In memoriam: Manfred Boogaard (1965-2020)

MAANDAG – Wat een dramatisch en intens verdrietig nieuws uit de enige combinatiewedstrijd in de Lage Landen van afgelopen weekend. Manfred Boogaard, gerespecteerd cross-specialist deed mee aan de crossduathlon van Berendrecht, finishte ook maar zakte direct erna in elkaar. Collega-atleten  pasten meteen reanimatie toe, medische hulpverleners waren direct ter plaatse. De atleet uit Ede werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis in de directe nabijheid, waar hij zondagavond is overleden.

Manfred was lid van de VZC Veenendaal, de club die de laatste jaren met diverse tragische ongevallen geconfronteerd werd. Dit is een enorme klap voor in eerste instantie de naaste familie van Manfred (zijn ouders en broer Hans), voor de club en ook voor alle triatleten, sporters en triathlonliefhebbers in Nederland en België.

Manfred was een graag geziene atleet bij sowieso alle crosstri- en duathlons, maar ook op de weg kwamen we de bescheiden Edenaar veel tegen. Vriendelijk knikje bij aankomst op een wedstrijd, soms een kort gesprekje. Kalme man, liet vooral zijn benen spreken. Het leverde hem tal van top tien klasseringen in het veld op, eenmaal bij de masters scoorde hij ook daar vele podiumplaatsen en overwinningen. Zijn sportcarrière strekte zich uit over zeker twee decennia. In de gisteren op Trikipedia nog aangekondigde XTerra wereldranglijst komen we zijn naam ook bij de bovenste 500 atleten tegen. Slechts 55 jaar mocht hij worden, leeftijdsgenoot dus.

Manfred werkte meer dan een kwart eeuw in ziekenhuis De Gelderse Vallei op de afdeling klinische neurofysiologie. Ook daar konden ze altijd op hem rekenen.

De organisatie – de lopersgroep Putte hier vlak over de grens met West-Brabant, is diep getroffen door de dood van hun trouwe deelnemer. ,,Wat een sportief hoogtepunt had moeten worden, kreeg zondag op brutale wijze een duistere kant. Kort na de finish werd Manfred Boogaard, deelnemer, onwel. Alle hulp van omstaanders en hulpdiensten ten spijt, bereikte ons zondagavond het droeve nieuws dat Manfred overleden is. In de eerste plaats zijn onze gedachten bij de familie en vrienden van Manfred. Namens de club/organisatie bieden wij onze oprechte deelneming aan en wensen we hen vel sterkte in deze moeilijke dagen.’’

Daar sluiten wij (Ruud en Wim) van Trikipedia ons geheel bij aan. Woorden schieten te kort om dit verschrikkelijke nieuws ook maar enigszins te kunnen bevatten. Rust zacht bovenstebeste, zeer loyale en aardige Manfred. Wat zullen we je missen in het nog amper begonnen wedstrijdseizoen.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.