Judith wint RBR Retie; Vaarwel Kasper; Triathlons op Aruba en Curaçao; Tim Don – WTJ 1478

DINSDAG – Behalve de erg premature triathlon van Diksmuide stond zondag bij onze zuiderburen ook de crossduathlon van Retie op het menu. Het was meteen de finale van het Hammer Nutrition Crossduathloncircuiut, gewonnen door Lander Sels. Het was ook een week na de dramatisch verlopen wedstrijd in Berendrecht met het overlijden van Manfred Boogaard. Veel atleten stonden er zondag nog bij stil.

Tim wint; Geert is terug op crossduathlon Retie

En toch gaat het leven door. En dus ook de wedstrijden. Retie kende een sterke bezetting en het traditionele modderballet. Zoals elke zondag waaide het weer en was er regen. Dat laat zijn sporen wel na. Tim van Hemel, twee jaar terug nog Europees crosstri- en duathlon, was de sterkste deze dag. Al vanaf de start schoot de Balenaar naar voren. De meeste concurrentie moest komen van Geet Lauryssen en Lander Sels. Hoewel ze in die volgorde binnenkwamen, moesten ze het toch afleggen tegen Tim. ,,Met slijk in mijn ogen mijn versnelling geplaatst”, was zijn legendarische uitspraak aan de journalist van de Gazet van Antwerpen, die het verhaal op dezelfde pagina plaatste als Tims basketballende neef Siebe Staes. Voor Geert was er nog wel het excuus van zijn voetblessure waar hij van terugkeert. Fietsen ging trouwens weer als vanouds bij de man uit Sint Lenaarts. Beste Nederlanders waren Richard de Laat en Leon Aleman op respectievelijk een 40e en 48e plaats.

Zege Tim op NK cross Almere vorig jaar.

Judith en Eefje allebei op podium crossduathlon finale

Dan deden de Nederlandse vrouwen het een stuk beter. Judith Visser uit Valkenswaard bijvoorbeeld. Ze draait al best wat jaartjes mee in de crossduathlonwereld, maar valt nu pas goed op. Ze won in Brecht, ze won vorige week Berendrecht en ze wint nu ook de finale en daarmee eindklassement van het Hammer Nutrition Circuit. Knap gedaan, de tegenstanders hadden in deze laatste wedstrijd flink het nakijken trouwens, zelfs na een korte stop van Judith. Minuten later volgden Lien Lanssen op een tweede plaats en nog een Nederlandse Eefje Ottevanger, vorig seizoen in Austerlitz ook al brons op het NK. De derde Nederlandse, die mee deed was Leonie Rijk. Ze finishte zevende, maar over het algemeen deed ze heel wat crossduathlons deze winter.

Sterke Vlaamse triatleet Kasper Lagae plots overleden

We blijven even in België, want dieptragisch is het bericht dat Kasper Lagae afgelopen maandagavond besloot uit het leven te stappen. De 31-jarige Belg was een topper in eigen land. Even kreeg ik het idee, dat hij alleen maar tweede plaatsen kon halen. Kortrijk, Kapelle op den Bos, Jabbeke, Beernem en Izegem; het zijn geen kleine triathlons. Ze zijn sterk bezet en dus is zilver bijzonder knap. Pas in de zomer kwam de beloning voor deze topsporter uit Lauwe, West-Vlaanderen. Hij wist ineens wel te winnen, zowel in Meer als in Eeklo. Zijn bijnaam was Phil, zijn lief is Stephanie. Respect trouwens dat hij het zware beroep van vrachtwagenchauffeur combineerde met duursport op het hoogste niveau. Veel wedstrijden buiten de landsgrenzen deed Kasper niet. Ook niet in ons land. Nog niet, moeten we zeggen want hij was voornemens dit jaar een daverende Ironman Barcelona neer te zetten. Daar waren de trainingen al op gericht, een straffe acht uur had Kasper in gedachten.

