Alles over 70.3 IM Geelong; Bangsean; Rayong en Troutbeck, inclusief de Nederlanders – WTJ 1458

ZONDAG – Het zuiden huilt, net als de hemel. Alleen de die-hards blijven feestvieren, maar de openluchtactiviteiten zoals de vele optochten konden wegens de derde storm in drie weken tijd niet doorgaan op zondag. Een strop natuurlijk, want zoals een triathlonorganisatie bij extreem weer de boel moet afblazen is dat ook bij carnavalsorganisaties een domper van jewelste. Zowel qua beleving als in financiële zin. Bouwclubs zijn maanden tevoren in de weer, horeca maakt zich op voor een groots volksfeest en dan gebeurt dit. Nee, Ellen is even niet de meest geliefde vrouw in het zuiden. Ze wordt hier gekscherend al ‘takkenwijf’ genoemd.

Eindelijk winst Amberger in Geelong


Daar hadden de triathlons in verre landen gelukkig geen last van. Na de 70.3 Ironman van Oman vrijdag warne er zondag nog twee uit de 170 (!) Ironman-races voor dit seizoen. In het Australische Geelong stonden ruim 1300 atleten bijeen met ook daar weer 40 slots voor het WK in Taupo. Na een derde en drie tweede plaatsen was Josh Amberger eindelijk in staat deze wedstrijd te winnen. Hij moest wel tot het uiterste gaan, want landgenoot/eeuwige rivaal Sam Appleton zat hem tot het laatst toe op de hielen. Op enige achterstand werd Tim van Berkel derde.

Zo’n 90 procent van het startveld was Australiër, ook het vrouwenpodium bestond uit louter Ozzies met Hannah Wells als de vrouw in vorm en winnares. Grace Thek werd tweede, Emily Loughnan derde. Het had een ander podium kunnen zijn als de snelste zwemster van de dag Rebecca Clarke geen ‘flat tire’ had opgelopen.
Al drie jaar op rij doet Martin Sprong mee, die vorig jaar nog even in Nederland was en Zaltbommel won in de aanloop naar het WK in Nice. Martin eindigde in Geelong als 61e en zeventiende. Vorig jaar zat ie iets korter met een tiende AG-plek. De andere drie Nederlanders (Arnout Hemel, Martien van Osch en Maarten Trietsch) hadden posities boven de vijfhonderd (respectievelijk 515e, 531e en 911e).

Duitse winst in Thailand; eerste zege Hong-Kong op IM

Groter waren de successen voor de Nederlanders in Bangsean Thailand, waar voor de tweede keer een 70.3 Ironman werd gehouden. Hier ruim 1400 atleten aan de start en menig Thai. De buitenlandse atleten overheersten echter. De winst ging naar de Duitser Peter Marian Walkowicz. Hij klopte de snelste zwemmer van de dag de Japanner Kosuke Terasawa met een minuutje. Na de 2 kilometer in de Golf van Thailand lag de Duitser nog vier minuten op hem achter. Brons ging naar de Rus Kirill Goldovskii. Bij de vrouwen ging de kleine Hongkongese Leanne Szeto er overtuigend met de winst vandoor. Twee jaar terug won ze al eens de Challenge in haar eigen land. Nu zette ze iedereen op ruime achterstand. Achttien minuten later volgde Jelena Tomasevic, eveneens uitkomend voor Hong-Kong als tweede. Brons ging naar de Amerikaanse Lindsay Nickel.

Wilson, Coolen en Gerrits op podium


Zeven Nederlandse triatleten, waarvan er maar liefst drie het podium bereikten en daarmee mogelijk ook een WK-ticket voor Taupo. Voor Mark Wilson zijn de Zuid-Oost Aziatische wedstrijden vertrouwd. Hij finishte als 27e op 25 minuten van de winnaar. Was de Rijnmonder vorig jaar nog vijfde M45, nu scoorde hij prachtig brons. Dat gold ook voor Leonardus Coolen, die in de AG erboven (M50) derde werd. In totaal was de in Bangkok wonende/werkende Coolen 49e. Voor onze Azië-correspondent Ron Gerrits was een tweede plaats weg gelegd bij de M60. Zijn verschil ten opzichte van de winnaar: exact 1 uur. Hij was er 158e man mee. Ook zoon Joris deed mee. In de top 20 verder Wouter Loonen: 15e M60 en 961e totaal en enige Nederlandse vrouw Tessa Polder: 19e bij de F30 en 98e van alle vrouwen. Tessa deed er anderhalf uur langer over dan winnares Szeto, die overigens een primeur had: zij is de eerste uit Hong-Kong, die ooit een (70.3) Ironman wint.

Mo tiende in Rayong


In Rayong, eveneens Thailand was ook nog een ITU-race om de Asian Cup en tevens Zuidoostelijk Aziatisch kampioenschap. De Japanner Takumi Hojo won en klopt verrassend oud-Holten winnaar Florin Salvisberg uit Zwitserland. De Japanner Yuichi Hosoda eindigde op een derde plaats. Voor knuffel-Syriër Mohamad Masoo was een tiende plaats weg gelegd op een totaal van 61 atleten uit zestien landen, waaronder ook drie Indonesiërs. De Japanse atleten domineerden ook bij de vrouwen met op 1 en 2 Aoi Kuramoto en Sarika Nakayama. Brons ging naar Emy Legault uit Canada.

Troutbeck voor Salvisberg en Abrosimova


Was het in Thailand 27 graden, in het Zuidafrikaanse Troutbeck steeg het kwik tot iets meer dan 21 graden. En was Florin in Rayong, zijn één jaar oudere broer Andrea deed mee in Troutbeck, waar de tweede race in de African Cup 2020 werd gehouden. Sterker nog: hij deed niet alleen mee, hij won ook. De Rus Dmitriy Poolyanskiy volgde op 35 seconden als tweede, derde werd de eerste Zuidafrikaan Jamie Riddle. En de Syrische rivaal van Mo Masoo deed hier mee en werd vijfde. We hebben het over Mohammed Alsabbagh. Een van de twee zal waarschijnlijk hun land vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Bij de vrouwen waren de slechts drie deelnemers bij finishen verzekerd van een podiumplaats. Anastasia Abrosimova won. De Russin bleef had ‘concurrentes’ liefst zes minuten voor op deze weinig spannende sprint-triathlon. Zilver ging naar Laurelle Brown uit Zimbabwe, brons naar Ons Lajili uit Tunesië. De junior cup in Troutbeck was voor Christiaan Stroebel en Kira Ribbink, beiden uit Zuid-Afrika.
Tot zover. We mengen ons weer even in het feestgedruis. De storm is immers gaan liggen….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.