World Cup/ETU-start; Tweed Coast met McKenzies; Frederiks laatste seizoen – WTJ 1479

WOENSDAG – We zijn blij met elke wedstrijd, die wél doorgaat. Zo is komende zaterdag de aftrap van de World Cup cyclus in het Australische Mooloolaba en zondag begint het ETU-cup circuit met de eerste race in het Spaanse Huelva, feitelijk tegen Punta Umbria aan.

 

Huelva en Mooloolaba gaan door

Daar ging het EK run-bike-run afgelopen weekend door en gelukkig staat Huelva ook nog niet op de tocht. Maar dat kan van dag tot dag veranderen natuurlijk. Nederlanders komen in beide wedstrijden in actie. In Mooloolaba zijn Donald Hillebregt, Quinty Schoens, Rani Skrabanja en Lotte Wilms inmiddels gearriveerd. Grote favorieten zijn Hayden Wilde en Matthew Hauser bij de mannen en Vicky Holland, Jessica Learmonth, Ashleigh Gentle en Georgia Taylor-Brown bij de vrouwen.

 


In Huelva is Thomas Cremers min of meer kunnen blijven na zijn EK RBR. Hij krijgt namens Nederland gezelschap van Marco van der Stel. Maya Kingma is enige Nederlandse bij de vrouwen. Marco en Maya zijn zeker podiumkandidaten. Dan moeten ze wel afrekenen met Justus Nieschlag en Summer Rappaport-Cook.

 

Luke McKenzie wint Tweed Coast Enduro

Down Under gaan de meeste evenementen nog gewoon door. Ik zou zeggen: verplaats alles die kant inclusief de Olympische Spelen. Die van Sydney zitten nog vers in het geheugen, al was het maar omdat daar de eerste Olympische triathlon werd gehouden. Zaterdag was een sterk bezette halve triathlon bekend onder de naam Tweed Coast Enduro. Het speelt zich allemaal af in Pottsville Beach. Zo’n 400 deelnemers schreven in voor de halve en op het mannenpodium uiteindelijk een Hawaii-winnaar en een Hawaii-nummer-twee uit het verleden. Luke McKenzie trok aan het langste eind. Zijn (tweede) vrouw Beth Gerdes maakte het familiesucces compleet met eveneens een overwinning.

 

Dubbelsucces voor de McKenzies: Beth wint ook

Het was de verrassende Lindsey Lawry, die als eerste uit het water kwam, 25 tellen later gevolgd door Pete Jacobs. Luke McKenzie volgde op 1.40 minuut. Lawry bleef op de fiets zowaar vooruit op de grote favorieten. Pas tijdens de halve marathon zakte hij door het ijs, al resteerde een fraaie derde plaats. Op dat onderdeel nam Luke de leiding over om die niet meer af te staan. Hij pakte in 2013 zilver op Hawaii achter Frederik van Lierde. Drie minuten na de winnaar van de Tweed Coast Enduro volgde Hawaii-winnaar 2012: Pete Jacobs. Lindsey Lawry – de sensatie van de race – werd derde. Bij de vrouwen dus Beth McKenzie-Gerdes. De enige die haar nog wat partij gaf was Merredith Hill vier minuten later op zilver. Derde werd Shannon Chapman, maar toen was Beth al 20 minuten binnen. Twee Nederlanders aan de start. Anthony Vloedmans finishte als 23e, Stacey van der Meulen werd elfde bij de vrouwen.

 

Frederik heeft zijn laatste seizoensplannen rond

Nog even een bruggetje naar Frederik van Lierde. Met de Belg gaat het even minder goed. Hij knalde tijdens een fietstraining in Girona met zijn fiets door de achterruit van een stilstaande auto. De schade lijkt mee te vallen. Met snijwonden een scheurtje in de kin is het leed geschied. ,,Het had veel slechter af kunnen lopen’’, aldus Fred in een ziekenhuis in Spanje.

Zijn seizoensplanning voor het afscheidsjaar komt niet per se in gevaar (tenzij corona natuurlijk). Hij opent zijn seizoen op 26 april met de halve in het Spaanse Peniscola. Daarna staat de 70.3 IM van Aix en Provence op het menu en dan volgt op 14 juni het hoogtepunt van dit jaar: de Ironman van Nice. Frederik probeert de wedstrijd voor de zesde keer op zijn naam te schrijven, daarmee alleen recordhouder. Bovendien zou de teller dan eindigen op 10 Ironman-zeges. En wat voor tien! Verder doet hij Les Sables d’Olonne (5 juli) en….jawel….de Embrunman op 15 augustus.

Goodbye race op 27 september
Waar we zeker allemaal bij willen zijn is 27 september de speciale afscheidswedstrijd voor de wereldkampioen van 2013. Frederik laat in een later stadium weten waar in België deze Olympische afstandstriathlon gehouden wordt. Op de Vlaamse kalender staat die dag wel Dendermonde, maar het is niet gezegd dat het daar te doen is. De Goodbye Race is niet het einde van zijn sportjaar 2020, want op 8 november doet hij voor het eerst een ‘kale marathon’ uiteraard wederom in zijn geliefde Frankrijk tussen Nice en Cannes. Niet eerder liep hij 42 km. hard zonder zwemmen en fietsen ervoor. Nederlandse organisaties, die Frederik nog graag in huis halen moeten snel zijn en even naar bovengenoemde data kijken. Want dan is de Menenaar bezet.

 

Kort nieuws tot slot:

John Lunt

# Ter ere van de 40e editie van de Escape From Alcatraz triathlon wordt een aquathlon toegevoegd. De wedstrijden zijn op 6 juni, D-Day.

# De Brit John Lunt gaat leiding geven aan de organisatie van de eerste Collins Cup in Samorin op 28 mei. Lunt doet dat in opdracht van de PTO. Hij geldt als een van de meest geroutineerde organisatoren: de triathlon op de Spelen van Londen, de Commonwealth Games, menig World Cup en dat alles al dertig jaar lang. Ook in Dubrovnik zette hij een toprace neer. Aan de cup doen 36 profs mee.
# De eerste sportman, waarvan bekend is dat hij besmet is met het coronavirus is de Russische wielrenner Dmitry Strakhov. Hij nam deel aan de UAE-Tour in en rond Abu Dhabi. De 24-jarige coureur ligt in een ziekenhuis in de Verenigde Arabische Emiraten.
# Op het gebied van extreme triathlons zou je met Anders Hoffman en zijn Antarctica-Ironman denken dat je alles wel hebt gehad, maar nee. Maak kennis met Jonas Deichmann. Hij gaat de langste triathlon ter wereld doen, meer specifiek: de wereld rond. Te veel om hier uit te leggen. Komen we zo op terug in een apart bericht.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.