Neom niet; Clermont; Sophie over haar EK; Medailles EK; Diksmuide; Bayshore; Trijnie in Florida – WTJ 1477

MAANDAG – Maandag bracht met name de VZC-triathlonvereniging uit Veenendaal een laatste groet aan Manfred Boogaard, die vorige week overleed. Op waardige wijze is afscheid genomen van een groot sportman en aimabel mens. Rust zacht, Manfred.

Geen Neom

Op de eerste werkdag van de week was Nederland/Brabant in de ban van het RIVM-advies aangaande corona. Thuiswerkende collega’s, lege scholen, zorgelijk ziekenhuispersoneel. Onder de rivieren maken we het van dichtbij mee. De sportwereld leek er afgelopen weekend minder last van te hebben, hoewel voor de komende weken wel duidelijk is dat de kalender gaten vertoond. Aan het rijtje kunnen we de Super League Triathlon in Saudi Arabië toevoegen. De races in het futuristische Neom stonden gepland op 27 en 28 maart en zijn nu uitgesteld tot het najaar. We moeten dus nog even geduld hebben vooraleer we Inge de Bruijn, Puck Moonen, Paula Radcliffe, Jens Voigt en Cadel Evans in actie zien op een triathlon. Met Neom komt het aantal gecancelde internationale triathlons in deze maand op acht.

 

Clermont voor Huffman en Tomlin

In de PanAmerican Cup in het Amerikaanse Clermont waren het de Amerikanen, die overheersten. Het mannenpodium op deze sprint-triathlon bestond uit William Huffman, topfotograaf en –triatleet Tonny Zaferes en Austin Hindman. Het feit dat Jason West hier pas vierde werd, zegt genoeg over de sterkte van het veld.

Renee Tomlin blijft wel in de winning mood. Na Puerto Cortes en Playa Hermosa won ze nu ook Clermont. Ze stijgt met stip in de ITU Ranking naar een plaats in de top 50. De Canadese Dominika Jamnicky werd twee tellen later tweede, Kaitlin Donner (USA) kort daarna derde. Eén Belgische deelneemster Severine Bouchez. Ze finishte als 19e.

Sophie over haar EK duathlon

Nog een laatste terugblik op de zeer sfeervolle Europese kampioenschappen run-bike-run mede door de extra sterke bezetting, maar ook de Spanjaarden die best wel ‘maf’ zijn van duursport. We spraken Sophie van der Most erover. ,,Het was voor mij een wedstrijd, waar ik zonder verwachtingen van start ging, gezien mijn povere voorbereiding. Lopend kwam ik nu echt te kort. Het fietsparcours was lekker bochtig en heuvelachtig. Daar heb ik echt wel van genoten en dat ging ook goed.’’

Zoals bekend liep Sophie vorig jaar tegen de Ziekte van Pfeiffer aan. Dit EK was wel de bevestiging dat ze op de weg terug is. De Maastrichtse atlete blaakt al weer van zelfvertrouwen: ,,Vanaf nu kan ik weer lekker opbouwen. Ik heb zin om weer lekker te gaan trainen en in vorm te komen voor de rest van het seizoen.’’

Een compliment had ze nog voor de organisatie. ,,De sfeer bij dit EK was echt wel geweldig! Veel meer publiek dan we gewend zijn, een aantal grote namen en daarmee ook een schrikbarend hoog niveau bij zowel de elite mannen als vrouwen.’’

Medaillestand

En we hebben van Punta Umbria, zoals gebruikelijk bij WK/EK’s nog de medaillespiegel gemaakt. Ook daarin een traditie. Het gastland aan de top met vrijwel altijd direct gevolgd TeamGB. Ook nu. Daarbij wel gezegd dat de Britten meer medailles hadden. Het gat naar de nummer drie – Frankrijk – is enorm.

