dan ook. Zo enthousiast als miljardair Wang Jianlin in 2015 de Ironman Group voor 650 miljoen Amerikaanse dollars overnam, zo vaak lees je nu over een volgende miljoenentransactie. Het is moeilijk te zeggen of de gekelderde aandelen Wanda Sports (63 procent sinds juli 2019) verband houden met de investeringen in Ironman/triathlon. Maar dat de Dalian Wanda Group bewust zelf de media zoekt is een teken aan de wand. Met PTO gaat het, mijns inziens, uitstekend. De Collins Cup en de miljoenenpot aldaar in Samorin is daar het ultieme bewijs van. Wordt dus weer vervolgd. De Ironman Series tellen dit seizoen liefst 170 races wereldwijd, twee daarvan zijn in Nederland: Maastricht en Hoorn. Twee evenementen met twee charmante, maar ook gedreven triatletes als ambassadrices: Brabantse Claudia Striekwold en Limburgse Nadiyah de la Rambelje.

WK Finalisten voor gastheer WK 70.3 Ironman

Intussen blijven we in Ironman-sferen, want terwijl de WK’s 70.3 IM in Taupo (2020) en St. George, Utah (2021) nog moeten komen, kijkt Ironman al verder vooruit. Woensdag maakte de Ironman Group (a Wanda Sports Group company; Nasdaq: WSG staat er dan fijntjes bij) bekend dat de wereldkampioenschappen 70.3 IM in 2022 terugkeren naar Europa.

Het gaat nog om twee kandidaten: het Oostenrijkse Klagenfurt en Lahti Finland. Wordt het Klagenfurt dat is het na Zell-am-See 2015 de twee keer dat het Alpenland dit WK in huis haalt. Met Nice in 2019 wordt het in 2022 sowieso de derde keer dat Europa gastheer is. Het worden de 17e wereldkampioenschappen na de première in Florida 2006. Sinds 2017 is het WK uitgesmeerd over twee dagen: de mannen op de ene, de vrouwen op de andere dag. CEO Andrew Messick zegt twee sterke finalisten over gehouden te hebben en Stefan Petschnig van de EMEA/Ironman Group is ‘thrilled to welcome the WC back on European soil.’’

Klagenfurt is vooral bekend van de Ironman Austria, een wedstrijd die al sinds 1999 op de kalender prijkt. Dit WK zou de eerste 70.3 IM in en rond de Karinthische stad zijn. De wedstrijd in Lahti heeft een veel kortere historie. Twee jaar pas, maar de opmars van het Finse evenement is enorm. En dat zal niet minder zijn nu duidelijk wordt dat over twee jaar mogelijk ruim 6000 triatleten naar het Land van de 1000 Meren afreizen.

Challenge gaat naar Zweden; Roth EK 2021

Challenge nieuws hebben we ook. Want nu de Challenge Family kort achter elkaar in Wuhan, Madrid en ook in Praag wedstrijden kwijt raakt, is het wel prettig ook nieuwe races aan te kondigen. Dat gebeurde afgelopen week met de eerste Challenge in het Zweedse Vansbro. Met de zeer ervaren triatleet Clas Bjorling als race-director, met vice-Olympisch kampioene Londen Lisa Norden als ambassadrice is succes nu al verzekerd. We moeten alleen nog even geduld hebben. De eerste Challenge in het prachtige bosrijke gebied enkele honderden kilometer boven hoofdstad Stockholm is op 4 juli 2021. Het dorp telt trouwens maar iets meer dan 2000 inwoners. Sport neemt wel een belangrijke plaats in, getuige de beroemde open water zwemwedstrijden, een echte klassieker bij open water zwemmers ooit gewonnen door triatleten als Joachim Willen en Mike Thoren. En verder is Challenge Roth in 2021 gastheer van het Europees kampioenschap Long Distance. Dat EK slaat dit jaar een keertje over, maar gelukkig hebben we het WK. In Almere nota bene!

Arme Pleuni: seizoen door hernia de mist in

Wat liepen we verder nog mis de voorbije dagen? Het verdrietige nieuws dat Pleuni Hooijman voor lange tijd langs de kant moet toekijken. Net nu Team4Talent met een verjongd team weer op en top gemotiveerd het seizoen in duikt, kampt de Amsterdamse met een hernia. Inmiddels lijkt Pleuni de eerste teleurstelling weer te boven. Tuurlijk, je relativeert snel. Maar voor een proftriatlete is er niets erger dan langdurig geblesseerd zijn. Ironman Cork en langs die weg naar Hawaii: dat was haar plan. Dat kan nu even in de ijskast en dat is hoe dan ook zuur. Wij wensen Pleuni alle sterkte met een jaar, waarin ze wellicht haar sociaal-maatschappelijke carrière weer enigszins oppakt. En dan beter dan ooit terugkomen volgend jaar!

Slow triathlon: niet nieuw, wel erg leuk

Dat ouderen lange tijd kunnen blijven duursporten is een gegeven. Kwestie van het tempo aanpassing. Zo wordt in mijn dorp door leden van de ouderenbond  ‘walking football’ gespeeld. Gewoon voetballen, maar dan al wandelend naar de bal toe. Heerlijk om te zien, alsof alles in slow-motion gebeurd. Het mooie is dat die oudjes hun techniek nooit zijn verleerd. In dat kader kunnen we ook de Slow Triathlon van Woeden scharen. Niks wedstrijd, snelheid, stayeren of wat dan ook: gewoon schoolslag baantjes trekken, een fietstochtje en tenslotte een stukkie wandelen. Op 23 april doen ze het allemaal in Woerden. Een variant erop bestaat in Oud Gastel al 26 jaar: de Tridaagse. Verspreid over drie avonden wordt op dezelfde manier in het zwembad gezwommen, een fietsroute uitgedeeld op de tweede dag en een wandelroute voor de volhouders op dag drie. En ook Challenge Almere is vertrouwd geraakt met Senior Challenge en de No Limit Challenge, meestal daags voor het grote spektakel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.