Coronavirus teistert triathlons: Chengdu/Valencia; Innovation Award; Rachel, Puck en Inge – WTJ 1462

WOENSDAG – Het wordt tijd dat we ons weer met serieuze zaken in de wereld gaan bezighouden. Het Corona-virus is zo’n serieuze aangelegenheid, die zo maar uit kan groeien tot een pandemie (wereldwijde epidemie). Aan bangmakerij hebben we niets, toch baart het natuurlijk zorgen. De slachtoffers in eerste instantie, de volksgezondheid in zijn algemeen, maar ook specifiek alles wat er mee samenhangt. Voor Trikipedia geldt dan – hoe triviaal het ook klinkt – wat er met de sportevenementen moet gebeuren nu er voor sommige gebieden negatieve reisadviezen zijn afgegeven.

Tokyo boos over speculaties


Nogmaals: paniek is een slechte raadgever. Daar is niemand bij gebaat. Je zag het in de vroege berichtgeving over het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen. Het evenement verplaatsen naar Londen, wedstrijden houden zonder publiek… De Japanse organisatie raakte behoorlijk geïrriteerd door alle speculaties en dat kan ik me voorstellen. En zo gaat dat op voor veel evenementen. Italiaanse wedstrijden Milaan-San Remo en de Tirreno Adriatico worden tegen het licht gehouden, op triathlongebied hebben we een aantal Chinese wedstrijden zien gecanceld worden. En terwijl we deze WTJ aan het tikken waren, kwam ITU met het nieuws dat de races in Chengdu begin mei verplaatst worden naar Valencia.

We brachten het eerder vandaag zo:
Breaking News. Zo heet dat als er toch iets heel belangrijks gebeurt. Het Coronovirus en de sportevenementen, we hadden het er al eerder hier over en het blijft spelen. Zojuist heeft de ITU besloten de Mixed Relay triathlon in Chengdu China te verplaatsen naar Valencia, Spanje vanwege de onzekere situatie na de virus-uitbraak in China. Valencia is een week eerder op 1 mei, daags voor de World Cup aldaar.

Chengdu wordt Valencia


Het evenement stond voor 9 mei geprogrammeerd. Met een World Cup in hetzelfde weekend, de dag erop. Beide evenementen zaten in het Olympisch kwalificatietraject. De Mixed Relay Chengdu was zelfs de laatste kans voor drie teams zich te plaatsen voor de Spelen van Tokyo. Ook races in Tainan, Beihai en Dexing, die in maart en april op het programma stonden zijn in goed overleg met de Aziatische Triathlon Confederatie uitgesteld. Chengdu keert later dit jaar (hopelijk) wel terug, maar dan niet als World Cup. Dat past niet in het propvolle ITU-schema.

Wellicht kunnen wel meer triatleten mee doen aan de resterende World Cups. De ITU overweegt het aantal op te voeren tot 65. De ITU is de Spaanse triathlonfederatie en de organisatoren in Valencia dankbaar dat op zo’n korte termijn een zeer belangrijke race aan het programma kan worden toegevoegd. ITU monitoort net als alle sportbonden de situatie van het virus over de hele wereld en communiceert zo snel mogelijk.

Over Italiaanse wedstrijden nog geen berichten. De eerste grote race is toevallig ook in het weekend van 9/10 mei: Challenge Riccione. Vergeet overigens niet dat aan influenza (onze griep) jaarlijks tussen de 250 en 2000 Nederlanders overlijden. Net als bij het Coronavirus treft ook dat met name ouderen. Genoeg erover. Iedereen houdt meer dan 1 oogje in het zeil.

We schreven hierboven dat drie landen begin mei nog een ultieme kans krijgen zich te plaatsen voor de Mixed Relay. In het interview met Marco van der Stel hebben jullie kunnen lezen dat wat Oranje betreft de balans in Abu Dhabi al moet doorslaan in het voordeel van het Nederlands kwartet. En dat hopen wij van harte.

Martin Breedijk reikte Innovation Award uit


Ander nieuws. We melden al dat een paar weken terug tijdens het ETU Gala Diner in Minsk de ETU Innovation Award was uitgereikt aan LEAP Sports. Dit is een samenwerkingverband tussen technici, ingenieurs en atleten, waarin GB, Italië en Malta participeren. Ben Dijkstra maakt deel uit van het LEAP-team. Hij kon de prijs – 6000 euro – niet in ontvangst nemen van ETU-bestuurslid Martin Breedijk, omdat hij op trainingskamp in Australië is. Ingenieur Ross Archer nam zijn plaats in. Vanaf 1 maart kunnen nieuwe projecten ingediend worden voor deze Innovation Award.

Rachel Klamer versus Puck Moonen in nieuwe woestijn triathlon!

De Super League Triathlon heeft er een race bij, en wat voor één!  Triathlon met Rachel Klamer, Lisa Norden, Emma Pallant, Kristian Blummenfelt, Ben Kanute, Josh Amberger, Henri Schoeman en Radka Vodickova  maar ook met sportlegendes als Inge de Bruijn, Cadel Evans, Jens Voigt, Puck Moonen en Paula Radcliffe! Bovendien op een bijzonder plek: Neom in Saudi-Arabië. Stad van de toekomst, waarin de sjeiks miljarden dollars pompen. De eerste race ooit wordt meteen een topper van jewelste van 27 tot en met 29 maart. Drie weken na de woestijntriathlons van Abu Dhabi trekt de wereldtop dus opnieuw naar het Midden Oosten voor een bijzondere confrontatie met specialisten op de drie onderdelen, die trachten de allrouders (triatleten) voor te blijven. Wederom een zeer spectaculaire format waar Chris McCormack en zijn team mee aankomt.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.