PTO blijft aandringen; Machiel sportman Hilversum; Thomas op EK; Rutbeek; Eelko in Ijsland – WTJ 1471

DONDERDAG – Dat de Professional Triathlon Organisation (PTO) nu de duimschroeven van Ironman verder probeert aan te draaien, lijkt ons eerder averechts te werken dan dat de partijen tot elkaar komen.

Brieven

Twee open brieven gingen de deur uit bij PTO. Ironman/Wanda Sports werd er niet warm of koud van. Ironman gaf een halve maand geleden zelf maar aan wat voor iedereen (van Mark Zuckerberg tot Awa uit de sloppenwijken van Bangladesh) de vraagprijs moest zijn: 1 miljard dollar. Niemand werd specifiek aangeschreven een bod te doen. Dit irriteerde PTO weer, dat zich buitengesloten voelde. Een derde brief volgde gisteren, waaruit moet blijken dat het de club menens is met de overnameplannen. Aandringen, mag. Maar om te roepen dat de Wanda Sports Group verkeerd handelt richting haar aandeelhouders omdat er geen gesprek met PTO wordt aangegaan…. Dat gaat me toch een beetje te ver. Wordt vervolgd, misschien eerder op Econopedia dan op Trikipedia trouwens, want ik geloof dat het steeds verder van de sport zelf af komt te staan.

Machiel nu ook beter dan Davy Klaassen

Passie. Daar zoeken we naar. Dan hoef je bij Machiel Ittmann niet ver te zoeken. Hij is de personificatie van een gepassioneerd sportman en dat al decennialang. Vorig jaar kreeg zijn indrukwekkende carrière (zie onze Atleten-tab) een extra impuls omdat hij in zijn vijftigste levensjaar alle NK’s ging doen en daarbij ook nog eens steeds een titel of podiumplaats wegkaapte. Je zou voor minder sportman van het jaar worden. Gelukkig zag de gemeente Hilversum ook in dat zo’n staat van dienst waardering verdient. En dat gebeurde. Was de vorige keer profvoetballer Davy Klaassen nog de betere, donderdagavond kreeg Machiel terecht de titel Sportman van Hilversum 2019 uitgereikt. Mooie reactie van de alleskunner: ,,Best trots op, al kun je er zelf weinig aan doen. Maar ik had wel een topjaar waar bijna alles lukte. Weinig blessures en vooral Almere ging als een jekko.’’ Van harte gefeliciteerd met je titel Machiel. Zijn vrouwelijke evenknie was vanavond overigens de 66-jarige Matti Valks, wereldkampioene wielrennen op de weg in Poznan. Tja, van de masters moeten we het hebben tegenwoordig!

Thomas Cremers over zijn EK RBR van zaterdag

Weer even terug naar het EK duathlon in Punta Umbria. Het is overigens niet zo dat Spanje helemaal geen maatregelen tegen het Coronavirus neemt. Zo gaat een scholenduathlon in Madrid bijvoorbeeld niet door en treft de organisatie aan de zuidwestkust van Spanje heus voldoende voorzorgsmaatregelen. Hadden we het al over Alistair Brownlee en Beth Potter ook de Belg Simon Decuyper is een vreemde eend in de duathlonbijt. Dat is onze Thomas Cremers uiteraard niet.

Als junior al eens nummer drie van de wereld en U23 ook brons vorig jaar, mag de Gelderlander zich serieus op gaan maken voor een mogelijke Europese beloftentitel. De selectie van Armand van der Smissen is inmiddels in Huelva gearriveerd, da’s vlakbij het parcours. Thomas leeft ontspannen toe naar de eerste belangrijke wedstrijd. ,,Ik heb goed kunnen trainen, had een mooie twaalfdaagse trainingstage in Portugal samen met de Papendal loopgroep. Daarna ben ik vijf dagen thuis geweest en nu weer terug in Spanje. Zaterdag maar eens zien wat we kunnen doen. Het fietsparcours heb ik net bekeken, daar zitten wel leuke stukjes in.’’

Wat overigens wel een gek idee is, is dat deze vrijdag dus niets van sport in Abu Dhabi te verwachten valt. Waar we normaliter gespannen de livestreams van ITU zouden volgen, blijft het vanuit die kant heel stil. Jammer, maar het is niet anders.

Rutbeek triathlon gaat door op 20 september

Hadden we het gisteren nog over de wintertriathlon Twente (Enschede), dat was meteen aanleiding om ons af te vragen hoe het nu met de Rutbeek triathlon in Enschede gesteld was. Want die ontbrak nog steeds op de kalender en staat toch bekend als eentje met een lange traditie. Gelukkig, is de organisatie eruit. De editie 2020 wordt op 20 september gehouden. Weliswaar wordt aan recreatieplas Het Rutbeek na jaren steggelen nu toch een bungalowpark gebouwd, maar er is op een andere locatie de mogelijkheid om toch de triathlon te houden en dus ook te blijven zwemmen in het Rutbeek. It’s a go voor deze wedstrijd.

Eelko doet triathlon in Ijsland in Back on Track

We blijven in Overijssel want waar we vorig jaar Eelko Kortink (40) uit Hengelo nog zagen finishen in de triathlon van Zwolle onder toeziend oog van de NTR-camera’s, waren we eerder deze week vergeten te kijken naar het prachtige programma Back on Track. In deze reeks worden zes mensen met psychische problemen of fysieke tegenslag op reis gestuurd om een extreme uitdaging aan te gaan.

Voor Eelko was dat het motorongeluk wat hem overkwam tijdens Pinksteren 2015, waarbij hij zo’n beetje al z’n botten brak en zijn arm aanvoelde als blubber. Zijn rug was op zeven plekken gebroken en jarenlang moeizaam herstel volgde. In Back on Track bezoekt ‘onze’ triathlon talentcoach Jelmer van Waveren Eelko, zijn vrouw Sarah en de twee kinderen. Op de laptop laat Jelmer de allerzwaarste uitdaging zien, die voor Eelko is bedacht: een Olympische afstand triathlon in Ijsland, ergens begin oktober.

 

Coaches zijn Jelmer en Maarten

Dan is het dus ijskoud water en ook de buitentemperatuur is niet je van het. Jelmer gaat met Eelko aan de slag en ook Maarten van der Weijden is ingeschakeld als mental coach en om een stukje met hem op te zwemmen in iets warmer Nederlands water. Om enigszins ervaring op te doen, neemt Eelko deel aan de sprint triathlon van Zwolle eind september. In die wedstrijd wordt hij 163e in 1.35.49 uur, maar dat was van minder belang. Kort daarna vertrekken Jelmer en Eelko (met enkel nog de camera-crew erbij) naar Ijsland voor de ultieme uitdaging. Hij ligt maar liefst 40 minuten in het water en voordat Eelko warm raakt op de fiets gaat er heel wat tijd overheen. Ook het lopen gaat niet soepeltjes maar door peptalk van Jelmer redt hij het wel. Schitterende docu in een schitterend landschap van een schitterende sport met twee schitterende kerels. Uiteraard komt Eelko ook zichzelf tegen, want daar draait het in dit programma op uit. Jezelf weer leren kennen en accepteren. Dat is in het geval van de triatleet uit Hengelo beslist gelukt. Hopelijk heeft Eelko ook beetje de smaak te pakken en zien we hem terug in – ongetwijfeld – veel makkelijkere triathlons in Nederland. De medaille, die hij van Jelmer ontvangt nemen ze hem niet meer af.

Een aanrader dus, terug te zien via NPO gemist en wij leggen hier een linkje.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.