Leeg gevoel zonder Abu; No Melilla; IM NZL; Preview Ameland, Wierden, Roosendaal – WTJ 1472

VRIJDAG – Het geeft toch een ‘leeg’ gevoel. Als triatleet en triathlonliefhebber hebben we lang uitgekeken naar deze vrijdag 6 maart. De openingswedstrijd in de World Triathlon Series geeft altijd een indicatie hoe de toppers de winterperiode hebben doorstaan. En morgen zitten we helemaal met onze handen in het haar. Daar in Abu Dhabi en omliggende woestijn had Oranje de vier Tokyo-tickets veilig kunnen stellen. Nu is veel onzeker. Niemand weet wanneer Abu Dhabi alsnog wordt gehouden, vier wielerploegen zitten nog vast in het hotel waar de triatleten deze week zouden neerstrijken en de ITU kan een week later nog geen opheldering geven. Het zijn onzekere tijden, nu ook in mijn provincie Noord-Brabant waar snel vatbare, grieperige mensen binnen moeten blijven.

ITU-Stand Mixed Relay

Hoe staat het er trouwens voor in die Mixed Relay ranking. We nemen de top 12 even door. 1.Frankrijk; 2.Australië; 3.USA; 4.Groot-Brittannië; 5.Nieuw-Zeeland; 6.Duitsland; 7.Nederland; 8.België; 9.Zwitserland; 10.Italië; 11.Canada; 12.Japan. De top 7 van de ranking mag debuteren op het Olympisch nummer, gastland Japan doet mee en dan zouden dus in Chengdu (thans Valencia) nog de beste drie niet gekwalificeerde landen mee mogen.

Melilla de volgende race in uitstel

Intussen worden weer nieuwe evenementen uitgesteld. In de de triathlon is dat de ETU-race in Melilla, stukje Spaanse grond gebied op het Afrikaans continent. Die stond gepland op 29 maart, feitelijk het eerste smetje op de Spaanse kalender. Uitgerekend daar is Valencia straks een cruciale en zo gaat het maar door met onzekerheden in deze barre tijden. Leuk is anders, maar zoals altijd staan eenieders gezondheid voorop.

Laten we vooral de races die wel doorgaan koesteren. Terwijl we deze WTJ tikken is de Ironman Nieuw-Zeeland volop gaande. De eerste belangrijke wedstrijd over de hele afstand. Op Hawaii na ook de oudste in zijn soort. Al sinds 1985 telt de wedstrijd in en rond Lake Taupo mee in het Ironman-circuit. Scott Molina en Michelle Gammie waren de eerste winnaars. Terwijl we naar de beelden kijken heb ik er het mooie boek ’20 years on’ van Ian Heppenstal en Marc Hinton weer eens bijgepakt, uitgegeven ter ere van twintig jaar Ironman Nieuw-Zeeland. En da’s dus ook al weer 15 jaar geleden.

Dylan McNeice op kop, Tom Oosterdijk verliest maar 6 minuutjes

Dylan McNeice kwam na 45.43 minuten uit het water, een dikke minuut later gevolgd door Mike Phillips en Braden Currie. Tom Oosterdijk, onze grootste troef kwam na 56.15 minuten uit het water. In totaal doen tien Nederlanders doen mee. Naast Tom zijn dat: Helena Fooij, Arthur Gerards, William Sprakel, Frits Groeneveld, Mike Wijnen, Charlie Brouwers, Michiel Sinot, Bas van Esch en Fred van der Tang. Bij de vrouwen nam Terese Adam nu al de leiding en dan te bedenken dat haar sterkste onderdelen nu komen. De Nieuw-Zeelandse was klaar na 54.51 minuten, op 1.40 volgde de Amerikaanse Jocelyn McCauley, derde diens landgenote Meredith Kessler. Lekker spannend dus, het fietsen is nog wel even gaande uiteraard. Ook de 70.3 Ironman van Taupo is gaande, een soort generale voor het WK op hetzelfde parcours eind dit jaar.Wordt vervolgd.

