Nieuwtjes uit de voorbije week: Flevonice, Oman, Amersfoort, Hawaii, Jakke, Daan, Guido – WTJ 1463

DONDERDAG – Een rondgang langs collega-sites over triathlon en duathlon leert ons dat we ondanks dat zuidelijk feestje niet zo gek veel nieuws gemist hebben. Zoals we in de zomermaanden na vakanties altijd een inhaalslagje maken, zo doen we dat nu ook even.
Flevonice sluit: weer een wintertriathlon minder

Treurig vonden we het NOS-nieuws dinsdagavond dat de ijsbaan Flevonice noodgedwongen moet sluiten. En dan vooral de reden waarom. Mengen in het welles-nietes verhaal rondom klimaatverandering doen we niet, maar feit is wel dat door de steeds warmere winters de baandirectie in Biddinghuizen steeds verdergaande investeringen zou moeten doen om de 2,5 kilometer lange openluchtkunstijsbaan open te houden. Eerder werd de baan ingekort omdat een faillissement dreigde. Ook de stormen van de laatste weken deden het aantal bezoekers niet toenemen. Directeur Maarten van der Ven werpt daarom de handdoek in de ring: ‘de ijsbaan zoals die nu is, heeft geen toekomst meer.’
Tegelijkertijd was er rond kerst een dag met 4700 bezoekers. Het kan dus wél. Het geeft eens te meer aan hoe moeilijk dit besluit is. De baan is dertien seizoenen open geweest. Flevonice richt zich nu meer op zomerse activiteiten al hoopt Van der Ven dat de ijsbaan in andere vorm ooit terugkeert. Het is uiteraard ook een domper voor de Flevonice Wintertriathlon van MV Moves oftewel Martin Veenhuizen. Die was juist bezig om de wintertriathlons toch weer enigszins nieuw leven in de blazen.
Twee 70.3 Ironmans in Oman

Verder: het Midden-Oosten blijft trekken voor wat betreft (grote) triathlons. We hadden de Israman, daar kwamen vervolgens ITU-races in Aqaba en Abu Dhabi bij, vervolgens roerde Ironman er zich met de 70.3 IM’s van Dubai, Bahrain en Muscat bij. De Super League Triathlons strijken eind maart neer in Neom, Saudie-Arabië en in Oman is een volgende 70.3 IM opgestaan: die van Hawana Salalah. Dat is een gigantische toeristenoord aan de zuidkust van Oman. De Hawana Lagoons grenzen aan de Indische Oceaan. Oman timmert als triathlonland al wel een tijdje aan de weg. Quizvraag: welke toptriatleet is ooit bondscoach geweest van het Osmaanse.
Ironman Bolton wil snellere tijden

Met snelle eindtijden – hoezeer het ook appels met peren vergelijken is – lokt een organisatie ook internationale deelnemers. Dat geldt voor die supersnelle parcoursen in de genoemde Arabische wedstrijden, dat is ook wat de organisatoren van Ironman UK in Bolton beogen. De parcoursrecords dateren al weer uit 2011 toen Aaron Farlow 8.24.34 en Kristin Möller 9.19.04 uur scoorden. Maar meestal schommelt de winnende mannentijd tussen de 8.45 en 9 uur. Met het schrappen van liefst vijf heuvels in het fietsparcours van drie ronden hopen de Britten op iets meer ‘aansprekende’ eindtijden al is niet elke klim eruit gehaald. In 2018 doken Joe Skipper en Lucy Charles wel onder de 8 respectievelijk 7 uur, maar toen werd vanwege bosbranden langs het parcours de fietsafstand van 112 mijlen terug gebracht naar 95 mijlen.
De Extreme Triathlon Amersfoort

Bosbranden kan Mik Borsten op 16 mei ook niet gebruiken. Zijn Extreme Triathlon in en rondom Amersfoort speelt zich immers grotendeels af in de bossen, daar waar de racefiets voor 180 kilometer ook vervangen wordt door een ATB. We schreven het al eerder: deze bijzondere hele gaat in 2020 op herhaling. Daarmee hebben we met Amersfoort, Frysman, Gelreman, Vroomshoop en Almere liefst vijf heles dit seizoen en eentje bijna: de Grunnman. Borsten zet met zijn evenement ook een ‘protest triathlon’ neer. Waar organisaties steeds hogere inschrijfgelden vragen (soms noodzakelijk overigens door hoogoplopende organisatiekosten) nodigt Mik iedereen uit gratis mee te doen. Net als vorig jaar is het zwemmen in Amerena, fietsen over de verschillende mountainbike-tracks en de marathon rondom Amersfoort. De timing is net als vorig jaar met GPS/live-tracking. Naast voldoende conditie is een goed oriënteringsvermogen dus ook wel handig. Over MTB-routes gesproken. Dat van het WK crosstriathlon en –duathlonparcours is voortaan dagelijks te gebruiken. Het is het door Patrick Jansen en zijn mensen aangelegde circuit van Braambergen nabij Almere.
Hawaii-stand België-Nederland: 26-4

