Triathlons Costa Rica, Zuid-Afrika, Argentinië; Corona treft Xterra en Yankes en de Spelen – WTJ 1467

ZONDAG – Misschien niet zo veel Nederlandse tri- of duathlonsuccessen meer deze zondag, maar wel genoeg wedstrijden wereldwijd. We beginnen in Playa Hermosa Costa Rica, waar de Centraal Amerikaanse en Caribische kampioenschappen werden gehouden. De winst ging naar de Amerikaan Jason West, de titel naar de nummer twee Aram Michel Penaflor Moysen uit Mexico. West is lekker bezig, twee weken eerder won ie ook al in Honduras een PanAmerican Cup-race. De Colombiaan Carlos Javier Quinchara Forero finishte als derde

West en Tomlin winnen Playa Hermosa

Datzelfde geldt voor de winnares Renee Tomlin. Ook zij pakte de Midden-Amerikaanse dubbel Puerto Cortes Honduras-Playa Hermosa Costa Rica. Ze moest wel aanzetten om haar snel naderende landgenote Marissa Ferrante de baas te blijven. De Argentijnse favoriete Romina Biagioli werd derde. De nummer vier was de Cubaanse Leslie Arnat Alvarez, tevens Centraalamerikaans kampioene. Deelnemers kwamen uyit 22 landen. Bij de jeugdtitels viel vooral de sterke inbreng uit Panama en Guatemala op. Renee Tomlin was van alle deelnemers de meest bekende. Vier keer won ze een World Cup-race, acht keer op een podium in de jaren 2016/2017. Ze gold als een van de grote talenten uit de States, klaar om Gwen Jorgensen op te volgen. Tot 2018 aanbrak en een langdurige blessure roet in het eten gooide. Langzaam krabbelt de inmiddels 31-jarige Amerikaanse weer overeind. Even zien of we ze ook op een hoger level mee gaan maken.

Amerikanen moeite met selectie

In Amerika is trouwens veel kritiek op de selectiewijze voor de Spelen. Het wordt daar afgezet tegen de marathon, waarbij een Amerikaanse wedstrijd als selectierace wordt uitgekozen, waar iedereen aan mee kan doen die bijvoorbeeld onder de 2.20 (M) en 2.45 (V) kan lopen. Amerikanen zijn gewend zich in eigen land te plaatsen voor de Spelen in specifieke wedstrijden. Aangezien de USA sinds 2015 (Chicago, Grand Final) geen World Triathlon Series meer in huis hebben, moeten de Yankees noodgedwongen in het buitenland de Olympische triathlontickets verdienen. Dat zit ze niet lekker. Eigenlijk is de kritiek een boodschap richting ITU en USAT namelijk: zorg weer voor een World Triathlon Series-race in de Verenigde Staten. Het zal in de volgende Olympische cyclus moeten zijn.

Utra Series Durban voor Cunnama en Watkinson

We gaan naar Zuid-Afrika, waar zondagmorgen in Durban de Ultra Tri Series begonnen. Onder de Zuidafrikanen is dit circuit enorm populair. Het is het twaalfde seizoen van de Series, met races in Durban, Sun City, Joburg en The Cape. Niet alle landelijke toppers kunnen het hele circuit doen, maar er zijn altijd wel een paar sterke triatleten bij. James Cunnama won voor het tweede jaar op rij de openingsrace in Durban. Vorig jaar nog met tegenstand van Almere-winnaar Matt Trautman, nu had James het relatief eenvoudig. Hij bleef royal binnen de vier uur (3.52), de nummer twee Rudolf Naude finishte na 4.11 uur. En Chris Bruchhausen deed als derde 4.14 uur over de halve triathlon. Niet veel later volgde winnares Annah Watkinson in 4.20 uur. Acht minuten later gevolgd door Natia van Heerden, achttien minuten later door Tanael Otto. De echte wedstrijdspanning ontbrak ditmaal, maar de sfeer in het Zuid-Afrikaanse land was er niet minder om.

70.3 Ironman voor Sousa en Sanchez

We blijven onder de evenaar, waar het coronavirus weliswaar ook rondwaart, maar nog niet heel veel wedstrijden stil legt. De 70.3 Ironman in het Argentijnse Bariloche bijvoorbeeld ging gewoon door. Twee jaar op rij met pro’s, nu agegroup-only. Dat levert altijd wat minder bekende winnaars op, maar wel namen die later toch kunnen opduiken in het pro-circuit. De winst was voor de Braziliaan Rafael Sousa in 4.17 uur. De drie grote triathlonlanden in Latijns Amerika verdeelden de pot eerlijk, want zilver ging naar de Argentijn Emmanuel Iodice en brons naar de Chilees Felipe Glachino Castillo. De Argentijn Santiago Barrenechea kwam nog wel als snelste uit het water, maar al in de wisselzone nam Sousa de leiding om die niet meer af te staan. Met vijf minuten verschil won hij zijn eerste 70.3 IM.

Avonturier/ondernemer Meindert Wolfraad finisht

De Chileense Antonio Meza opende de wedstrijd met een snel zwemonderdeel. Haar landgenote en latere winnares Florencia Vasquez Sanchez volgde op ruim vijf minuten. Het zou tot aan het lopen duren voordat de Chileens de kop kon overnemen van de Ecuadoriaanse Ana Maria Torres Rodas, sterk fietsster. Rodas werd vijf minuten naar Sanchez tweede, het brons ging ook nog Chili met Cecilia Valdes. En ja, ook hier deed een Nederlander mee. Meindert Wolfraad kwam na 5.56 uur als 356e man binnen, goed voor de 83e plaats M40. Als we ons niet vergissen is de Amsterdammer de grote man achter projecten als Lekker Bikes en later Lekker Boats met sloepen als speedboten, waarmee hij ook de Australische markt veroverde. Maar getuige zijn deelname aan Bariloche is Meindert al weer aan nieuwe avonturen begonnen. De Argentijnse race telde 665 deelnemers.

Ook Xterra getroffen door Coronavirus

Coronavirus. We hebben het er liever niet iedere dag over, maar het lijkt haast onvermijdelijk. In navolging van Challenge, Ironman en ITU moet nu ook Xterra een eerste race cancellen. Niet helemaal waar: het wordt een wedstrijd voor alleen Taiwanezen. De Asia-Pacific kampioenschappen stonden op 28 maart gepland in Pingtung, Taiwan. De verklaring van Xterra-president Janet Clark is als volgt:

“The health and safety of our participants is our primary concern thus it was imperative to remove the risks associated with international travel for both those athletes coming from outside of Taiwan and the local community as well.”

Geen internationale Xterra dus, maar Clark moedigt iedereen aan om volgend jaar naar Taiwan te komen, want dan keert de wedstrijd zeker terug op de Xterra World Tour-kalender. Buitenlandse deelnemers krijgen nu hun inschrijfgeld ook terug.

Nog meer Xterra-nieuws, want Europa director Nicolas Lebrun heeft een nieuwe scoresysteem uitgedokterd, waarmee een Xterra World Ranking ontstaat die is gebaseerd op het deelnemersveld, de zwaarte van het parcours en de eindtijden. De ranking is begonnen in Wellington.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.