Matt Hanson en Jackie Hering winnen 70.3 Ironman Campèche; La Paz en meer – WTJ 1485

MAANDAG – Terwijl de hele sportwereld op z’n gat (excusez-moi le mot) ligt, was er nog wel een alatste rit Parijs-Nice, een OKT boksen in Londen en….de 70.3 Ironman in het Mexicaanse Campèche. Waarom Mexico nog geen grootscheepse voorzorgsmaatregelen getroffen heeft, wordt niet duidelijk. Feit is dat de Wanda Sports Group het vooral aan de lokale organisatoren overliet of een wedstrijd al dan niet door kon gaan.

Dubbele Amerikaanse winst in Campèche, dat gewoon doorging

In Mexico ging overigens ook de kwart triathlon in La Paz door. Daarover later meer. De halve van Campèche was zondagavond Nederlandse tijd. Na het zwemonderdeel was het Michel Gonzalez, die een minuut voorsprong nam op Frank Souza. Nick Chase, Matt Hanson en Tayler Reid. In de eerste fietshelft was het de Amerikaanse beroepsmilitair Nick Chase, die de leiding nam, kort daarop gevolgd door Hanson. Veel progressie boekte Michael Weiss, die veel van zijn zwemachterstand weg poetste op de fiets.

Chase begon als eerste aan de halve marathon. Weiss volgde op 1,5 minuut en Hanson en Jackson Laundry op twee minuten. Halverwege het lopen is het klassement al geheel anders. Chase is terug gevallen naar de vierde plaats. Matt Hanson is de nieuwe leider. De Amerikaan houdt stand tot aan de finish, waar hij na 3.48.57 uur het Mazda-finishlint op tilt. Het is voor de Yankee, die twee jaar terug indruk maakt met een razendsnelle Ironman Texas, zijn vierde 70.3 Ironman-overwinning. De Canadees Jackson Laundry weet in de slotfase titelverdediger Michi Weiss nog te achterhalen en pakt verrassend het zilver op een dikke minuut van zijn landgenoot Hanson. Weiss, de Oostenrijkse Amerikaan pakt na een tweede en eerste plaats nu een derde. Zo heeft ie alle denkbare medailles van Campèche. Ook nog binnen de vier uur finishen de Colombiaan David Guete en een tweede Canadees Jason Pohl.

In de vrouwenwedstrijd is Sarah True superieur in de Golf van Mexico. De Amerikaanse komt liefst twee minuten eerder terug op het strandje dan haar concurrentes van wie Maddie Pesch en Jackie Hering de schade nog het meest beperkt hielden. Vier minuten moest Angela Naeth (we kennen ze allemaal nog van Ironman Maastricht 2018) incasseren. Lang blijft het verschil twee minuten in het voordeel van True, maar gaandeweg de 90 kilometer komt Jackie (Jacalyn) Hering iets dichterbij. In de tweede wissel is het verschil nog anderhalve minuut. Al vroeg op de halve marathon wordt duidelijk dat Jackie betere loopbenen heeft dan Sarah. Na vijf kilometer zijn de rollen omgekeerd en neemt de leiding over. Andere achtervolgsters liggen dan al tien minuten achter. Voor Jackie Hering begint de glorie naar de Magic Carpet waar ze na Steelhead vorig jaar nu een tweede 70.3 Ironman-zege boekte. Ze wint in 4.16.48 uur, nadat ze vorig jaar nog tweede werd achter Heather Wurtele, nu niet aan de start.

Sarah True volgt later als tweede. Dat ‘later’ is inmiddels wel negen minuten geworden, wel het bewijs dat Hering met 1.23 uur hard gelopen heeft. (Hanson had 1.15). Angela Naeth is aan het begin van het lopen uitgvallen. Het gat naar de nummer drie is gigantisch: Danielle Dingman maakt het Amerikaanse podium compleet, maar dat gebeurt wel pas 21 minuten nadat Hering de streep bereikte.

Triathlon La Paz voor Grajales en Rueda Santos

Er was nog een derde wedstrijd uit de ITU-cyclus, die zaterdag werd gehouden. In het Mexicaanse La Paz was klaarblijkelijk de invloed van corona nog geen reden om deze wedstrijd af te blazen. En dus kon de Olympische afstands triathlon om de PanAmerican Cup doorgaan.

Op twee Amerikanen, twee Kazakken, een Cubaan, een Koreaan en een Roemeen na kwamen alle deelnemers uit Mexico zelf. Ook in kwaliteit waren de mannen en vrouwen uit het land van Speedy Gonzalez de baas. Het mannenpodium bestond uit Olympiër Crisanto Grajales, Edson Gomez Ruiz en Eduardo Antonio Castellanos. De eerste niet-Mexicaan werd negende. Bij de vrouwen bestond de top drie uit Lizeth Rueda Santos, Rosa Maria Tapia Vidal en Cecilia Sayun Ramirez Alvarez. Da’s bijna een hele regel vol. Vierde werd de Roemeense Antoanela Manac, Europees beloftekampioene aquathlon.

Afgelast was ook de triathlon van….Coronado

Een bekende halve triathlon is de Florida Challenge Clermont. Vorig jaar was ‘Florida-fan’ Trijnie Roozendaal-Rep nog van de partij met haar laatste halve triathon, die ze ook won bij de F65. Maar dit jaar bleef het dus leeg in Clermont, geen triathlon. Dat gold al voor Sarasota, de American Cup. Op het gebied van Ironman gingen drie van de vier wedstrijden niet door. De 70.3 Ironman van Taiwan was al in een vroeg (Chinese crisistijd) stadium afgelast, daarna volgde San Juan, Puerto Rico. De derde wedstrijd uit de Wanda Sports Group was vooral in naam een bijzondere. Het betrof een 5150-triathlon. Te houden in…..Coronado. Zoiets verzin je toch niet hè.

Met de vier wedstrijden van afgelopen dagen is het toch echt even gedaan met races. Maar zoals al eerder gezegd, triatleten zijn best inventief, triathlonorganisatoren ook. We kijken nu al uit naar de eerste thuistriathlons. Mits natuurlijk een redelijk riant optrekje beschikbaar….

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.