Duatleten klaar voor EK Punta Umbria

Verder is alles rustig aan het zuidfront van Spanje, waar de Oranjes zich opmaken voor ongetwijfeld een prachtig Europees kampioenschap duathlon te Punta Umbria. Interessant ook met het oog op het WK later dit jaar in ons eigen land: Almere. Wat zijn de krachtsverhoudingen op dit moment? Zou trouwens mooi zijn als Alistair Brownlee de smaak te pakken krijgt en na de Spelen ook nog naar Almere komt om het WK RBR mee te maken. De kans dat hij daar de lange afstand zal doen, lijkt vrij klein.

Verder dit weekend nog wat Amerikaanse wedstrijden in Clermont en Bayshore, in Australië de Tweede Coast Enduro en bij onze zuiderburen de crossduathlons van Retie en zowel een eerste triathlon (zwemmen in binnenbad weliswaar) in Diksmuide.

1500 sporters op crossduathlon Ameland

In eigen land dan. Zaterdag de crossduathlon op Ameland. Zoals XTerra/Tri-Ambla populair is in september, zo is dat nu de crossduathlon van de Waddendiamant. De vierde editie valt samen met de elfde MTB-Ameland Toertocht. Zaterdag en zondag dus, zodat atleten aan beide mee kunnen doen. Voor ons is de zaterdag crossduathlon het meest interessant.

Oud-winnaar Arie de Jong neemt het op tegen o.m. Joep Staps (prachtig interview onlangs met z’n vriendin Julie van Velthoven in AD trouwens), Michael Krijnen en David van Oosten. Het vrouwenveld is zo mogelijk nog sterker. Twee voormalig winnaressen: Linda van Vliet en Sanne van Paassen maar voor het eerst ook Alieke Hoogendoorn en Andrea van Loo en Anne Zijderveld en en… Kortom een mooie strijd wordt verwacht als vanaf 11.30 uur de lange afstand begint. De junioren openen het programma om 11 uur. De prijsuitreiking is om 17 uur in de wetenschap dat iedereen er weer een heerlijk weekendje Ameland van wil maken. Ook aan de Kalas MTB-race doen grote namen uit het mountainbike-wereldje mee. In totaal verwacht Ameland dezer dagen 1500 sporters via de Oerd of Sier te mogen ontvangen.

Crossduathlon Wierden: de oudste van Nederland

Zondag is de tweede crossduathlon dit weekend. Met 31e edities tevens de oudste crossduathlon vna Nederland. TV Argo is gastheer/organisator van de Sans-Online run-bike-run Wierden. Een unieke offroad-duathlon over het schitterende recreatiegebied Het Lageveld onder Wierden. Het gaat om 5 km. lopen, 20 km. ATB en 2,5 km. lopen. Nieuw is een kidsrun voor de jeugd tot en met 13 jaar. De zondag begint met een kids-duathlon om 10.30 uur, de wedstrijd begint op het middaguur. Het loopparcours ligt om de recreatieplas. Het mountainbiken slingert over het hele terrein, 95 procent is onverhard.

Twents Duathlonkampioenschap

Veel duatleten uit Twente en omgeving aan de start, want – en dat is nieuw – Wierden is de start van een nieuw circuit. Het Twentse kampioenschap met zowel cross- als wegduathlons. De Hulsbeek RBR (25 april) zit er in, Deurningen (6 juni) doet mee, Borne (29 augustus), Nijverdal (1 november) en Haaksbergen. Die laatste race is op 22 november. Vorig jaar wonnen Daan Schouten en Andrea Deelstra.

Zwemloop Roosendaal met uiteraard weer Belgen

Tenslotte de zwemloop in Roosendaal. Binnenbad De Stok voor de watermeters, Rosada Outlet Center voor de hardloopafstanden. Een mooie combinatie ook voor wie nog goedkoop wil shoppen in een winkelgebied met werkelijk alle merken hardloopschoen op voorraad. Maar goed, we maken hier geen reclame voor Rosada, wel voor deze leuke zwemloop van WBTV. Lars Baeyens en Arno Lambrecht maken er ongetwijfeld een mooi duel van. Ook Lotte de Vet kon wel eens voor een Vlaamse zege zorgen. De halve afstand is met Koen Hijman, Syb de Jong en Rens van Beek lekker bezet, opvallendste naam is die van Jeanine Kocken eveneens op de halve afstand zwemloop. Drie series in totaal. De eerste om 12.15 uur, de laatste om 13.45 uur. Daartussenin om 13.15 uur de 1/10-wedstrijdafstand.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.