Preview Mooloolaba; Mauritius; geen Enschede en 8 andere races; Rachel traint thuis – WTJ 1482

VRIJDAG – Het zijn tijden waarover we het later tegen onze kleinkinderen nog zullen hebben. Het coronavirus legt Nederland, Europa, ja de hele wereld lam. Voor een vergelijkbare situatie moeten we haast honderd jaar terug toen de Spaanse Griep zo mogelijk nog veel meer slachtoffers vergde dan de juist afgelopen Eerste Wereldoorlog.

Er zit niets anders op dan in eigen omgeving te blijven en aan sociale onthouding te doen. Nu zijn de vrome katholieken onder ons dat toch al gewend in deze 40 dagen Vastentijd, maar het is misschien wel eens goed om allemaal even te stil te staan. De wereld is al jachtig genoeg. We vliegen van hot naar her, willen niks missen en komen nauwelijks nog toe aan de kern van ons bestaan. Dat het uiteindelijk noodgedwongen moet gebeuren en niet spontaan zegt misschien alles over hoe we onszelf wel eens voorbij lopen.

Vier Nederlandse wedstrijden tot 31 maart exit

Over lopen en ook fietsen en zwemmen gesproken. We openden gisteren een bestand met afgelaste evenementen. Daar komen er sinds vrijdagmiddag premier Rutte heeft gesproken een heleboel bij. Te beginnen met de wintertriathlon Enschede, zaterdag op de rol. Een week later gaat de zwemloop Valkenburg niet door en weer een week verder vervallen de zwemlopen van Vlissingen en Amersfoort. De laatste was een ijkmoment voor het WK aquathlon. Internationaal loopt er ook van alles in het honderd. Het is even niet anders. Berusten en hopen dat de epidemie snel een aflopende zaak is.

Natuurlijk, het vraagt een flexibele geest van zowel atleten als organisatoren. Vooral in een Olympisch jaar, waarin nog volop kwalificatiemomenten liggen voor heel veel topsporters. De weg naar Tokio voert over hobbels en onverwachte zijwegen. Kwalificatiewedstrijden worden geschrapt, reizen voor trainingskampen zijn niet langer vanzelfsprekend. Het Nederlands viertal moest Abu Dhabi op de Mixed Relay al laten schieten, nu is Valencia een nieuw moment. Maar komt 3 mei ook niet te vroeg?

Rachel traint vooral door

Rachel Klamer is gewoon weer thuis in Beuningen, iets waar ze op voorhand geen rekening mee hield. Tegen collega Ralph Blijlevens van Tubantia zei ze dat trainingen haar enige houvast is in deze wankele tijden. ,,Maar tegelijkertijd is het ook heel lastig omdat heel veel wedstrijden worden afgelast.’’

Eigenlijk had ze al drie wedstrijden achter de rug moeten hebben. De eerste in Cape Town ging vanwege financiële problemen bij de organisatie niet door, de tweede/derde waren WTS en Mixed Relay in Abu Dhabi. ,,Je traint en traint, gaat taperen en dan gaat de wedstrijd niet door.’’ Wat staat haar dan te doen? ,,Doen alsof er toch een wedstrijd is en vervolgens weer trainen.’’ Rachel vertelt dat het een hele zorg scheelt nu ze al zeker is van een startbewijs voor Tokio. ,,Dat geeft heel veel rust. Anderzijds heb ik wel een aantal wedstrijden nodig om hardheid te krijgen.’’

Ook over de tweede WTS in Hamilton, Bermuda heeft Rachel haar twijfels. ,,Wie zegt dat die doorgaat. Het eiland is nog vrij van corona, dus ik kan me voorstellen dat ze liever niet al die bezoekers naar Bermuda willen halen.’’

Preview Mooloolaba

Wat blijft er dan nog over? Mooloolaba vooralsnog wel. Hoewel elders in Australië de Grand Prix is afgelast omdat er een besmettingsgeval binnen de rennersstal van McLaren zou zijn, gaat de eerste World Cup van het seizoen door. Op de persconferentie vandaag spraken Ashleigh Gentle, Amelie Kretz, Hayden Wilde en Brandon Copeland hun verwachtingen uit over de race van zaterdag, voor ons beginnen de races komende nacht om 3 uur met de vrouwen (Rani Skrabanja, Quinty Schoens en Lotte Wilms) en om 5 uur met de mannen (Donald Hillebregt).

