Coronavirus legt nu ook kwalificatietraject Tokyo lam: Abu Dhabi uitgesteld – WTJ 1465

ZATERDAG – We schreven het vrijdag al. De kans dat de World Triathlon Series in Abu Dhabi volgende week konden doorgaan was behoorlijk gereduceerd nadat de Ronde van de UAE was stil gelegd. Twee Italiaanse stafleden zouden het coronovirus hebben meegebracht naar de oliestaat en daarmee liep de hele wielerkaravaan gevaar. Het rennershotel ligt in quarantaine. De renners en stafleden hebben een test ondergaan en die toonde geen besmetting aan. Het gaat om 167 afgenomen tests. Meer resultaten worden verwacht.

Logisch dat de ITU in samenwerking met Abu Dhabi Sports Council zaterdagmorgen het besluit nam de ITU WTS Abu Dhabi, de paratriathlon World Cup en de Abu Dhabi Mixed Relay uit te stellen als voorzorgsmaatregel om het COVID-19 niet verder te verspreiden.
20 besmettingen in Verenigde Arabische Emiraten
Het evenement stond van 5 tot en met 7 maart op Yas Island, Abu Dhabi op het programma. Met name de Mixed Relay was voor Nederland een zeer belangrijk ijkmoment, waar kwalificatie voor de Olympische Spelen tot de mogelijkheden behoorde. Eerder al werd een tweede kwalificatierace in het Chinese Chengdu verplaatst naar Valencia begin mei. Vooralsnog staat Nederland in de top acht, dus is Tokyo een logisch doel. Maar ja, de wereld verandert in rap tempo met deze pandemie waar wereldwijd 86.000 mensen mee zijn besmet, waaronder 20 in de Verenigde Arabische Emiraten.
Hoewel de lokale overheid er alles aan doet om de veiligheid van atleten, coaches en officials te garanderen vormen de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie de leidraad in het verhaal dat ITU en Abu Dhabi Sport Council nu samen besloten hebben het evenement uit te stellen naar later in maart of april. Het zou betekenen dat Hamilton, Bermuda op 18 april mogelijk de openingswedstrijd in de WTS wordt.
Consequenties voor Tokyo?

Wat het uitstel betekent voor de Road to Tokyo is onduidelijk. Na Abu Dhabi zou de top zeven uit de World Ranking van de Mixed Relay zich hebben geplaatst voor de Japanse Spelen. Nederland bezet momenteel de zevende plaats. Een herkansing komt er nog voor drie teams in de Mixed Relay Valencia op 1 mei, zodat de top 10 uit deze ranking zich kan gaan opmaken voor het debuutnummer op de Spelen. Maar dan moet de uitgestelde Abu Dhabi-race dus wel voor 1 mei plaats hebben.
Aan de wedstrijden zouden zo’n 300 elite atleten en meer dan 2500 agegroupers en scholieren mee doen. Alle deelnemers zijn inmiddels geïnformeerd en krijgen ook zo snel mogelijk de nieuwe data te horen. Dat wordt nog een huzarenstukje omdat ook alle reisadviezen uit vele landen in acht genomen moeten worden.
Reacties atleten
De eerste reacties van de atleten tekenen we hieronder op (en vullen we steeds aan)

De Belgische toptriatlete Valérie Barthelemy:
Well… blah. Tough feels having Abu Dhabi cancelled/postponed due to coronavirus especially when it felt like the pieces were coming together. I’m sure I’m not alone in this sentiment… .
Haar landgenoot Marten van Riel:
WTS Abu Dhabi cancelled ??
I was feeling strong and looking forward to show what I had in the first race of the year, but the Coronavirus decided otherwise.. ? Unfortunately I will be flying home tomorrow instead of flying to Abu Dhabi. Of course I am pretty disappointed, but safety first!
Time to put my head back down and keep working for the next race
Yvonne Postma woont in Dubai, zou meedoen bij de agegroupers, maar is geblesseerd. Wel was de Nederlandse als fotografe aangemeld voor WTS:
Voor mezelf zat een wedstrijd er niet in, ik maak wel deel uit van TriDubai en TriBelles en daar is iedereen ontgoocheld. Tegelijkertijd is er begrip, zeker omdat we ook weten dat de wielrenners van de UAE Tour nog in het hotel zitten.
Marco van der Stel uit ons Nederlands team twijfelt of de race wel uitgesteld kan worden:
Afgelasting lag wel in de lijn der verwachtingen. Gezien het stop leggen van de UAE tour en de renners die in quarantaine zaten in hetzelfde hotel, waar wij dinsdag zouden aankomen. We wachten af wat ze gaan doen met verplaatsen, maar mij lijkt dat zoiets niet op korte termijn te realiseren valt in verband met geplande stages, doorreizen en andere wedstrijden in de komende weken van alle atleten. We wachten af. Uiteraard is het jammer dat je ongeveer drie maanden toewerkt naar een weekend waar het in moet gebeuren, in topvorm bent en dan vervolgens een week van te voren te horen krijgt dat het niet door gaat. Maar goed, veiligheid en gezondheid staat voorop.
Maya Kingma zag het ook wel aankomen:
Ja, natuurlijk ontzettend balen. Ik ben echt in vorm en was er klaar voor. Maar we zagen het natuurlijk een beetje aankomen wel. Nu spannend wat ze er mee gaan doen..
Leanne Fanoy woont in Abu Dhabi, maar is vrij snel weg:
Ik ben hier nog een aantal dagen voordat ik weer terug naar Frankrijk reis. Het is natuurlijk heel jammer voor de atleten, die zich hiervoor hebben voorbereid en het belooft ook niet veel goeds voor komende evenementen. Maar situaties zoals de wielrenners van de UAE Tour, die nu in quarantaine zitten in twee hotels daar, dat zou voor de atleten een grotere ramp zijn.
We vroegen haar hoe de situatie in de stad is:
Nog niet veel van gemerkt, wel dat er steeds meer mensen met mond kapjes rond lopen. Morgen worden de kleuterscholen gesloten voor onbekende tijd en de lokale school sporttoernooien zijn ook allemaal gecanceld.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.