Quinty Schoens kijkt tevreden terug op Mooloolaba

Opgewekt, goedlachs en rap van de tongriem, zoals altijd, spreek ik Quinty Schoens in de Australische avond. “Ik kom net terug van McDonalds, zo lekker en het was zo lang geleden dat ik dat gegeten heb”. Zo begint het gesprek met de jonge Limburgse triatlete, die zeer tevreden terugkijkt op haar wedstrijd in Mooloolaba.

De race

“Ik was best zenuwachtig van te voren, maar daar was ik niet alleen in. Het was voor velen weer de eerste wedstrijd van dit seizoen en dat was te merken. Het zwemmen verliep chaotisch, ik had weinig watergevoel en het idee dat ik niet goed lag tijdens het zwemmen. Maar toen ik uit het water kwam, had ik zicht op het veld, op 20 seconden: goed genoeg”.

“Ik kwam in de tweede groep terecht op de fiets. Ik was  zelf heel gretig en probeerde de groep dichterbij te brengen, maar ik kreeg in de gaten dat de groep de weg der geleidelijkheid wilde bewandelen.  Zelf had ik het idee dat bijvoorbeeld Hewitt wel sneller naar de kop zou willen, maar dat bleek niet het geval .Zo deden we er anderhalve ronde om bij de eerste groep te komen”.

“Het parcours was uitdagend, regen en een behoorlijke harde wind. Tijdens het fietsen dacht ik dat ik voor een leegloper had en heb dit regelmatig gecontroleerd, maar gelukkig was dit niet zo, maar het bleef in mijn hoofd spelen. Het zal ook wel de nieuwigheid van de fiets zijn geweest. Met ongeveer 30 gingen we op weg naar de wissel. Ik wisselde achteraan door een inschattingsfoutje, kwam aan de verkeerde kant via de buitenbocht de wisselzone in. Ik had een normale wissel voor mijn doen”.

Met het lopen ging het direct volle bak in een lange sliert, ik vertrok rond de 20e plaats en heb dat weten vast te houden; een paar ingehaald en door een paar gepasseerd. Het lopen ging vrij goed, ik heb mijn eigen tempo gelopen. Je kan wel als een wilde vooraan proberen te komen, maar op dit niveau blaas je jezelf dan op. Ik bleef steeds zicht houden op positie 13-19. Ik kom steeds dichter bij de aansluiting, ook vandaag was weer beter dan ik verwachtte. Ik moet heel hard werken om met lopen te verbeteren, momenteel mijn slechtste onderdeel. Gelukkig ben ik vrij jong en gun ik me de tijd om steeds sterker te worden in het looponderdeel, een ontwikkeling die zich positief ontwikkeld.

Safe, ruim binnen de top 140 op de ITU ranking

Ik ben dan ook zeer tevreden met mijn race van vandaag. Deze 20e plaats in een dusdanig sterk bezette wedstrijd, geeft me meer voldoening als bijvoorbeeld een 1oe plaats in een ETU wedstrijd. Het niveau van de deelnemers aan deze race was heel hoog en van dit soort races leer ik alleen maar. Met mijn 20e plaats heb ik ook voldoende punten behaald om safe te zijn waar het gaat om de internationale ranking. Wil je op de Spelen uit mogen komen moet je bij de beste 140 atleten staat. Voor deze wedstrijd stond ik op een 135e plaats, na deze race waarschijnlijk op een 128e of 129e plaats(maandag wordt de officiële ranking bekend), met ruime marge naar de atleten daaronder. Dat betekent dat ik aan de eisen van de ITU voldoe om op de Spelen uit te mogen komen en ik dus geselecteerd zou kunnen worden als reserve voor het Nederlandse Relay team.

En wat nu verder?

“Aanvankelijk was het idee om door te gaan naar de race in New Plymouth, maar vlak na de wedstrijd hoorden we al dat reizigers naar Nieuw Zeeland 14 dagen in quarantaine zouden moeten. We hadden al het besluit genomen niet naar New Plymouth te gaan, de punten heb ik toch al binnen en ben safe! Vlak voor ons gesprek werd overigens duidelijk dat ook deze race niet doorgaat. Heel even heb ik nog overwogen om naar het trainingskamp van de Nederlanders in Spanje door te vliegen, maar ik heb besloten maandag naar huis te gaan. Onder de huidige  omstandigheden kan je maar het beste thuis zijn en niet het risico te lopen ergens in het buitenland vast te komen zitten”.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.