Vastenavond; Mo krijgt erkenning van ITU; alles over triathlon in India; Asian Cup Chemnai – WTJ 1460

DINSDAG – Nog een laatste WTJ voor dat de ‘vastenavond’ echt aanbreekt. Veel carnavalsvierders nemen dat niet meer zo serieus, maar de dinsdag voor de veertig dagen vastentijd mag iedereen de teugels nog laten vieren, maar daarna breekt toch echt een periode van soberheid aan.
Dat vraagt enige discipline. Voor triatleten een peulenschilletje, maar ik zag op de weegschaal weer twee kilootjes erbij. Werk aan de winkel vanaf woensdag dus.

Mohamad Maso opgenomen in ITU Development Team


Mo Maso, zoals hij veelal genoemd wordt, kreeg vandaag fantastisch nieuws. Hij is voor 2020 opgenomen in het ITU Development Team. Natuurlijk kennen we Mo, Syrische vluchteling, al een aantal jaren, door zijn optredens in Nederlandse triathlons. De sympatieke triatleet, begeleid door Edo van der Meer als trainer en Patrick Kingma  voor praktische zaken, is een van de dertien uitverkoren triatleten, die op steun van de ITU in 2020 mogen rekenen om hun Olympische droom te verwezelijken.

Na het ontvangen van een groter aantal aanvragen dan ooit tevoren, heeft ITU Development vandaag de twaalf atleten bekendgemaakt  die worden opgenomen in haar beurzenprogramma voor 2020. Het programma is ontworpen om Olympische vooruitzichten te helpen bij het ontwikkelen van nationale federaties (NF Groep 1, 2, 3) die al hun competenties op continentaal en wereldniveau hebben getoond, maar die extra ondersteuning nodig hebben om de overstap te maken naar het absolute topniveau: aldus de ITU verklaring.

De deelnemende atleten hebben recht om gebruik te maken van het volgende, zoals vastgelegd in de 2020-planning van de atleet en goedgekeurd door ITU Development:
– Deelname (reizen, accommodatie) aan kwalificatieraces op weg naar Tokyo 2020 en verder
– Trainingskampen,
– Massage, Fysiotherapie,
– Ondersteuning van apparatuur.


Wij feliciteren Mo en zijn gehele begeleidingsteam met deze erkenning namens de ITU.

Ognjen Stojanovic wint Indische Asian Cup race


Een korte aflevering. In het rondje langs alle wedstrijden waren we de Asian Cup-race in Chemnia, India nog vergeten. Geen triathlon overigens, vanwege het wilde water van Adyar Naval (de zee) werd het zwemmen omgezet in 5 kilometer lopen. ,,De veiligheid van de deelnemers noopten ons daartoe’’, aldus Technical Delegate Sam Wikramasinghe uit Sri Lanka. Ook hier een sterk startveld, waaruit blijkt dat triatleten in dit Olympische jaar echt de halve wereld afreizen op jacht naar ITU-punten en dus een Olympisch ticket Tokyo. In dat opzicht deed de Serviër Ognjen Stojanovic goede zaken in Azië de laatste maanden. Hij was al derde in Jordanië vorig najaar en zondag won hij de nieuwe Indische wedstrijd. Ognjen klopte de favoriet uit Hong-Kong Oscar Coggins. Overigens vertelde Oscar in Chemnai tegen de pers wel dat het Coronavirus de mensen in Hong-Kong in hun greep houdt. ,,Er is echt paranoia ontstaan. Terecht of onterecht dat laat ik in het midden.’’
De Tsjech Jan Celustka werd derde. In de wedstrijd begon de Serviër als derde aan het fietsen en als tweede aan de tweede run. Verder aan de start Polen, Slovaken, Kazakken en Marokkanen. Verder bijna vijftig Indiërs, waarvan er overigens twintig de finish niet haalden. Beste man van eigen bodem was de ‘alom bekende’ Adarsh Muralidharan Nair Sinimol op een tiende plaats en daarmee Indisch kampioen. Je zal zo’n naam maar op je triathlonpakje moeten plakken….

Barbara Riveros snelste vrouw


De vrouwenrace leverde een zeer bekende winnares op: Barbara Riveros. De Chileense, op de Spelen in Rio nog goed voor een vijfde plaats, won de race. De 32-jarige triatlete, ook goed in Xterra-wedstrijden, was met name op de 10 kilometer lopen sneller dan haar concurrentes. Ze kwam pas als zesde bij haar fiets, keerde daarvan terug als derde, maar won dus wel. ,,Ik ben blij met mijn komst naar India. Ik hou vban de mensen en de cultuur. Jammer dat het zwemmen wegviel’’, zei Barbara. De Roemeense Antoanele Manac werd tweede (Met Duchampt nu ook als Roemeen en steeds grote evenementen in Targu Mures is Roemenië wel een triathlonnatie in opkomst) en Arina Shulgina scoorde brons. Aanvankelijk voor Rusland uitkomend,maar we kennen de dopingproblematiek en de uitsluiting van het land voor de Spelen van Tokyo. Vandaar dat veel atleten snel alternatieven zoeken om er toch bij te zijn, straks in Japan. Arina doet dus onder de ITU-vlag. Natuurlijk willen jullie ook weten wie Indisch kampioene werd. Dat is Sarojini Devi Thoudam uit Manipur, eindigend op een negende plaats in het totaalveld. Ook hier achttien Indische vrouwen. De sport groeit ook daar enorm. Nog niet als hockey, maar het gaat wel de goede kant op met deze wedstrijd en later ook de 70.3 Ironman van Goa. Daniel Avant woont er en gaat ons er binnenkort meer over vertellen.

Tot zover deze – relatief korte – aflevering. U snapt inmiddels waarom….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.