Sportwereld tussen hoop en vrees; Marit WK; Coles Half; Ron Gerrits; Preview weekend – WTJ 1464

VRIJDAG – Een bijzondere datum om een evenement te houden is morgen. 29 februari komt maar eens in de vier jaar voor. Het Europees kampioenschap wintertriathlon in Cheile Gradistei, Roemenië zit op deze datum. Het evenement is ook een eerbetoon aan de Roemeense triathlonpromotor Peter Klosz, die vorig jaar plots overleed. Verder races in Costa-Rica, Australië en de USA. Ogenschijnlijk draait de wereld gewoon door. Maar ja dat COVID-19 hè.
In Iran was gewoon een duathlon
Het Coronavirus bracht afgelopen zondag Ironman al in problemen, althans de 5150-races in het Phillipijnse Davao gingen niet door. De race is uitgesteld naar 3 mei. Dat geldt ook de 70.3 IM in het Chinese Liuzhou. Stond gepland voor 12 april, gaat nu naar 20 september.
Wel was er maandag een wedstrijd in het toch ook besmette Iran, een ITU run-bike-run om precies te zijn. Voor praktisch 100 procent Iraniërs aan de start. De winst ging naar Seyed Mohammad Hosseini, een 25-jarige sportman. Beste vrouw was Asma Beigzadeh Taherabadi. Overigens waren de beide sexes aardig in balans: 19 mannen en liefst 13 vrouwen. Voor een moslimland is dat best opmerkelijk. Het was niet heel warm in de Iraanse stad Karaj, waar de wedstrijd gehouden werd: 11 graden.
Wat te doen met WTS Abu Dhabi?

De ITU kampt al met meer afgelastingen/uitgestelde races. We meldden al Chengdu, waar een belangrijke Mixed Relay-wedstrijd stond geprogrammeerd. Die wordt nu verplaatst naar Valencia in Spanje. En wat gebeurt er volgende week met Abu Dhabi? Vrijdag is de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten stilgelegd. Twee Italianen, stafleden van een nog onbekende ploeg zouden besmet zijn met het virus. Alle renners zijn getest op het coronavirus, maar mogen vooralsnog hun hotel in Abu Dhabi (!) niet verleten. Onder hen dus Graeme Froome en Dylan Groenewegen. Als je dit leest, dan hangt de World Triathlon Series openingswedstrijd in dezelfde stad toch wel aan een zijden draadje. We blijven het volgen.
Wereldtitels te kust en te keur

Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee hoor, de drie grote WK’s dit weekend gaan gewoon door. En de Oranjes zijn er zeer succesvol. Marit Bouwmeester – vrijwel jaarlijks samen met haar ouders deelnemer aan de Xterra Ameland – werd voor de kust van Melbourne voor de vierde keer wereldkampioene Laser Radial. Het WK baanwielrennen ook al met drie gouden plakken Kirsten Wild, het mannenteam op de sprint en Keirin-kanon Harrie Lavreysen. En dan is er nog het WK allround en sprint schaatsen in Hamar. Zondagavond zal het aantal medailles ongetwijfeld nog hoger zijn.
Een collega gekscheerde in zijn column dat elke wielrenner morgen dolgraag de Vlaamse Omloop Het Nieuwsblad wil rijden omdat het wel eens de enige koers kon zijn die dit jaar door gaat. De wereld is op drift, zoveel is duidelijk. Ook al ligt die eerste Nederlander, die besmet is met COVID-19 dan amper 30 kilometer hier vandaan, wij gaan niet panikeren.
Coles Bay Half en Ron Gerrits over Bangsean

Nog even terug naar vorige week. Ook de bekende Coles Bay Half Traithlon in Australië ging gewoon door. Voor het tweede jaar op rij gewonnen door Ali Foot. Beste vrouw was Shannon Proffit. Opvallend in deze wedstrijd is dat de individuele triatleten de strijd aan gaan met trio-teams. Iets waar de Super League dus eind maart in Neom ook mee aan komt zetten. Maar dan weer in een andere format.
Ook nog even terug naar die Thaise 70.3 Ironman in Bangsean. Uiteindelijk finishten er toch mooi dertien Nederlanders. De familie Coolen boekten twee top tien klasseringen”vader Leo werd derde M50, zoon Joris zevende M18. Het zilver van Ron Gerrits maakten we al bekend, maar zoals altijd heeft onze Azië-correspondent daar nog een verhaaltje bij.
Hoi Wim en Ruud, Bangesan was een mooie, harde race. Een val met de fiets en het lopen met wat gekneusde ribben kosten wel wat meer tijd. Maar zeer tevreden met het resultaat. Nu rustig voorbereiden voor de volgende twee 70.3 Ironmans. Doel is in Danang voor het derde jaar op rij het podium halen. Het is mijn laatste jaar bij de M60 en daar wil ik alles uithalen. Maar alles staat in het teken van de Austria Extreme Triathlon, waar ook de trainingen op gericht zijn. Moet ik eindelijk al die klimmen hier doen, waar ik zo’n gruwelijke hekel aan heb. Hier hebben we al enige tijd behoorlijk wat smog door het branden van de bossen en velden. ‘s Ochtends vroeg was er al een waarde van 205, tijd voor een hoogtestage….
Vuelta en Jetze Plat

De Vuelta komt naar Nederland (althans daar gaan we toch van uit), ze komt zelfs door mijn dorpje Stampersgat. Zonder speakerklus op 16 augustus gaan we er in het dorp een echt Spaans feestje van maken. De etappe Breda-Breda trekt door heel West-Brabant. Utrecht is met een ploegentijdrit startplaats, Den Bosch zit daar tussenin. Dat La Vuelta Holanda aanspreekt bleek vandaag ook met de presentatie van La Vuelta Nijntje, het iconische konijntje van Dick Bruna. Onze eigen Jetze Plat mocht als ambassadeur van het Fonds Gehandicaptensport het eerste La Vuelta Nijntje in ontvangst nemen. Dat gebeurde tijdens de wielerbeurs in de Utrechts Jaarbeurs, waar we dit weekeinde ook nog een kijkje nemen uiteraard. De opbrengst komt ten goede aan het Fonds.
Preview weekend
Het weekend doornemen doen we ook altijd op vrijdag. Het EK wintertriathlon, we hadden het er al over. De Russen Dmitriy Bregeda en Daria Rogozina verdedigen hun titels. Maar ja, grootmeester Pavel Andreev is er nu wél bij. Geen Nederlanders, maar dat is geen nieuws.
Wel in Devonport, waar de World Paratriathlon Series beginnen. De aftrap van het Paralympische jaar. Margret Ijdema hoopt weer wat dichterbij een ticket Tokyo te geraken. In dezelfde stad doet Lotte Wilms mee aan de Oceanische kampioenschappen. De andere races zaterdag zijn Playa Hermosa in Costa Rica, de crosstriathlon in Snowy Mountains Australië waar ooit het WK was en de Xterra Iceman in Amerika.
Zondag gaan de crossduatleten naar Berendrecht hier vlak over de grens. In het Chileense Bariloche kunnen triatleten zich op de 70.3 Ironman weer plaatsen voor het WK in Taupo en verder zijn de Husky Long Course in Australië en de Ultra Tri Series in Durban, ook Australië. En als het weekend dan achter de rug is, wordt het aftellen tot vrijdag…..de WTS Abu Dhabi.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.