Stormen; 70.3 IM Oman voor Fransman en Britse; Badmann nog steeds top: tweede – WTJ 1457

VRIJDAG – Na twee weken waarin sportevenementen moesten vrezen voor het doorgaan van hun wedstrijden, is nu ook carnaval aan de beurt. Het volksfeest vreest voor Ellen, de opvolger van Ciara en Dennis. Wekelijks een storm rond de zondag, het is toch merkwaardig hoe grillig het klimaat uit de hoek kan komen. Laten we hopen voor alle mensen in het zuiden dat het meevalt. O, daar hoor ik zelf ook bij….

Maar carnaval of niet, de sport gaat door. Zelfs op deze vrijdag. Want na de Israman, na de 70.3 Ironman Dubai was het opnieuw prijs op deze in moslimlanden ‘vrije vrijdag’. DE 70.3 Ironman van de Osmaanse hoofdstad Muscat stond op de rol. Geen pro-race, alleen agegroupers.

Franse winst

De winst ging naar de 35-jarige Fransman Guillaume Rondy, die de afstanden aflegde in 4.12.06 uur. Hij was anderhalve minuut sneller dan de Kazak Abrakhmanov Aslan en bijna twee minuten rapper dan de Spanjaard Juan Pedro Garcia Ochoa. Net buiten het podium stond de Duitser Volker Voit, die nog twee jaar in Nederland woonde, werkte en trainde bij RTC Den Haag. Hij lag zelfs lang aan de leiding. De Tsjech Martin Oslan maakte de top vijf compleet.

 

De voor Amerika uitkomende Sergey Kruglov was de snelste in het water. Op de fiets nam eerst de Brit James Eacott het heft in handen, maar na 64 kilometer was het Volker Voit die overnam. Met drie minuten voorsprong begon de Duitser aan de halve marathon, waarop hij pas na 14 kilometer werd bijgehaald. Eerst door Aslan, maar met nog twee kilometer te gaan rook de Fransman Guillaume Rondy zijn kans. De andere mannen moesten langzaam terrein prijs geven.

Nederlanders

Beste Nederlander was Eric Kops, ruim drie kwartier na de Fransman binnenlopend op een 129e plaats en zeventiende M50. Drie minuten later volgde Jan Hof, weer een minuut verder Gareth Jenkins. Zij eindigden respectievelijk 136e en 142e. Ook Marc d’Hooge draaide een lekkere race: 9e M55 en 207e in totaal.

The Swiss Miss doet het gewoon: tweede

In het vrouwenveld was de ambassadrice van de 70.3 IM Oman wederom goed voor een podiumplaats. Natascha Badmann, over dit fenomeen hebben we het eindigde wederom tweede, nadat ze de eerste editie drie jaar terug won. De inmiddels 53-jarige Zwitserse lag tot ver in de wedstrijd aan de leiding (overigens niet bij de beste tien vrouwen uit het water, maar razendrap op kop bij fietsen). Er kwam nog slechts één bedreiging: de Britse Elizabeth Duncombe. Deze 21 jaar (!) jongere atlete schoot haar na een kilometer of 14 voorbij, waarna ze nog zeven minuten afstand nam. Maar ‘The Swiss Miss’, zesvoudige Hawaii-winnares en moeder van de 36-jarige (!) Anastasia hield haar tweede plaats vast. Royaal zelfs, want daarna duurde het twaalf minuten vor de Zuidafrikaanse Inalize Oosthuizen het brons greep.

In totaal zeventien Nederlanders, waaronder vijf vrouwen. De beste van hen was Marleen Valk: 38e totaal op een uurtje van de winnares, maar mooi achtste F45. Tiende F45 was ook een Nederlandse: Valerie Pans, 45e in totaal. Nog in de top twintig van haar F35-categorie finishte Miranda Gahrmann als 94e van alle vrouwen. Muscat heeft nooit pro-atleten, mooiste uithangbord is de zesvoudige wereldkampioene op Hawaii. En dan te bedenken dat ze tot aan haar 22e nooit aan sport deed. Belgisch succes was er in de vorm van de zesde bij de M60 voor Rodolphe von Berg.

Nog even Dubai terughalen

Nu we toch in de wedstrijden in het Midden-Oosten zitten, nog maar even terug naar Dubai. De Ironman company heeft vanwege computerstoringen bij de tijdregistratie uiteindelijk twee uitslagen opgemaakt. Eentje met zwemmen en eentje zonder. Van de Nederlanders hadden we de pro’s wel genoemd: 22e Robert de Korte, uitgestapt na het fietsen Michiel de Wilde als gevolg van een blessure. Robin Zwiers was daarna de volgende Nederlander op plaats 115 en twintigste M30. Tim Soetens werd 152e en dan zakt het al weer een heel eindje in de ranking naar de volgende Nederlanders rond de vijfhonderdste plek. Bij de vrouwen noemden we Leanne Fanoy als vijfde al. Twee top tien-vrouwen in de agegroups nog: Julion Ruwette vierde F35 en 39e totaal en Janneke Bik 9e F35 en 78e totaal. Van de ‘pechvogels’ van wie geen zwemtijd bekend werd was Alexander Hofmann op een 172e plaats de beste Nederlander. Cathelijne Huis in ’t Veld was in die groep van acht dutchies de nummer veertig bij de vrouwen en achtste F40, elfde F40 was overigens Mirjam Westerveld.

Veel wedstrijden in veel landen

Tot zover onze berichtgeving uit het Midden-Oosten. Hoe ziet het weekend eruit? Als je niet gaat carnavallen tenminste. Er zijn vreemd genoeg ook boven de Moerdijk geen Nederlandse combi-wedstrijden. Verder van huis zijn er races in Rayong, Thailand, Troutbeck Zuid-Afrika,a, Coles Bay Half Australië, Chennai India, Habana Cuba, Bangsean, Thailand, Geeloong Australië, Karaja Iran en Quebec Canada. Je kunt het dus zo gek niet bedenken of in de meest exotische landen zijn wedstrijden. We gaan het uiteraard volgen. En nog twee weken, dan staat de o zo belangrijke Mixed Relay in Abu Dhabi op het programma. Mits we natuurlijk wel Olympische Spelen houden….

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.