Zwemloop voor Lars en Lotte; CrossRBR voor Jeroen en Esther; Huldiging Tom, de Ironman – WTJ 1476

ZONDAG – De wedstrijddag zondag begon (voor ondergetekende althans) dichtbij huis. De zwemloop in en rond zwembad De Stok Roosendaal is van hieruit maar vijf kilometer rijden. Ondanks het ‘onveilige’ Brabant, kwamen toch alle zwemlopers opdagen. Een kleine 100 in totaal, verdeeld over drie series. Heel even het zonnetje, maar voor de rest wat grijs en grauw. Miezerig dus. Ewn wind, maar dat is zo’n beetje elke zondag het geval in 2020!

Syb en Roos snel in Roosendaal

De midden afstand beet het spits af. Syb de Jong kwam als snelste uit het water. Toen waande hij zich al zeker van de overwinning en die kwam er ook voor het talent uit Teteringen. Een beetje spelend met de concurrentie, die hij overigens nog akelig dichtbij liet komen. De TVB-er versloeg veelvuldig zwemloop kampioen Jens van Looveren, de derde plaats ging naar Koen Hijman uit Boskoop, in zijn Dolfijn-tenu. Rens van Beek was de eerste M16 op plek vier. Bij de vrouwen was het prettig om Jeanine Kocken na een jaartje afwezigheid weer terug te zien. Twee operaties aan haar heup schakelden de Limburgse voor lange tijd uit. Nu kon ze weer voorzichtig terugkomen, maar voluit gaan was er niet bij. Minder leuk vond ze de referenties aan haar topprestaties door de speaker (!) alsof ze deze wedstrijd al weer fluitend kon winnen. Zo ver is Jeanine echter nog niet, al deed het niets af aan de fraaie overwinning van Roos Englebert uit Oud Gastel nota bene negende overall. Jeanine volgde 3,5 minuten later als tweede, Roosendaalse Lotte Bakx (TVB) eindigde derde.

Duel der Belgen

Daarna de lange afstand. Topfavorieten Arno Lambrecht en Lars Baeyens kwamen in die volgorde uit baan 4 van De Stok. Meteen daarop gevolgd door Eindhovenaar Emile Manni. Bij het lopen kreeg Lars een taaie tegenstander in de vorm van zijn landgenoot Arno. ,,Ik deed wat aanvallen en had verwacht dat hij er na een kilometer of vijf wel af zou moeten. Maar nee, Arno volgde en in de tweede helft bepaalde hij zelfs ons tempo. Pas in de slotfase kon ik hem definitief lossen.’’ Lars won, net als in 2016.

Lotte de Vet in voetsporen zus Hanne?

De atleet uit Welchelerzande volgde Erik-Simon Strijk op als winnaar van de zwemloop, waarmee ook de traditie van Vlaamse overwinningen in ere werd hersteld. Erik-Simon deed overigens niet mee. Hij genoot nog na van zijn titel sportman van het jaar in Roosendaal, die hem vrijdagavond ten deel viel. Achter het Vlaamse duo was het drie minuten wachten vooraleer Sander d’Hont uit Breda de bronzen plak binnen hengelde. Hij was Emile Manni onderweg nog gepasseerd. Thuis-atleet Erwin Langeler was als zevende beste M40, meteen daarop gevolgd door Hawaii-man Gert van der Vinden als snelste M50. Daarna was het al de beurt aan Lotte de Vet om als negende totaal en snelste vrouw onder de Decathlon-boog te lopen. Het zusje van toptriatlete Hanne de Vet was twee minuten rapper dan Marleen van Roessel uit Breda, die toch een knappe race deed. Dat gold ook voor de nummer drie Annelotte van Dieren uit Dordrecht, die snelste master Patricia van Dun van het podium hield. Bij de jonkies was Preben Fleerackers wederom de snelste. Bij de meisjes won Celine Vrints. De volgende lichting zwemlopertjes waren het echter weer de Nederlanders. Noud Dammer uit Breda was snelste jongen, maar tweede totaal. Want Coline van den Barselaar uit Middelburg is een echt talentje. Sneller dan alle meiden….en jongens. Zegestand Nederland-België in vier series zwemloop Roosendaal: 4-4.

Crossduathlon Wierden, de oudste

De tweede Nederlandse wedstrijd van vandaag betrof de cross run-bike-run op het Lagerveld van Wierden. TV Argo tekent al 31 jaar voor deze wedstrijd, daarmee de oudste crossduathlon in ons land, op de voet gevolgd door Pijnacker en Waalwijk.

