Duitse extreme duursporter Jonas Deichmann gaat triathlon rondom de wereld doen – WTJ 1480

WOENSDAG – Je hebt altijd baas boven baas. Toen de hele triathlon al een paar jaar bestond, kwam iemand op het idee een dubbele te doen. Dat werd een triple, een vijfvoudige, een tienvoudige en en vijftienvoudige. Bij die laatste kwamen de paar deelnemers dus tot 3384 kilometer zwemmen, fietsen en lopen. Er is de Arche to Arc triathlon tussen Londen en Parijs met een totale lengte van 462,8 kilometer. En er zijn triatleten, die 10 dagen, 50 dagen of 100 dagen achtereen een hele triathlon afleggen. Duursporters hebben nu eenmaal de drang steeds nieuwe uitdagingen te zoeken. De volgende is daar: een triathlon rondom de wereld! Een moderne Jules Verne dus, maar dan in iets meer dan 80 dagen!

Wereldrecordpoging

Jonas Deichmann is een extreme duursporter en avonturier uit Duitsland. Zijn nieuwste project: 120 keer de Challenge Roth-afstand afleggen met een triathlon om de wereld. Het moet hem een wereldrecord en vermelding in het Guiness Book of Records opleveren.

Van München tot München zwemmend, fietsend en lopend de aarde rond. Jonas begint zijn avontuur komende zomer in de Olympische stad van 1972 en fietst dan naar Kroatië. Daar stapt hij het water in om 456 kilometer te zwemmen langs de kust via Dubrovnik richting Montenegro. Aangekomen in dat land staat zijn fiets weer klaar voor een monstertocht door Europa, Turkije en Azië tot in Shanghai, China.

Met een zeilboot de Oceanen over

De Oceanen zwemmend oversteken doet hij niet, maar ook dan gaat het niet vanzelf. De Pacific steekt de 32-jarige geboren Stuttgarter over met een zeilboot. Aangekomen in San Francisco wordt het tijd om te gaan hardlopen. Als een Forrest Gump rent hij 5040 kilometer dwars door Noord-Amerika met als eindbestemming New York. In de Big Apple ligt de volgende zeilboot klaar waar hij aan boord stapt. In de omgekeerde zeiltocht van Columbus meert de zeil-equipe op enig moment aan in Lissabon. Daarna is het nog 2500 kilometer fietsen van Portugal door Spanje, Frankrijk, Zwitserland tot in München. Daar woont Deichmann tegenwoordig, wanneer hij thuis aankomt weet echter niemand. ,,Ergens voorjaar 2021’’.

120 keer Roth

Totaal 40.000 kilometer. Verdeeld over de drie onderdelen staat zijn prestatie gelijk aan 120 x een Ironman (of zoals de Duitse media schrijven: 120 x de Challenge Roth). Jonas Deichmann heeft veel ervaring met extreme uitdagingen. Zo fietste hij van Portugal naar Wladiwostok in 64 dagen. Van Alaska naar Vuurland in 97 dagen en vorig jaar van de Noordkaap naar Kaapstad in 72 dagen. Dat laatste was een maand sneller dan het wereldrecord.

Jonas over zijn nieuwe onderneming: ,,Op fietsgebied had ik geen uitdagingen meer en ik droom er al lang van de wereld rond te trekken zonder daarvoor te hoeven vliegen.’’ Zoals bij al zijn pogingen gaat Jonas alleen op pad. Bij het zwemmen bewaart hij z’n spullen op een soort vlot met waterdichte tassen van projectpartner Ortlieb uit Nürnberg.

Regenwouden; huidige record 6600 kilometer

Ook nu is er een goed doel aan zijn wereldrecord triathlon verbonden: Deichmann zamelt geld in voor de bescherming van de Tropische Regenwouden. Er bestaat overigens wel een wereldrecord langste triathlon: Sean Conway uit Zimbabwe legde ooit 6600 kilometer af. Daar hoopt Deichmann dus dik overheen te gaan.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.