Onze Belgische collega’s meldden met gepaste trots dat nog vóór de eerste Ironman van 2020 (Taupo op 7 maart) reeds 26 Belgen zich hebben gekwalificeerd voor het WK Ironman Hawaii dit seizoen. De voor ons bekendste zuiderburen in die grote groep zijn Tim Brydenbach en Lander Dircken, die ook in ons land regelmatig aan wedstrijden deelnemen. De Belgen hebben er goede hoop op met nog 23 kwalifacatie-Ironmans te gaan, dat het record van 2018 toen liefst 72 Vlamingen en Walen meededen er dit jaar aan gaat. Tegelijkertijd moeten wij nederig vaststellen dat het tellertje voor Nederland voorlopig op….vier staat. Autilia Stapper, Jim Doornbos, Jeroen Korstanje en Franck van Graas hebben hun tickets al weten te bemachtigen. We hebben er alle vertrouwen in dat de groep snel groter wordt.
PTO-ranking ook voor 2 miljoen dollar
Tot slot hadden we het hier nog niet over de PTO-ranking en het daaraan gekoppelde prijzengeld gehad. Want los van de Collins Cup, waar al twee miljoen dollar aan prijzengeld te verdienen valt, komt er voor de ranking eenzelfde bedrag vrij. De winnaars (m/v) ontvangen ieder 100.000 dollar, maar zelfs wie op een honderdste plaatst staat, sluit het jaar 2000 dollar rijker af. Twintigste worden is ng altijd 10.000 dollar. Pffff, toch maar goed dat ik de trainingen hervat heb. Ben benieuwd hoeveel Nederlanders de top 100 zullen halen. We gunnen het ze van harte, eindelijk telt de sport ook financieel serieus mee. Goede ontwikkelingen dus, dankzij de Professional Triathlon Organisation.
Jakke Petrol wil nóg harder fietsen
En dan zijn we grotendeels weer bij. De laatste nieuwtjes zijn dan dat Belgisch duathlonkampioen Jan Petralia zijn fietskwaliteiten wil verbeteren bij de elites zonder contract namens de formatie CT Houtland-Westkust. Niet om sterk coureur te worden, maar zich nog meer te verbeteren in de duathlons. Hoogtepunten worden voor Jan (Jakke Petrol, maar ook trots op zijn eigen naam met Siciliaanse roots) het EK Powerman Alsdorf, het WK Powerman in Viborg en – als hij zich plaatst – het WK standaard afstand in Almere. Het WK lange afstand Powerman te Zofingen laat Jan aan zich voorbij gaan. Powerman heeft trouwens wel erg veel kampioenschappen aan haar label gekoppeld: vijf van de zeven races zijn WK of een continentaal kampioenschap.
Daan doet het NK wintertriathlon weer

Evengoed is Powerman Alsdorf al wel sterk bezet. Volgende week 4 maart is de persconferentie met alle grote namen bijeen. Onder hen natuurlijk de titelverdediger Daan de Groot. Hij lijkt hersteld van zijn valpartij in Portugal en bereidt zich op zijn eigen wijze voor op dat EK namelijk door mee te doen aan het NK wintertriathlon. Daar keken ze bij Run-bike-run Now nogal van op, want Daan kreeg de vraag voorgelegd of hij kon schaatsen. Op zijn Daans antwoordde hij ‘redelijk’. Een understatement. In 2014 werd hij tweede op het NK en beloftenkampioen, een jaar later haalde Daan brons.
Guido Vroemen in talkshow

En dan als allerlaatste. In de talkshow Op1 schoven gisteren topatlete Jip Vastenburg en sportarts Guido Vroemen (dat is hij ook bij de NTB) aan om te praten over topsport en eetstoornissen. Het verhaal van Jip is alom bekend. Terugkijken? Ik zou haast zeggen, dat is verplichte kost!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.