Jeroen Gijzen verrast misschien of toch weer niet

Hij is misschien niet de meest actieve crossduatleet, Jeroen Gijzen, maar hij won wel. De Hellas-atleet, die een paar jaar terug indruk maakte door een week na een mislukte Hawaii-kwalificatie alsnog in Zweden een ticket te pakken, was de snelste op het winderige parcours van Wierden. Bovendien was de inzet naast bloemen een meterslange krentenwegge – Twentse delicatesse – dus daar maakte Jeroen graag de reis vanuit Utrecht voor.,,Ik had een snelle eerste run, daarna raggen op een mooi stukkie afwisselend off-roadparcours en vervolgens afgetopt met een mooie run’’, aldus Jeroen die streekfavorieten Daan Germs en Matthijs Boerrigter bijna twee minuten achter zich liet. Weer een minuut verder bolden Overijsselaren Lennaert Steen en Ronald Mosterd over de meet.

Op de vraag of hij vaak crosst graaft Jeroen diep in zijn geheugen. ,,Vroeger toen ik nog schaatste, vond ik zomers een leuk competitie-element in het mountainbiken. De cross RBR’s zijn gewoon leuk om te doen en een perfecte voorbereiding op het seizoen.’’

Esther klopt Arlana in Wierden

Esther Strijker, een maand geleden nog vierde in Nijkerk, leert snel. In de crossRBR van Wierden was de sportvrouw uit Brummen als de snelste van alle vrouwen. Esther heeft diabetes, maar dat maakt haar geen slechte duursportster, integendeel! Ze duelleerde met de winnares van twee jaar geleden, Arlana van Ommen. Aan de finish was het verschil driekwart minuut. Almelose Nadinja Schonewille werd zes minuten later derde en ook voormalig Europees triathlonkampioene Monique Kroeze deed weer eens lekker mee: ze finishte zesde.

Huldiging Tom Oosterdijk in Taupo, straks ook in Hawaii?

Naar Taupo terug, want de huldiging van de Ironman-winnaars heeft inmiddels plaats gevonden. The Voice of Ironman Mike Reilly mocht bijgevolg ook Tom Oosterdijk (lastig uitspreken Mike!) naar het podium halen. Toch kan Mike maar beter onze Hagenaar goed onthouden, want als agegrouper maakte hij nu al twee keer (Wanaka, Taupo) indruk, maar het grote doel komt nog: Hawaii. En ook daar zal Reilly hem ongetwijfeld verwelkomen met hopelijk de woorden: YOU ARE AN IRONMAN WORLD CHAMPION. Tom gaat nog een laatste jaar vol gas als agegrouper/amateur. Maar hij traint en leeft al als een prof, dat kan Joe Skipper beamen. Over Joe gesproken. Hij verpulverde het parcoursrecord van Terenzo Bozzone met liefst vijf minuten. Dat stamde uit 2018, precies het jaar waarin Skipper tweede werd en Cameron Brown (voorlopig?) voor het laatst op het overall-podium stond. De 7.59.56 toen zijn de 7.54.14 nu van Joe. Teresa Adam haalde nog veel meer van het parcoursrecord af. Jocelyn McCauyley, vorig jaar nog 8.53.10 en dan nu de Nieuw-Zeelandse in 8.40.29 uur. Ongelofelijk, maar waar! Haar tijd is de 27e ooit op welke hele (Ironmans/Challenges etc.) dan ook. De tijd van Joe is de 67e aller tijden.

Halve van Taupo

Nog even de halve Ironman van Taupo, die ook op zaterdag werd gehouden. Agegroup-only in dit geval. Het mannenpodium bestond uit louter Kiwi’s: Dan Plews, negen minuten later Lucas Duross, tien minuten later Reon Park. Bij de vrouwen verstierde Australische Monique de Abreu het Kiwi-feestje. Ze won, vier minuten daarna kwamen Emily McNaughtan en Rachel Challis over de streep va deze 70.3 IM. Het zou uitermate knap zijn als bovengenoemde namen in november op hetzelfde parcours nog eens het podium halen. Eén Nederlander op deze 70.3 IM: Albert Bos, finishend op een 237e plaats in 5.16 uur, dik uurtje na winnaar Plews. Hij werd er 29e mee bij de M25.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.