Marco van der Stel; In Abu Dhabi kunnen we onze Olympische droom verwezenlijken

Spannende tijden breken aan voor ONS Nederlandse Relay Team (Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma, Jorik van Egdom en reserve Quinty Schoens). De mogelijk alles beslissende Team Relay is aanstaande op 7 maart in Abu Dhabi. Het Nederlandse team kan zich daar rechtstreeks kwalificeren voor de Olympische Relay op 1 Augustus in Tokyo (157 dagen vanaf vandaag). Nederland bezet plaats 7 op dit moment en tot en met de 7e plaats geeft recht op een startbewijs voor de OS in Tokyo, na de wedstrijd in Abu Dhabi. Nederland is in strijd gewikkeld met de achtervolgers België, Zwitserland en Italië.

Mocht het Abu Dhabi niet lukken voor Team Nederland is er  nog een laatste kwalificatiemoment voor de teams; dit was aanvankelijk gepland in Chengdu, maar vandaag werd bekend dat de ITU deze wedstrijd door de dreiging van het Coronavirus heeft uitgesteld . De kwalificatie voor de laatste 3 plaatsen voor de Team Relay is verplaatst naar Valencia in het weekend van 1 tot 3 Mei. De eerste 3 finishende teams, uitgezonderd de top 7 van de Olympische Ranking na Abu Dhabi en gastland Japan, plaatsen zich daar alsnog voor de  Team Relay tijdens de Olympische Spelen.

Natuurlijk willen we meer weten hoe de teamleden van het Nederlands Relay Team zo vlak voor die hele belangrijke wedstrijd zich voelen. Vandaag spraken we met Marco van der Stel.

Het komt heel dichtbij. Binnen 14 dagen één van de meest belangrijke wedstrijden die voor de deur staat; de Team Relay Abu Dhadi, de kans om uit te komen op de Olympische Spelen. Neemt de spanning bij jou toe, hoe ga je hier mee om?

We weten sinds Tokyo vorig jaar inderdaad dat dit de laatste kans is om ons direct te kwalificeren voor de OS. Dit staat dus uiteraard rood omcirkeld in de agenda. Het doel is om daar zo goed mogelijk voor de dag te komen. Ik heb in de opbouw veel gedaan, meer dan normaal, en ook een stuk consistenter dan normaal. Ik ben gelukkig niet ziek geweest. Had een lichte blessure voor vertrek naar Namibië ( achillespees ). Dit hebben we gelukkig op kunnen vangen met meer fietsen. Ik heb uiteindelijk maar 4 dagen niet gelopen, verder rustig weer opgebouwd en sinds 3 weken weer de intensiteit aan het opzoeken. Daar heb ik gelukkig geen verlies geleden en ben zeer tevreden met de tijden die ik momenteel loop! Uiteraard komt de spanning wat op, vooral rond de carnaval in Limburg, ik wil écht niet ziek worden. Wedstrijd spanning heb ik vaak weinig last van, zeker in een relay is het vooral spannend hoe je wordt afgezet, wat wordt de tactiek, moet ik een gaatje dicht zwemmen, of kan ik relatief rustig zwemmen en wat energie sparen voor het fietsen en lopen? Wie zitten er rond ons, moet ik wel of niet mee werken op de fiets? Het is eigenlijk een heel leuk spelletje, wat toch ook langzaam maar zeker een hoop pijn gaat doen. De spanning dus, ik weet ik dat in goede vorm ben, wil die nog iets verbeteren en vooral niet ziek worden. Meer kan ik niet doen.

Op dit moment als Nederlands team 7e. De eerste 7 teams na de race in Abu Dhabi zijn geplaatst voor de Spelen. Hoe groot schat je jullie kansen in om deze 7e plaats te behouden? Je moet haast wiskundige zijn om de mogelijkheden, puntenverdeling etc uit te vogelen.

Gelukkig ben ik redelijk goed in wiskunde. Onze specialist Sander Berk heeft hier ook een hele formule voor en binnen een paar minuten na de finish zullen wij dus weten of het wel of niet gelukt is.
We staan nu inderdaad op plek 7, met Belgie, Italie en Zwitserland als grootste concurrenten voor plek 7. Het zit nu als volgt: Ons minste resultaat is een 8e plaats in de MTR series. Als we die niet verbeteren ( dus 8e, 9e, 10e etc) dan moet Belgie ten minste 5e worden, Italie 4e, Zwitserland 3e. Mochten wij 7e worden in Abu Dhabi, moet Belgie 4e, Zwitserland 3e, Italie 4e worden. Worden wij 6e, moet Belgie 3e, Zwitserland 2e, en Italie 2e. In principe, is dit met de gedachte dat de top 5 landen (USA, FRA, NZL, AUS, GBR) hun normale niveau halen dus een heel realistisch scenario. Hoe hoger wij eindigen, hoe moeilijker we het de landen dus maken om ons in te halen. Aan ons dus om zo hoog mogelijk te finishen en onze 7e plek vast te stellen.

