Kim van ’t Verlaat eerste internationaal podium: brons EK duathlon Punta Umbria

ZATERDAG – Oogsten op nationaal niveau deed Kim van ’t Verlaat al volop, vandaag mocht ze voor het eerst ook een internationaal podium beklimmen. Op de Europese kampioenschappen duathlon in Punta Umbria finishte ze vanmiddag op een uitstekende derde plaats. Op het WK crosstriathlon in Fynn twee jaar terug stond ze nog net naast het podium. Met name op de fiets maakte toekomstig journaliste Kim een sterke indruk. Voor Silke de Wolde was er een zesde plaats. De achtste positie ging naar Willemijn Fuite, een jaartje jonger nog dan Kim en Silke.

Oranje stond dus met drie aan de start net als de Spanjaarden. Maar in kleinere startvelden is het nog niet eenvoudig om een ploegentactiek uit te spelen. Zeker niet als je niet direct bij elkaar zit. Zo was Silke als derde bij haar fiets, terwijl Kim en Willemijn vanuit de achterhoede aan het tweede onderdeel begonnen. ,,Ik had toch iets last van de warmte bij de eerste run. Gelukkig had ik daar bij het fietsen totaal geen last van.’’

Wat heet. Kim scoorde samen met de Zwitserse Marilena Kuster de snelste fietstijd en reed daarmee in één streep naar voren in het veld. Zelfs de twee ontstellend hard lopende Spaanse meisjes (16.27 op de 5 kilometer!) werden bijgehaald door de Nederlands-Zwitserse sneltrein. Het kwartet bleef vooruit al staken de twee thuisfavorietes geen poot meer uit in het kopwerk. Met een snelheid van 40 in het uur stapten de meiden de tweede wisselzone in.’’ Daar was het ieder voor zich. Coach Armand riep tegen Kim dat ze al in transitie weg moest lopen van de rest. Dat lukte al kwamen even later Carla Dominguez Torres en Maria Casals Mojica alsnog voorbij. Carla, de jongste van het hele veld won. Zij komt rechtstreeks uit de atletieksport en is vorig jaar op een racefiets gezet. Dat vertaalt zich in een eerste wereldtitel. Maria is al iets langer actief in tri/duathlon. Met de zesde looptijd (net iets minder snel dan Silke) verloor Kim weliswaar terrein, maar omdat de Zwitserse echt verzuurde bleef het brons gelukkig in handen van de boomlange (1.85) atlete uit Spijkenisse. ,,Ik heb volle bak gelopen, ben dan ook erg blij met brons vandaag. Ik schatte tevoren een top vijf in en als alles klopte heel misschien een podium. Ik heb er hard voor moeten werken, terwijl de Spaanse meisjes de benen stil konden houden.’’ Kim zat op minder dan een minuut van goud, Silke op 2,5 minuut als zesde en Willemijn op vier minuten als achtste.

De finishfoto van het winnende trio konden we al een beetje uittekenen. Twee mini-Spanjaardjes van 1.60 meter met Kim daarnaast. Als ze straks op het podium staat zijn ze vast allemaal even lang!

Bij de jongens bleven de podiaplaatsen buiten bereik van de Nederlanders, al zat Olaf Jan Bosscher er op een vierde plaats dichtbj. De Iberische duatleten heersten. Goud ging naar de Jose Ignacio Galves Ponce uit Spanje. Zilver was voor de Portugees Alexandre Silva en brons voor weer een Spanjaard Nicolas Heredero Carazo. Een dikke minuut na Nicolas kwam Fries Olaf Jan over de streep. Pim Baker scoorde een zesde plaats. Waren het Olympische Spelen zouden ze allebei een diploma verdiend hebben. Olaf Jan en Pim scoorden de zesde en zevende looptijd. Ook zij lieten met de tweede en derde fietstijd zien dat ze uit een echt wielerland komen.

Alleen de Spaanse winnaar heerste op alle onderdelen, pas in de tweede run nam hij wat gas terug. In die tweede had Olaf Jan de vierde en Pim de zevende looptijd.

Bij de agegroupers op het EK sprint duathlon gingen op één Poolse, één Zwitserse en twee Portugese na werkelijke alle 26 titels naar of Spanjaarden of Britten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.