Hoe gaat het met al die triatleten op trainingskamp op Mallorca? Tanya ten Velden brengt verslag uit

MAANDAG – Technisch directeur NOC*NSF had het zondag in de Studio Sport uitzending al over de lockdown van de triathlonploeg. Wij maakten al melding van de ‘vlucht’ van Milan Brons uit Girona, Spanje. De vrijwel complete NTC en RTC-selecties zaten toen nog op Mallorca. Zondag kon Youri Keulen als eerste naar huis, vandaag volgen Menno Koolhaas en Marco van der Stel en zo gaat het de komende dagen in kleine groepjes verder. We spraken Tanya ten Velden, die enigszins bijhield hoe het ‘vreemde trainingskamp’ op Mallorca verliep.

Donderdagochtend werd er om 04.30uur, bijna tegelijkertijd op zowel Schiphol als Eindhoven Airport verzameld. Met 40 man (staf en atleten) zijn het NTC en RTC klaar voor een goed trainingskamp, het seizoen gaat bijna beginnen en hopelijk zijn hier nog mooie stappen te zetten. Ondertussen blijven de verhalen over het Corona virus binnen komen. Uiteraard wordt er aan alle protocollen gehouden, zoals extra hygiëne maatregelen etc. De 1e dag genieten van de zon en gaan de trainingen zoals gepland. S’avonds komt het nieuws al dat het hotel mogelijk gaat sluiten, niet omdat het virus er heerst, maar nu nog om economische redenen. Meerdere groepen hebben hun vakantie namelijk voortijdig al gecanceld. De volgende dag wordt er een lange rit ingepland, tegelijkertijd zorgt reisorganisatie Fred Rompelberg, voor het verhuizen van alle koffers en materialen. De atleten eindigen hun fietsrit na een paar uur in een ander hotel waar alles netjes klaar staat.

Het doel is om de atleten er zo min mogelijk mee te belasten en vooralsnog gaat dat goed. Het nieuws wordt nauwlettend in de gaten gehouden en binnen een paar uur komt er helaas al een einde aan de trainingsstage. Vanaf maandag 08.00 uur zijn de straten verboden terrein. Achter de schermen wordt er in Nederland heel hard gewerkt om ons zo snel mogelijk naar huis te halen. Uren lang wordt er gebeld met de luchtvaartmaatschappijen. Ouders worden iedere dag op de hoogte gehouden door de staf met duidelijke informatie. Evengoed wordt er een mooie rit ingepland voor de zondag, Cap de Formentor, nog even een ultieme Mallorca beleving.

Tijdens het ontbijt wordt medegedeeld dat het ‘straatverbod’ helaas al is ingegaan. De politie heeft voor 09.00 uur al meerdere mensen terug gebracht naar het hotel. Nu zijn het nog waarschuwingen, vanaf maandag volgt er een hoge boete. Geen fietsrit, maar gelukkig kan er nog gebruik gemaakt worden van het zwembad. Er worden die dag 2 zwemtrainingen gedaan in een heerlijk Spaans zonnetje. Tussen de middag een workshop van sportpsycholoog Lars; ‘ Hoe ga je om met teleurstellingen’. Niet alleen nu van toepassing, maar ook voor en tijdens wedstrijden goed om te weten op welke manieren je kunt handelen. De 2e zwemtraining is ook direct de laatste, het zwembad gaat ook dicht. Balen, maar voor sommige een mooie motivatie om extra meters te maken, sommige atleten hebben bijna 10km op de teller staan. Ondanks de teleurstelling is iedereen er rustig onder, we hebben het hier namelijk heel goed en we zijn vooralsnog allemaal gezond. Er is evengoed veel plezier en en wordt gezorgd voor alternatieve bezigheden. Vanmorgen is er een stretch en mindfulness programma afgewerkt, vanmiddag staat er een pubquiz op de planning. Er is al gevoetbald in de lounge en de kans dat er straks verstoppertje in het hotel wordt gespeeld wordt niet uitgesloten. Ondertussen lezen en rusten de atleten, sommige leren voor proefwerken die wellicht nog doorgaan en de staf werkt hun administratie bij. Als het goed is, is woensdag iedereen weer thuis. En dan wordt er gewoon verder gegaan met de alternatieve trainingen en bezigheden.

Dank je wel Tanya voor je bijdrage. We krijgen meer report binnen vanuit Mallorca onder meer van Joey van ’t Verlaat en nog enkele atleten. Gaan we komende dagen zeker ook meer mee doen. Veel sterkte gewenst onder deze lastige omstandigheden. Een troost: iedereen zit in hetzelfde schuitje, waar ook ter wereld!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.