 

Ongetwijfeld staat iedereen op scherp, gretig als ze zijn om eindelijk een wedstrijd te kunnen doen. Dat gold ook voor Hanne de Vet, de enige Belgische vertegenwoordigster. Maar daags voor de wedstrijd kwam ze hard ten val en ging er alsnog een streep door haar seizoensopening. Gelukkig niet heel ernstig, maar van deelname kon voor Hanne geen sprake meer zijn. Afgelopen zondag won haar zusje nog in Roosendaal de zwemloop.

Preview La Paz en Mauritius

De PanAmerican Cup in het Mexicaanse La Paz is ook overeind gebleven. Elf jaar geleden bleef het land niets gespaard. Toen zorgde de Mexicaanse griep voor ruim 2000 doden. Misschien maar goed dat het land nu een beetje gespaard blijft. Aan de triathlon doen vooral Mexicanen een paar Amerikanen en Cubanen mee.

Een derde race is die op het prachtige eiland Mauritius in Shandrani. De African Cup wordt tot dusverre niet ernstig gehinderd door corona en ook het Afrikaanse eiland in de Indische Oceaan is virusvrij. In deze wedstrijd juist wel veel Europeanen: Duitsers, Luxemburgers, Oostenrijkers. De favoriet komt uit Hong-Kong: Oscar Coggins. Als ie er is althans. De Syrische triatleten Mohamad Masoo en Mohamad Alsabbagh doen ook mee. Topfavorieten bij de vrouwen is het Duitse duo Laura Lindemann en Nina Eim. Mauritius is qua triathlon natuurlijk bekend om Fabienne St. Louis. Deze triatlete vormde een inspiratiebron voor velen. Ze kreeg eind 2015 kanker, maar wist zich alsnog te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio. Daar finishte ze niet, maar nadat ze uitstapte en terugkeerde in het stadion viel haar een staande ovatie ten deel. Fabienne is gestopt met triathlon, ging weer studeren, maar zal er zondag in Shandrani ongetwijfeld bij zijn.

ITU schrapt onmiddellijk

Wedstrijden, die wegvallen haalt de ITU overigens meteen van de kalender. Toen we donderdag wilden kijken wie er nog meer in Huelva waren voor de eerste ETU-Cup race was de startlijst al weg gehaald. Hetzelfde met de Amerikaanse ITU-race in Sarasota, waar op een World Cup paratriathlon op het programma stond. Meteen foetsie. De paratriatleten moeten ook behoorlijk improviseren trouwens. Abu Dhabi vorige week niet, Sarasota nu niet en straks ook geen WK in Milaan, maar de verplaatsing naar het Canadese Montreal. Omdat het begin mei nog wat frisjes is in Canada, komt dit WK eind juni op de kalender.

Verder zijn voor dit weekend geschrapt: wintertriathlon Enschede, crossduathlon Hofstade (was al uitgesteld vanwege de storm), Powerman Putajaya Maleisië (John Raadschelders kon zijn 69e verjaardag dus thuis vieren), 70.3 Ironman Taitung, 70.3 Ironman San Juan, Puerto Rico, ITU-race Macau en de Ocean Lava Tenerife. Vier wedstrijden houden we over. De drie genoemde ITU-races en één 70.3 Ironman in Campèche, wederom Mexico. Ellen Knuvers is de enige Nederlandse deelneemster.

Uitvaart Kasper

Tot slot. We herdachten eerder deze week de plotse dood van Kasper Lagae en voorspelden al dat het zaterdag druk zou worden op zijn uitvaart. Dat beseft de familie ook, reden om de afscheidsdienst van deze Belgische toptriatleet tot nader order uit te stellen. Illustratief voor deze onzekere tijden.

Let op goed op jezelf…en elkaar. En blijf ondanks al dat binnen blijven toch voldoende bewegen. Dan maar op de Tacx of de loopband. Zou het naast hamsteren van toiletpapier, zakdoekjes en handgel ook storm lopen op de endless pools trouwens?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.