Dat hij zeer geliefd was bij onze zuiderburen getuigen de tientallen reacties en verhalen/herinneringen aan deze man op social media. ‘Toppers kunnen bergen verzetten, maar zijn ook te kraken’, lazen we ergens. Ongeloof overheerst als iemand doet wat Kasper kennelijk moest doen. ‘Mijn beste vriend, mijn altijd optimist, mijn zottekonte….’ schreef zijn vriendin Stephanie. Mooier kunnen we het niet omschrijven. Heel veel sterkte; ook aan zijn broer en zus. Zaterdag is de uitvaart van Kasper in de Lendelede. Het zal er druk zijn….

Triathlon Aruba voor Renze; Simone tweede

Altijd moeilijk zo’n overgang naar toch ergens nog een wedstrijd. Op de Antillen waren (toevallig?) twee wedstrijden afgelopen weekend. Op Aruba was de sprint triathlon van Boca Catalina. De winst ging naar internationaal topper Renze Postma. Hij versloeg duidelijk Giannon Eights en de derde plaats ging naar triathlonpionier Gert van Vliet, 52 lentes jong. In het vrouwenveld nog een aantal trainende/vakantie vierende Nederlanders. Het zeer jonge talent Rebecca Jansen (14) won, tweede was Simone Lankhuijzen, die juist Sarah gezien heeft. De derde plaats was voor Sandra Postma, eveneens 52 lentes jong en familie van Renze. Jeanette Verbeek greep de zevende plek. Echtgenoot Gerrit Verbeek was 23e bij de mannen en derde 50-plusser. Het Nederlands kwartet verblijft nog even op Aruba. Onder meer gingen ze helpen bij de beroemde ezelopvang.

Tim Don op Curaçao, wint gemakkelijk

Van Aruba naar Curaçao is maar een half uurtje vliegen. Daar was zondag de SOS triathlon. SOS staat bekend op wedstrijden in New York en Cape Cod, mooi dat ze nu ook Curaçao uitgekozen hebben. Het was pas de eerste editie, maar wel meteen met een wereldtopper aan de start. Als speciale gast van de organisatie was Tim Don overgekomen. Daarnaast veel locals en toch ook een pak Amerikanen. Dat maakte het volgens onze reporter Menno ter Bals wel een prachtige primeur, al bijna grootser dan de traditionele wedstrijd eind mei. Omdat we veel lezers/volgers op de Antillen hebben, besteden we aan deze wedstrijden uiteraard graag aandacht, zoals we dat ook doen met de verrichtingen van Antilliaanse atleten elders.

Tim Don kwam, zag en overwon. Het was vooral leuk hem enthousiast handtekeningen te zien uitdelen, praatje makend met iedereen en de triathlon-boodschap overdragen op de Antillianen. Tim bleef op de bike-swim-run-swim-run-swim format als enige onder de twee uur. De eerste concurrent was Nathan Nevid uit de USA, maar toch al wel op 28 minuten. Op alle onderdelen was de Ironman-wereldrecordhouder de sterkste. De derde plaats was voor Sandro Martin van Curaçao. Nog vier Antillianen eindigden in de top tien: Robbert Engel (6e), Casper Camps (7e), Tom Dingjan (8e) en Stephan van Dijk tiende. Beste vrouw was wel van het eiland: Pieternel Albersen. Zij had iets meer tegenstand dan Tim. Vijf minuten na haar volgde Natalie Nelemans als tweede, derde finishte de nog jonge Samantha van Vuure.

In totaal 56 deelnemers aan de eerste editie, dat is voor eiland-begrippen geen slecht begin. SOS is overigens een Amerikaanse organisatie, die dit concept in Amerika al toepaste en nu voor het eerst een race op de Antillen eraan toevoegde.

Tot slot het Aruba-podium bij de vrouwen-masters met de Lankhuijzentjes….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.