Laatste race Mauritius met Mo; ITU last alles af; Nederlandse triatleten vluchten uit Spanje – WTJ 1484

ZONDAG – De African Cup triathlon-race op het – nog coronavrije – Mauritius was voorlopig de laatste wedstrijd, waarover we kunnen berichten. Nieuwe kansen dienen zich op z’n vroegst pas in juni weer aan. Dat is de harde werkelijkheid, waarin de wereld volledig op z’n kop gezet wordt met een pandemie, zoals de meesten van ons nog nooit meegemaakt hebben.

De impact is enorm. In alle geledingen. Voorop staat de gezondheid van alle mensen en mijn gedachten dwalen regelmatig af naar hen, die het virus hebben opgelopen. Inmiddels kent iedereen zo langzamerhand wel iemand in zijn of haar omgeving, die in een thuisisolatie verkeert of is opgenomen in een ziekenhuis. Noord-Brabant is wat dat aangaat trieste koploper. Ik zou liever in een ander klassement aan de leiding gaan.

Overzicht afgelaste evenementen in ‘lijstjes’
In de regionale dagbladen waren we al gestopt met de opsomming van afgelaste evenementen, simpelweg omdat het er te veel werden. Het Excel-bestand op Trikipedia (terug te vinden in lijstjes) werken we hier en daar nog een beetje bij, zeker als een uitgestelde datum of alternatief bekend wordt gemaakt.

Geen Bermuda, Alsdorf enzovoorts
Als we april even overzien, is de grootste wedstrijd die wegvalt de World Series Bermuda. Feitelijk de tweede race, maar dat circuit om te bepalen wie wereldkampioen 2020 wordt, staat nu wel zwaar onder druk. Verder het EK Powerman/RBR in Alsdorf, de World Cups in Brasilia en Huatulco, de ETU-Cup in Quarteira, verschillende Challengeraces, 70.3 Ironmans en Xterra’s.
ITU heeft ook de rankings stopgezet. Zeker tot en met 30 april verandert daar niets aan. ITU-president en IOC-lid Marisol Casado spreekt van een de zwaarste beslissingen, die ze ooit moest nemen. ,,Maar topprioriteit heeft op dit moment de gezondheid en veiligheid van alle atleten, coaches, officials, organisatoren, stafpersoneel, bestuurders, vrijwilligers en toeschouwers, de hele triathlon familie. Het is als samenleving onze verantwoordelijkheid om alles in het werk te stellen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.’’

Nederlandse evenementen ook in april onder druk


De ITU-kalender is dus tot en met 30 april ‘opgeschoond’. De eerste wedstrijd die er nu op staat is de Mixed Relay op 1 mei in Valencia. De uitgeweken wedstrijd dus, want deze stond in Abu Dhabi gepland. Casado dringt bij alle nationale federaties aan dat ze hetzelfde doen met de nationale kalenders. Hoewel we nog ergens lazen dat de Teamcompetitie over 29 dagen van start gaat, mogen we aannemen dat de NTB en de Nederlandse organisatoren de oproep ter harte nemen. De belangrijkste wedstrijd in april is het NK run-bike-run in Almere op 11 april. Vooralsnog loopt de eerste annuleringsperiode tot 30 maart.
De ITU monitort alles dagelijks en stelt alles in het werk om de kalender op orde te krijgen tegen de tijd dat de gevaren geweken zijn. Ook over de kwalificaties voor de Spelen en Paralympics komen weldra nadere mededelingen.

Malaise
Nooit gedacht dat je bovenstaande teksten nog eens zou moeten schrijven. In een jaar wat nog onschuldig begon met een paar afgelastingen vanwege de storm, brak de malaise echt door toen corona eenmaal Italië bereikte. De berichten uit dat land stemmen niet bepaald vrolijk, dus is het zaak alles zeer serieus te nemen. Ook al omdat dergelijke epidemieën vaak een jaar later in alle hevigheid terugkeren als er niet nu al strenge maatregelen genomen worden.

Dubbele Duitse winst laatste ITU-race Mauritius

Terug naar die laatste race dan maar: Blue Bay, Shandrani op het paradijselijke Mauritius. Zestien mannen en slechts zes vrouwen mochten het meemaken, op de Olympische afstand nota bene. Een dubbele Duitse victorie met Valentin Wernz en Nina Eim. Syrisch triatleet Mohamad Masoo eindigde vijf minuten later als negende.
Wernz, Duits sprintkampioen, kwam samen met landgenoot Jonas Breinlinger als eerste uit het water. Masoo volgde 8 seconden later als achtste. Op de fiets nam het Duitse duo 2,5 minuut voorsprong op de achtervolgend groep met daarin de twee Mo’s, want ook Mohamad Alsabbagh deed mee. Beiden doen verwoede pogingen zich te kwalificeren voor de Spelen in Tokyo. Het lopen bracht de beslissing, Wernz had een iets sterker eindschot dan Breinlinger, het brons ging naar Serviër Ognjen Stojanovic, de snelste looptijd kwam op naam van een Kazak maar die verspeelde veel tijd op de eerste twee onderdelen en finishte als zevende. Meteen daarachter volgden Mohamad Alsabbagh en Mohamad Masoo, die twintig seconden op zijn landgenoot inleverde bij het lopen.
Zonder Laura Lindemann groeiden de kansen voor Nina Eim op een zege. De Duitse maakte het waar. Tot aan het lopen waren vier vrouwen bijeen: Eim, de Ierse Carolyn Hayes, de Azerbedjaanse Kseniia Levkovska en de Nieuw-Zeelandse Deborah Lynch. In die volgorde begonnen en eindigden ze de tien kilometer lopen. Het was lekker weer op Mauritius: 26 graden, stralende zon, de Indische Oceaan was zelfs 27,5 graden warm. Voor hen die er bij waren, leek corona even heel ver weg….

Spaanse trainingskampen met Nederlandse triatleten


Dat geldt niet voor veel triatleten op trainingskampen over de hele wereld. Tientallen tri- en duatleten verblijven momenteel bijvoorbeeld op Spaanse adressen. Nederlanders zoals Menno Koolhaas, Marco van der Stel enzovoorts zijn op Mallorca en ook op Fuerteventura trainen volop sporters. Dat doen ze altijd rond deze tijd, gezien het milde klimaat. Maar nu moeten ze toch zien thuis te komen, omdat de Spaanse overheid het land op slot gooit.
,,Onze atleten mogen het hotel niet uit’’, zegt Armand van der Smissen, ,,Wie dat wel doet wordt door de politie terug naar binnen gestuurd.’’ Hij weet dat Youri Keulen vandaag nog een vlucht huiswaarts kan pakken en dat dinsdag of woensdag de rest naar huis mag.


Als we contact zoeken met Milan Brons in Girona, meldt hij opgelucht net over de grens met Frankrijk te zijn. ,,Mijn ouders hebben de hele nacht gereden in de hoop dat de grenzen nog open waren. Dat is gelukt, we zijn nu in Frankrijk. Ik kon helaas niet mee met Jetze Plat, die zat een stukje verderop. Hij is vanochtend ook noordwaarts gaan rijden. Allemaal willen we Spanje uit nu.’’ Milan kijkt terug op een zeer nuttige trainingsperiode in Girona, waar veel toptriatleten zitten. Zelf trok hij het meest op met de Duitser Ruben Zepunkte, voormalig beroepsrenner en sterk triatleet. ,,Alleen kan ik al die trainingsarbeid nu niet omzetten in mijn eerste race, de Challenge Salou. Maar goed, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.’’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.