1.Spanje              27-18-18 (62 totaal)

2.GB                      21-23-26 (70 totaal)

3.Frankrijk          4-3-0

4.Portugal           3-6-1

5.Zwitserland    2-0-0

6.Duitsland         1-2-0

7.Ierland             1-0-3

8.Noorwegen   1-0-1

Oostenrijk          1-0-1

10.Polen              1-0-0

11.Italië               0-3-0

12.België             0-2-0

13.Hongarije      0-1-0

14.Nederland    0-0-1

Oekraïne             0-0-1

 

P.s. Canada haalde met Tyler Mislawchuk een tweede plaats, maar dat viel dus buiten de EK-medailles. De oudste deelnemer was de 88-jarige Ruben Nicieza, de jongsten waren vijf zestienjarige duatleten.

De Asian Cup-race in Tainan was geschrapt. Ook hier is het hardnekkige virus spelbreker.

Geen Belgenmop: in Diksmuide was zondag een triathlon

Dan is het triathlonseizoen in de Lage Landen ook begonnen. Wat zeg je nou Wim? Jawel, in Diksmuide, Vlaanderen was het zondag al zwemmen, fietsen en lopen geblazen. Over blazen gesproken. De wind woei stevig. En dan ook nog eens Vlaamse kinderkopkes voor het fietsen. Vanzelfsprekend werd er nog wel gezwommen in het binnenbad. Daar kwam Dries Demeulenaere als eerste uit. In het verdere wedstrijdverloop kwam favoriet Sander Heemeryck al snel opzetten. Eerst terug in de wissel, waarna Pieters broer het simpeltjes af kon maken op het loopnumemr. Anderhalve minuut later volgde sterk loper Michiel Paermentier als tweede, brons ging naar Louis Raskin. De Vlaamse top drie bij de vrouwen bestond uit Jonie Vanhoutte, die de betere loopster was ten opzichte van Julie Sap. De derde plaats ging naar Bo Dubin. Hoewel nog geen Nederlandse triathlons en wij toch wel wat kou gewend zijn, was de race in Diksmuide nog niet besteed aan ons Kaaskoppen.

Jonathan Geerts twaalfde in Bayshore

 Twee Nederlanders in de Bayshore 70.4 Triathlon in de Verenigde Staten. Deze halve triathlon is net even langer dan de Ironman halves (70.3 om 70.4) en dat zie je ook aan de eindtijden al stond er geen pro-veld aan de start. Cory Mayfield won in 4.26, drie minuten daarna finishte Brad Mastros en de derde Yankee was Alfredo Valdes. Bij de vrouwen won de met een Belg getrouwde Cheryl Claes uit USA. Kimberley Maxwell en Lynea Albers-Blomgren waren de nummers twee en drie. Winnende tijd: 5.41.04 uur. Dan die Nederlanders, die overigens al lang en breed in The States wonen. Jonathan Geerts eindigde twaalfde, David van Lierop als zeventigste.

Trijnie kan het niet laten: triathlon Florida

We blijven nog even in Amerika, want met grote regelmaat is Trijnie Roozendaal-Rep samen met haar Theo in Florida te vinden. Tja, en de benen laten dan weliswaar hardlopen niet meer toe; als er een triathlon in de buurt is kriebelt het al gauw bij Trijnie. Ze deed zondag mee aan de Las Olas triathlon.

Best internationaal bezet, want op het podium stonden Brazilianen, Cubanen en Argentijnen onder meer. De winst ging naar de Braziliaanse topper Santiago Ascenco, tweede werd de Cubaan Yunior Rossette Torres en derde de Argentijn Andras Darricau. Bij de vrouwen wel Argentijnse winst: Carolina Ponce haalde het voor oud-wielrenster Olga Purroy uit Venezuela. Melissa Gomez redde de eer voor thuisland Amerika met een derde plaats. Won Carolina in 1.40 uur, Trijnie deed over de 1/6e triathlon 55 minuten langer. Maar wat maakt het uit? Ze is er nog gewoon bij, wordt in de categorie F70 tweede achter voormalig vice-wereldkampioene Bobbe Greenberg en laat nog zeker twintig atleten achter zich. Schitterend! We zouden allemaal willen dat we het konden op ons zeventigste.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.