Een dag van verdriet en een offroad duathlon waarvan de uitslag er niet meer toe doet – WTJ 1468

MAANDAG – Wie op de site van de Lopersgroep Putte de uitslagen bekijkt van de door hen georganiseerde Bikeaholic-off road duathlon in Berendrecht moet vast ook slikken. Op een keurige 42e plaats (feitelijk 35e, want zeven trio’s) en vierde M50 staat zijn naam, die we nu met hoofdletters invullen: BOOGAARD MANFRED 1.37.31 uur. Met een run van 18.29 minuten, een mountainbike onderdeel van 1.00.36 en een tweede crossloop van 18.26 minuten draaide Manfred een zeer stabiele wedstrijd. Niets wijst erop dat hij na die voor hem vertrouwde sportinspanning in elkaar zou zakken en deze uitslag nooit meer onder ogen zou krijgen. Helaas, zijn hart besliste anders.

Een minuut of tien eerder is als winnaar Lander Sels binnen gekomen, de leider in het Hammer Nutrition Cross Duathlon Circuit. Hij verslaat na een mooie strijd sterke tegenstanders Wouter Wuilmus en Tom Steenackers. Nederlands kampioen Rody Kroon wordt op anderhalve minuut vijfde. Op de negende en 25e plaats komen Pieter Ooms en Maarten Joris binnen. Waarom deze twee Belgen noemen? Welnu ze waren koud gefinisht of Manfred passeerde de finishstreep. Direct stonden beide atleten klaar om reanimatie toe te passen. Het mocht helaas voor Manfred niet meer baten. Hij overleed later in het ziekenhuis. En hoewel Pieter en Maarten zelf van geen vorm van aandacht willen weten, willen wij hen toch bedanken voor de snelle hulpverlening. Hetzelfde geldt voor de kordate actie van de organiserende Lopersgroep Putte.

Lander Sels: Winnaar, die zich geen winnaar meer voelde
In dat opzicht is de reactie, die winnaar Lander Sels op social media plaatste wel treffend:
Eerst en vooral veel sterkte aan familie en vrienden.
Mijn overwinning heeft dan uiteraard geen belang meer, want je wil in de eerste plaats toch dat iedereen gezond en wel aan de finish komt. Dit is jammer genoeg niet kunnen gebeuren.
Mijn grootste respect gaat dan ook naar de hulpverleners en atleten, die het beste van hun zelf gegeven hebben tijdens de reanimatie. Ook een pluim aan de goede organisatie die wel degelijk heel goed voorzien was van een uitgebreide EHBO-post, een voorbeeld voor vele organisaties.
Alle atleten, vrijwilligers en toeschouwers waren aangeslagen over de diep trieste gebeurtenis met fatale afloop. Wouter Wuilmus: ,,Enorm triest wat er gebeurd is.’’

Drie minuten na de tragische finish van Manfred kwam Judith Visser uit Valkenswaard als snelste vrouw binnen. De nog sportende atleten hadden uiteraard geen idee wat er was voorgevallen. De Belgische Sofie Brys werd tweede en Leonie Rijk had voor een vreugdevol Nederlands vrouwenpodium gezorgd. Maar plezier maakte snel plaats voor verdriet op Camping De Watertoren, decor van deze duathlon.

Leonie Rijk: we zijn goed en in openheid geïnformeerd
De huldiging ging uit respect voor Manfred uiteraard niet door. Leonie Rijk, die dus derde werd. ,,Nee, geen huldiging. De prijzen konden worden opgehaald bij de tijdsregistratie. De start van een hele mooie dag eindigde met een hele zwarte rand. Zo triest. Dit wens je geen enkele sporter, geen enkele organisatie toe.’’ Over de afwikkeling heeft de Vlaardingse TeamUnltd-atlete niets dan lof. ,,Zij hebben het goed gedaan. Tijdens het ingaan van mijn tweede loopronde viel het mij al op dat het geluid uit was en niks meer werd omgeroepen. Ik zag iemand lopen met een zuurstofmasker. Tegen een andere deelnemer zei ik al het gevoel te hebben dat er iets gaande was. Ik was nog niet uitgesproken of we hoorden de sirenes al naderen. Bij het finishen waren achter de eindstreep al witte doeken gespannen, zodat de medische diensten ongestoord hun werk konden doen. Alles ging beheerst en rustig, geen paniek veroorzakend. Men heeft er alles aan gedaan om het beste er van te maken, maar helaas met een droevig, triest eindresultaat. De sporters zijn goed en in alle openheid geïnformeerd. Spijtig is ook dat het waarschijnlijk de laatste keer was op deze locatie, want de camping gaat eind dit jaar in de verkoop.’’

Het Medisch Urgentie Team (MUG) was snel ter plaatse. Zij zagen onmiddellijk dat het ernstig was. Manfred is in allerijl overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis in Edegem. Daar overleed hij in de loop van de zondagavond.

Reactie Sjoerd, voorzitter VZC: verlies sportvriend en trouw clublid
Op Social Media komen de hele maandag langs vele kanten de steunbetuigingen voor de familie Boogaard voorbij, de fijne herinneringen ook. We spraken buiten Facebook om nog even met Sjoerd Veltman, voorzitter van VZC Veenendaal, die door de Vlaamse organisatie zondagavond op de hoogte werd gebracht. ,,Echt heel verdrietig en totaal onverwachts. Namens de club bedankt voor het In Memoriam van Manfred, dat verdient ie. Voor onze vereniging wederom een zware klap. Het derde sterfgeval (na de ook al zo plotse dood van Jan van der Pol en Perry van den Berg, red.) gedurende mijn voorzitterschap voor onze vereniging naast het ernstige ongeval van Peter van Egdom. Het zit ons cluppie niet mee op dit vlak. Persoonlijk verlies ik een sportvriend, waar ik heel veel mee getraind heb. Als vereniging verliezen we een trouw clublid, die 22 jaar aan onze afdeling verbonden was.’’

Zoals in het In Memoriam al opgemerkt was Manfred wars van uiterlijk vertoon. Bijgevolg ook geen foto’s van hem, geen Strava-ritjes of wat dan ook op Social Media. De foto, die we plaatsten mochten we ontvangen van zijn broer Hans. Waarvoor dank. Ons medeleven gaat nogmaals uit naar zijn ouders, broer en verdere familie.

Als een soort eerbetoon plaatsen we Manfred Boogaard postuum in onze Atleten Hall of Fame, daarin een overzicht van zijn belangrijkste sportprestaties. Om te laten zien dat het niet ‘zo maar een triatleet’ was, die van ons is heengegaan.

Anders tri-nieuws was er ongetwijfeld ook. Maar daar hebben we nu even geen oog voor.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.