Ironman New Zealand: over Tom & Joe; Teresa; legende Cameron en alle Nederlanders – WTJ 1473

ZATERDAG – The great adventures of Tom and Joe: het zou zo maar een nieuw stripduo kunnen worden als zijnde de voornamen van twee ijzersterke triatleten. Want deze Tom Oosterdijk en Joe Skipper zetten afgelopen nacht de Ironman Nieuw-Zeeland naar hun hand. Onze Nederlander als sterkste bij de agegroupers en de Brit op meer dan overtuigende wijze de pro-race.

Kona-ticket al weer op zak

Met zijn eindtijd van 8.40.41 uur scoorde de Hagenaar bovendien de tweede snelste tijd ooit door een Nederlander. In de beginjaren ging alleen Jos Everts ooit sneller: 8.30.45 uur. Uiteraard heeft Tom meteen in de eerste de beste wedstrijd zijn derde opeenvolgende ticket Hawaii te pakken. Een klasbak, die in deze wedstrijd de ook altijd sterke tegenstander uit Luxemburg Olivier Godart op een minuut achterstand zette.

Prachtige overwinning Tom Oosterdijk

We schreven vrijdag al dat de zes minuten achterstand na het zwemmen op de elites geen onoverkomelijke kwestie voor Tom was. Trouwens: hij hoefde de pro’s niet direct in de gaten te houden, al was hij uiteraard erg content dat juist Joe Skipper de Ironman Taupo won. Vanaf de Challenge Wanaka – die Tom ook won als agegrouper) – trainden de twee samen. Naast Godart was de Kiwi Matthew Kerr de grote concurrent voor Tom Oosterdijk, die 2,5 jaar terug vriend en vijand verbaasde met zilver op het NK in Maastricht. Daar legde hij de basis voor zijn verdere carrière. Na de 180 kilometer fietsen – met een gemiddelde van tegen de 40 in het uur – was zijn voorsprong gegroeid tot drie minuten op het samen rijdende duo Kerr/Godart. Het deerde Tom niet. Hij liep zijn eigen race, zijn eigen marathon. Die legde hij af in 3.03.34 uur en dat was voldoende om Godart op een minuut te houden en Jason Schoeman – geen Zuidafrikaan maar een Kiwi – eindigde derde, maar dat was al op tien minuten. Schitterende Nederlandse agegroup-zege, twaalfde plaats tussen de pro’s zelfs.

Joe Skipper snelt op marathon naar winst

In de ‘grote’ wedstrijd kwam Dylan McNeice vanzelfsprekend weer als eerste uit het water. Hij had toende Deen Michael Petersen, Mike Phillips en Wanaka-winnaar Braden Currie achter zich. Na dertig kilometer fietsen nam Currie het heft in handen. Veertig kilometer verder was het Mark Bowstead die de kop overnam. In de tweede helft kwamen de echte tempomakers in droog maar weinig zonnig Taupo bovendrijven. Het Europese duo Joe Skipper en de Philipp Koutney – sensatie op Hawaii vorig jaar met z’n vijfde plaats – stoempten naar voren en namen de kopposities na 130 kilometer over. Meteen werden Bowstead-Phillips-Currie op bijna tien minuten gezet. Samen begonnen ze aan de marathon, die de man uit Norwich in maar liefst 2.43.07 uur aflegde. Daar kon Koutny niet aan tippen, hij viel langzaam weg buiten het podium. Niemand had trouwens de enorme snelheid van Joe Skipper – drie jaar terug Almere-winnaar – in de benen. Aan de finish bleef hij als enige dik onder de acht uur: 7.54.18 uur tegen Mike Phillips 8.01.28. Hij draaide een steady race. Ook Braden Currie herpakte zich op de marathon en finishte in 8.04.37 uur als derde, drie minuten later gevolgd door Philip Koutny, die met winnaar Joe de snelste fietstijden voor hun rekening namen: 4.13.24 uur.

Levende legende Cameron Brown wordt zesde

Na Dougal Allen op een vijfde plaats, kwam de levende triathlonlegende Cameron Brown als zesde over de streep. Wars van zijn leeftijd (47!) deed hij voor de 23e keer mee aan zijn thuiswedstrijd. Ironman Taupo staat synoniem aan Cameron Brown, want hij won liefst twaalf keer deze Ironman en stond zeventien keer op het podium. Daar gaat voorlopig niemand overheen. 47 jaar nu dus. Dezelfde leeftijd waarop Dave Scott nog een laatste maal uithaalde op Hawaii. En Cameron gaat maar door. 8.14.36 uur, wereldtijd. Nergens in een Ironman was een man van die leeftijd ooit zo snel! Superlatieven schieten te kort bij Cameron Brown (maar ik ben dan ook groot bewonderaar van deze man, die jammer genoeg weinig in Europese wedstrijden uitkomt).

Teresa Adam royaal winnares

Bij de vrouwen kwam onze voorspelling uit. Teresa Adam was topfavoriete en maakte die status helemaal waar. Toen ze bovendien al met riante voorsprong uit het water kwam en dus haar ‘minste onderdeel’ erop zat, kon haar weinig meer gebeuren. Teresa finishte in een toptijd van 8.40.30 uur. (waren ze gelijktijdig met de agegroupers gestart dan zou Tom Oosterdijk pal achter haar de Magic Carpet bereikt hebben). Van twee minuten groeide de marge naar een dikke twintig op de fiets. Meredith Kessler was al evenzeer verzekerd van haar tweede plaats, die ze 16 minuten na Teresa greep. Ook de Amerikaanse dus een dikke sub-9 uur: 8.56.04 uur. Dat gold niet meer voor de bronzen medaillewinnares, de Spaanse Judith Corach Vaquera, die net als Kessler met een marathontijd van 3.04 uitkwam op de eindtijd van 9.03.22 uur. De Spaanse passeerde Canadese Rachel McBride, die lang derde lag, nog tijdens de marathon. Julia Grant en Lisa Roberts maakten de top zes compleet.

Klassieker Taupo en de Nederlanders

De klassieker was er weer eentje om in te lijsten. Het coronavirus was even heel ver weg, de sport stond weer voorop. En laten er weer snel zoveel mogelijk van dit soort wedstrijden volgen. Het was een mooie dag in Taupo, waar we in november uiteraard terugkeren en dan echt live voor het WK 70.3 Ironman.

Zoals gebruikelijk bij Ironmans zetten we de Nederlanders op een rijtje. Er zijn er uiteindelijk acht gestart. Uit Den Haag, Amsterdam, Apeldoorn, Veldhoven en Sprang-Capelle onder meer.

Ironman Taupo (Nzl):
11.Tom Oosterdijk 8.40.41 (1e M25, 11e totaal)
223.Bas van Esch 11.28.50 (30e M45)
247.Arthur Gerards 11.38.54 (37e M30)
249.Fred van der Tang 11.39.08 (41e M50)
414.Charlie Brouwers 12.34.28 (69e M40)
502.Mike Wijnen 13.06.00 (60e M35)
551.Frits Groeneveld 13.25.37 (69e M35)

F:
168.Helena Fooij 14.15.50 (15e F50)

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.