Heleen: The road to the Norseman….. deel 3: Diversiteit

Na de adembenemende avonturen van Danne Boterenbrood en haar Norseman wist een volgende Nederlandse toptriatlete zich te plaatsen voor de meest legendarische XTreme triathlon ter wereld: de Norseman. Ook Heleen de Hooge-Bij de Vaate – over haar gaat het – neemt ons mee tot aan het moment dat ze op 1 augustus dit jaarvanaf de veerboot in het donkere fjordwater springt. Vandaag aflevering 3, terwijl ze inmiddels naar het haar vertrouwde Lanzarote is vertrokken voor een trainingskamp. We leren dat Heleen er heel wat sporten bij heeft gekregen.

Op het moment van schrijven zit ik in het vliegtuig naar Lanzarote voor een weekje trainingskamp met een aantal andere atleten. Gisteren stond ik nog op de skipiste samen met mijn zus en haar gezin. Eergisteren zat ik nog voor 2 uurtjes op de Mountainbike van het mooie bergachtige landschap in Wallis te genieten met een lekker warm voorjaarszonnetje en een week geleden stond ik nog op de langlauflatten. Kortom: wintertraining is genieten en fit blijven.

Het is inmiddels 15 jaar geleden dat ik mijn website gestart ben. De laatste jaren is het een slapende website geworden, maar af en toe toch leuk om wat verhalen terug te lezen. Zo zagen de winters er in die tijd heel wat anders uit. Een overwintering van 5 weken in Zuid–Afrika om daar de basis te leggen voor het nieuwe seizoen bijvoorbeeld was zeker niet verkeerd.

Tegenwoordig leg ik de basis met vooral diversiteit. En dat bevalt me goed. En ik ben ervan overtuigd dat het ook nog eens goed is voor de ontwikkeling van je lichaam. Overal voelt mijn lichaam sterk aan en door de afwisseling verveelt het eigenlijk nooit. De weekenden in huize de Hooge beginnen dan ook altijd met het bestuderen van de weersverwachtingen. Hoe wordt het weer en wat gaan we dan wanneer doen?

Als het slecht weer wordt is de keuze vaak makkelijk. Een zwemtraining, spinning bij de triathlon club en nog een looptraining. Maar als het mooi weer wordt, wat meestal het geval is, slaat de keuze-stress toe en is een weekend vaak veel te kort.

Sinds we in Wallis zijn neergestreken is het klassieke langlaufen een nieuwe hobby geworden. Genieten van de sneeuw en het mooi landschap wat gepaard gaat met een stevige “ausdauer” training is zo gaaf! En als het af en toe ook nog eens wat op en af gaat, komt er toch ook nog wel aardig wat kracht bij kijken, zowel in de benen als in de armen. Het skiën is meer een soort ontspanning voor tussendoor. Ook het omhoog lopen/rennen door de sneeuw is geweldig en een zeer goede training voor de Norseman.

Een klein overzichtje van de verschillende sporten die ik regelmatig heb beoefend de laatste 3 maanden. Natuurlijk de drie standaard onderdelen van de traditionele triathlon: zwemmen, fietsen (buiten op de racefiets en de MTB, indoor op de trainer en spinning), lopen (buiten vlak, bergop en in de sneeuw, of binnen op de loopband). Daarnaast langlauf, skiën, kracht, pilates, trampoline (op de Bellicon  waar ik zelf les in geef) en indoor bootcamp (ook hierin ben ik instructrice van een wekelijks klasje). Voor mijn gevoel heeft dit een goede basis gelegd voor het komende seizoen, dat volledig in het teken staat van de Norseman. Erg belangrijk hierbij voor mij is dat ik geniet van de “Road to the Norseman” en dat heb ik deze winter zeker gedaan.

Deze filosofie van diversiteit pas ik tegenwoordig ook toe op mijn werk. Ik probeer tegenwoordig 3 verschillende banen met elkaar te combineren: zwemlerares voor zowel kinderen als volwassenen, fitness-instructrice/groepsleidster en triathlon trainer/coach. Soms uitdagend maar wel ontzettend leuk om te doen en mijn eigen kennis en expertise naar anderen over te mogen en kunnen brengen.

Ik ben een bevoorrecht mens en ben hier zeer dankbaar voor!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.