Nederlandse kalender vult zich; Honduras; Egypte in wintertri Asiago; IM filmpje WTJ 1456

DINSDAG – Wedstrijden komen en wedstrijden gaan. Toen we op 21 januari in WTJ 1424 een blik op de nationale kalender wierpen, waren een aantal wedstrijden nog niet aan een datum gekoppeld. Niet alle organisatoren hebben meteen na hun evenement de energie of de juiste koppeling met andere evenementen om te bepalen wanneer het jaar daarop een tri- of duathlon kan worden gehouden. En sommigen stoppen er helaas mee. Ook dat komt voor.

 

Meer zekerheden op de kalender

Inmiddels weten we dat Terneuzen op 6 juni gaat zitten. Een week (13 juni) later is het tijd voor de triathlon met de leukste naam: Baardmannetje. Deze speelt zich af in Oostvoorne aan de kust. Op diezelfde 13e juni is er nóg een kusttriathlon, namelijk de beroemde Beach Challenge crosstriathlon van Kijkduin. Vorig jaar ongelukkig samenvallend met het NK in Almere, nu ook een druk weekend maar alleen de XTerra in het Belgische Namen als echte concurrent. Overigens ook een nieuwe triathlon op 13 juni erbij, namelijk die van Delftse Hout/Delfgauw.
De vierde editie van de triathlon Castricum staat nu vast op 21 juni. De vierde Merwede triathlon van Gorinchem is op 28 juni te doen. De triathlons Almen en Bathmen houden vast aan de laatste zaterdag van augustus: de 29e dus. Na de revival is Eibergen al weer aan de zevende editie toe en wel op zondag 6 september.

 

 

De zwemlopen hebben we niet zo zeer in kaart gebracht. Die zijn er legio natuurlijk. De belangrijkste in de aanloop naar de internationale kampioenschappen is de Keistad zwemloop Amersfoort op 29 maart. De wedstrijd geldt als de nationale kwalificatiewedstrijd voor zowel het EK (Walchsee 25 juni) als het WK (Almere 10 september). De ‘Slow triathlon’ van Woerden voegen we toe aan het lijstje op 23 april, maar dat dan zonder uitslagen. Het is immers een louter recreatief evenement.
We wachten nog op uitsluitsel in Bodegraven, Rutbeek Enschede, Heerjansdam, Hilvarenbeek, Maassluis, crosstriathlon Lichtenvoorde en duathlon Tilburg.

 

Triathlonnen in Honduras

Ook Honduras heeft een ITU-triathlon. Afgelopen zaterdag werd in Puerto Cortes gestreden om de PanAmerican Cup, zowel senioren als junioren. De Amerikaan Jason West won. Hij liet de Colombiaanse kampioen Carlos Javier Quinchara Forero en de Luxemburgse globetrotter/puntenverzamelaar Bob Haller achter zich. De Syriër Mohammed Allsabbagh met zijn landgenoot Mohammed Masoo strijdend om de Spelen te halen, werd in Puerto Cortes twaalfde. Ook Amerikaanse winst bij de vrouwen: Renee Tomlin liet al tijdje niets meer van zich horen, feitelijk na haar uitstappen in World Cup Antwerpen niet meer. De tweevoudig Tiszjauvaros-winnares was nu de snelste in Honduras. Acht tellen later volgde al de Diana Castillo. Twee keer zilver voor Colombia dus. Brons ging naar de Cubaanse Leslie Amat Alvarez. In de junioren cup waren het de Guatemalees Joshua Vincent Stewart Mendez en zijn landgenote Yoana Griselda Tohom Roca die wonnen.

 

Mondiaal

 

Triathlon is een meer dan mondiale sport geworden. Dat laten we binnenkort zien in een nieuwe lijst, waarin we van liefst 166 landen de beste triatleten van elk land presenteren, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Daarbij is eerst gekeken naar de Olympische Spelen, wereldkampioenschappen, continentale kampioenschappen, World Triathlon Series, World Cups en continentale cups.

 

Egyptische wintertriatleet zag voor het eerst sneeuw

Het is zelfs zo mondiaal dat we op het WK wintertriathlon in Asiago voor het eerst Egyptenaren, sterker nog. voor het eerst zelfs Afrikanen tegen kwamen. Khaled El Shebokshy en Seifeldin Ismail deden mee. Ze hadden de primeur voor hun land en voor hun continent. Voor de pas 18-jarige Seifeldin was het in Italië dat hij voor het eerst echte sneeuw zag. De twee atleten wonen in Cairo. Daar sneeuwde het in 2013 nog even. Een historische gebeurtenis, waar tot die sneeuwval was het ruim honderd jaar geleden dat Egyptenaren in eigen land sneeuwvlokjes zagen dwarrelen. ‘Teamcaptain’ Khaled bedankt na afloop niet alleen ETU-president Renato Bertrandi, maar ook hun eigen Afrikaanse federatie-president Ahmed Nasser. Khaled was ook op de Master Games in Nieuw-Zeeland waar hij aan de ‘gewone triathlon’ mee deed, de eerste Afrikaan ooit. Werd Khaled elfde bij de M30, Seifeldin haalde de streep niet en daardoor ook niet het vliegtuig terug naar Egypte. Maar ze waren er wel bij en zijn vast van plan volgend jaar terug te keren.

 

Medailles WK wintertriathlon Asiago

Dat brengt ons nog bij de vergeten medaillespiegel van het WK Asiago, waar het thuisland en de Russen domineerden. Kijk maar.
1.Italië 13-13-9
2.Rusland 8-4-7
3.Oostenrijk 4-4-2
4.Duitsland 3-5-3
5.Slowakije 2-2-2
6.Noorwegen 2-0-0
7.Tsjechië 1-3-2
8.Roemenië 1-1-0
9.Groot-Brittannië 1-0-0
10.Spanje 1-0-0

Helaas geen Nederlandse medailles, niet eens deelnemers. In dat opzicht is deze bijdrage meer bedoeld voor Trikipedia.eg

 

Ironman brengt in filmpje het seizoen 2020
Clever als altijd lanceerde Ironman vandaag een dynamisch filmpje waarin Greg Welch en Paula Newby Fraser ons meenemen in alle Ironman-wedstrijden, die ons in 2020 te wachten staan. Delen we graag met jullie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.