Lievin Indoor ook uitgesteld; Britse toppers op EK; Wintertri Twente; Alphen; NK Cross – WTJ 1470

WOENSDAG – Geen grote paniek om het coronavirus, bij het IOC althans. De hoogste sportkoepel blijft alle atleten stimuleren zich vooral te blijven richten op de Olympische Spelen van Tokyo, die allerminst op losse schroeven staan. Updates zal het IOC blijven maken met betrekking tot het virus, het reizen en de evenementen.

International Olympic Committee (IOC) president Thomas Bach, right, from Germany attends the opening of the executive board meeting of the International Olympic Committee (IOC) at the Olympic House in Lausanne, Switzerland, Tuesday, March 3, 2020. (Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Flora Duffy breekt middenhandsbeentje

Het IOC werkt nauw samen met alle internationale sportbonden en inmiddels ook de Wereldgezondheidsorganisatie teneinde de situatie waar ook ter wereld te blijven monitoren. Voor Flora Duffy komt een periode van betrekkelijke rust wel goed van pas. Zij bleef tijdens een zwemtraining nota bene achter een zwemlijn hangen en brak daarbij een middenhandsbeentje. De Bermudaanse is al geopereerd en verwacht klaar te zijn voor haar thuiswedstrijd in Hamilton op 18 april.

Indoor Lievin ETU Cup uitgesteld

Hoopvolle berichten van het IOC, maar tegelijkertijd moest de Franse organisatie van de Indoor Lievin woensdag bekend maken dat de races van 18 tot en met 21 maart in de Arena vanwege de epidemie zijn uitgesteld tot – mogelijk – 17 oktober.

De Britten komen eraan in Punta Umbria

Nog een mooi bruggetje naar die Spelen maken we met Alistair Brownlee, tweevoudig Olympic Champ. De Brit is zondag de grote outsider op het EK run-bike-run. We schreven er eerder op woensdagavond het volgende over.

Als er dan toch geen World Triathlon Series in Abu Dhabi gehouden kunnen worden, switchen sommige triatleten komend weekend heel slim naar een andere mooie race. Grootste voorbeelden zijn de Britse atleten Alistair Brownlee en Beth Potter.

Ze hebben razendsnel hun tickets omgeboekt van Abu Dhabi naar Punta Umbria. Daarmee krijgt het EK duathlon in de Spaanse stad plots een heel andere wending. Hoe sterk zijn Alistair en Beth, niet geheel toevallig de twee Eutropese kampioenen van Weerr vorig jaar? Het EK wordt er zeer interessant door, want niet eerder deed een tweevoudig Olympisch kampioen mee aan een internationale titelstrijd run-bike-run.

Het zal ongetwijfeld de sterke duatleten zoals Benjamin Choquert, Emilio Martin, Angelo Vandecasteele en Sandrina Illes (en ook onze Sophie van der Most) prikkelen om ‘baas in eigen huis’ te blijven. De sport is de grote winnaar, want hoe sterker het deelnemersveld hoe mooier de promotie van de duathlon!

Winter Triathlon Twente trekt lekker aan

Het gaat goed met de aanmeldingen voor de Winter triathlon Enschede. Dat blijkt uit de staatjes, die de organisatie op haar Facebook-pagina plaatste. De inschrijvingen kwamen moeizaam op gang, even leek het of ook deze wintertriatlon zou het heel moeilijk krijgen. Maar gelukkig trok het startveld de laatste weken aan en nu is de barrière van 300 starters doorbroken. Alle startgroepen vertonen lichte groei ten opzichte van vorig jaar. De organisatie is blij met de animo voor de 12e editie. ,,Het aantal kids maar nog wel omhoog, maar een leuk zonnetje in de laatste dagen doet hier uiteindelijk de grootste wonderen. De organisatie staat weer als een huis. Nu nog de laatste gaatjes vullen en we zijn los!’’ Extra leuk is dat waarschijnlijk ijsbaan-baas en meervoudig schaatskampioen Gianni Romme de prijzen weer uitreikt. Wie wil dat nou missen?

20 km. van Alphen met sterke Eric vd Linden

We komen al bijna niet meer aan de loopwedstrijden toe, zo druk is de combi-kalender. Toch nog even naar zondag, want de klassieker 20 van Alphen is er eentje uit duizenden. De Zweedse Olympisch marathondeelnemer David Nilsson won de wedstrijd. Duatleet Dennis Licht eindigde in 1.03.01 op een vijfde plaats, Eric van der Linden finishte achtste/eerste M45 in 1.08.04. Net voor hem kwam de winnares Maureen Koster over de meet. Erik-Simon en Sven Strijk werden respectievelijk 15e en 17e met daartussen in Koen Hijman.

Op de 20e plaats nemen we Marijn de Jonge nog even mee. Bij de vrouwen eindigde Mireille Baart op een vierde plaats. Bij de recreanten won Marlene de Boer en Arno van Triest (die van de World Marathon Challenge) finishte tweede. Simon den Braber won de 5 kilometer. Een p.r. en een derde plaats voor Marit v.d. Berg op de 10 km.

 

NK Cross Noordoostpolder

Tweede groot loopevenement was het NK cross in Kranenburg, Noordoostpolder. Afsluiting van het cross-seizoen. Hoe deden sommige (ex-)triatleten het? Ruud Beerepoot won de M50, Ruth van der Meijden terug aan de top met zilver bij de vrouwen. Tamar Veltman schitterende zilver bij de juniores. Martijn Hiensch brons M55. Bij de vrouwen Claudia van Tellingen brons D45. Arno Skrabanja net vierde M60, vierde ook Dirk Wijnalda M45. Niels te Pas inclusief val bij de start toch nog zevende op NK kort. Zoe van Dijk zevende bij de beloftes. Ook in de top 10 in de jeugd/juniorengroepen: 3.Arend Wijnalda, 5.Selina Franken, 7.Luca Dooper, 8.Merel Veltman. Stuk voor stuk mooie prestaties. De spikes kunnen nu uit voor de wegwedstrijden.

Vergeten zwemlopen uit vorig jaar

Uit de oude doos ‘vergeten uitslagen 2019’ waren trouwens nog twee zwemlopen blijven liggen. Dat Sven Strijk de Wassenaarse zeezwemloop gewonnen had, wisten we. Maar daar hadden we nooit de verdere uitslag van gezien. Ferdinand Oldeman en Christiaan Zandbergen stonden ook op het podium en dat gold ook voor Juliette ten Have, Laura Oudenhoven en Wendy Sneeks. De korte afstand ging naar Mark en Ilse Schram. Het was allemaal op 1 september 2019. Daags tevoren de Swimrun aan het meer van Robertville in de Ardennen. Winnaars daar Kevin Buffet en Thomas Gysel uit België, maar bij de mixed-teams won onze Olympisch waterpolokampioene Rianne Guichelaar samen met de Fransman Olivier Balbeur.

Zo ver terug in de tijd hoeven we niet meer. We maken ons op voor een weekend met een fraai staaltje duathlon. Met ‘we’ bedoelen we Sophie van der Most, Thomas Cremers, Kim van ’t Verlaat, Silke de Wolde, Olaf Jan Bosscher en Pim Bakker. Heel veel succes alvast!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.