 Onlangs was je met het Nederlandse Team op trainingskamp. Ik neem aan dat de Abu Dhabi race dan regelmatig gespreksonderwerp is in het team , samen met het begeleidingsteam?

Uiteraard komt dit zo nu en dan ter spraken, maar toch is het uiteindelijk heel simpel: Als iedereen super fit is, dan komt het resultaat vanzelf.

Hoe voelt het voor jou persoonlijk, om zo dicht bij de Spelen te zijn, na al die jaren van totale focus op de triathlonsport. Zo dicht bij het ultieme hoogste in jouw sport?

Uiteraard is dit heel bijzonder, in 2010 begon ik met triathlon als doel om naar Rio te gaan. Tegen de tijd van kwalificatie werd duidelijk dat dat individueel niet ging lukken. Nu zitten we er met de Relay heel dicht bij en hopelijk weten we dus 7 maart meer.

Triathlon is een sport, die vele mensen beoefenen, juist omdat het een individuele sport is. De Olympische Spelen zijn voor jou haalbaar in teamverband, dus ook afhankelijk van het resultaat van je teamgenoten. Dat heeft denk ik aanvankelijk toch ook een omslag in denken bij jou teweeg gebracht?

Natuurlijk is het een team prestatie, en heb je dus te maken met 4 verschillende individuele sporters. Nu is het natuurlijk in de Relay zo dat het uiteindelijk nog steeds een ‘individuele race is’, en je gewoon zo snel mogelijk je team genoot moet aftikken. Dat werkt vaak wel in het voordeel, omdat je weet dat er iemand op je staat te wachten, kun je net een stukje dieper gaan. Je wilt je team niet teleurstellen. Ik weet dat ik er zelf alles aan doe om zo goed mogelijk te zijn, en verwacht dit ook van mijn team genoten. Daarbij geld ook wel dat als je goed bent individueel je ook gewoon heel goed bent op de relay.

Tactiek in de races is volgens mij heel belangrijk. Ik neem aan dat jullie als team, samen met het begeleidingsteam, daar voor de diverse races uitgebreid over praten?

Zeker is tactiek een belangrijk aspect, zeker in de relay. Wie gaat als eerste, wie gaat als 2e, wat doen andere landen, wie starten er voor andere landen. Dat is ook wel het enige wat je kunt beslissen. De tactiek in de wedstrijd zelf is heel erg aanvoelen. Je kunt 20 scenario’s bedenken en vervolgens in scenario 21 terecht komen. Dat is luisteren naar je gevoel, vlak voor de aftik van atleet op atleet krijgen we nog de laatste tips, stand van zaken etc. van de coaches. Zwem dat gaat dicht, probeer voorin de groep te komen en trek meteen door met fietsen etc. Dit zijn echt last minute beslissingen en daar vlieg je dan vol in.

Als jullie je plaatsen als team voor de OS, zijn er in principe 4 startplaatsen namens de ITU gereserveerd in de individuele races. Echter de eisen van het NOC zijn dermate zwaar dat het zou kunnen voorkomen dat alleen Rachel individueel zou mogen starten. Moet toch vreemd zijn; wel voldoen aan de eisen van de ITU en vervolgens zien dat atleten van mindere kwaliteit wel individueel starten en jullie aan de zijlijn staat?

Dat zijn eisen van NOC NSF, die we moeten respecteren. Ze willen echt kans maken op die top 8 klassering. Natuurlijk is het jammer dat ‘je er toch bent, dus net zo goed even mee had kunnen doen’. Aan de andere kant hakt een OD in zulke omstandigheden er wel enorm in, en dus zal dat binnen een paar dagen niet heel bevorderlijk zijn voor de Relay. Dat is gunstig voor ons, want op dit moment heeft alleen Rachel zich individueel geplaatst en zouden wij dus met een fris team aan de start staan ,mochten we ons kwalificeren!

De omstandigheden in Tokyo zijn extreem. Hoe bereiden jullie je als team daar op voor?

We zijn afgelopen jaar al op verkenning geweest in Tokyo, met 2 weken daarvoor een ontdekkings camp in Tateyama. Daar hebben we geexperimenteerd met koelvesten, ice gels, slush puppies etc. Voor de relay zal de hitte behalve een oncomfortabel gevoel weinig invloed hebben in de wedstrijd, mits je tijdens de warmingup etc voldoende gekoeld blijft. Belangrijkste is dat je in de aanloop, tijdens de aanpassing aan klimaat en jetleg, jezelf niet dagelijks over de kook brengt, goed gehydrateerd blijft en tegelijk toch gewoon word aan het hard gaan in de hitte.

Wij van Trikipedia wensen natuurlijk ons Nederlandse Relay team en begeleidingsteam alle succes in die o zo belangrijke wedstrijd in Abu Dhabi.

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.