Challenge en Powerman ‘verliezen’ veel races; NTB over crisis; tips/adviezen Guido Vroemen – WTJ 1486

DINSDAG – De persconferenties en persverklaringen rollen de laatste dagen over elkaar heen. Voor de derde keer stonden bewindvoerders achter een desk uitleg te geven. Dit keer over de economische steun waarop ondernemers en gelukkig ook zzp’ers. En zo raast het nieuws als een gek door. Nauwelijks is de miljardensteun tot ons doorgedrongen of de grenzen worden gesloten. Eerst een reisverbod naar het buitenland en meteen daarachter een inreisverbod in de 26 Schengen-landen waaronder dus Nederland.

Geen EK voetbal, WK Viborg uitgesteld

Volop verklaringen aangaande het coronavirus ook uit de sportwereld. Prominent vandaag natuurlijk de UEFA, waar de eigenlijk wel verwachte annulering van het EK voetbal kwam. Niet van 12 juni t/m 12 juli, maar volgend jaar van 11 juni t/m 11 juli. Geen cadeautje dus voor de 60-jarige UEFA. Bondscoach Ronald Koeman reageerde laconiek. Tja, wat moet je anders. Alles valt in het niet bij deze pandemie, waar we in het Brabantse nu al twee weken stevig mee worden geconfronteerd. Iedereen in mijn omgeving kent wel iemand, die positief getest is en inmiddels zijn er ook onder de overleden patiënten voor menig provinciegenoot wel bekenden bij. Dat is heftig. Daar tegenover staat een enorm saamhorigheidsgevoel van mensen die elkaar zo goed mogelijk helpen en een enorme waardering voor mensen in de zorg, die aan de frontlijn hun stinkende best doen. Om acht uur klapte heel Nederland de handen stuk uit waardering.

(1) Wim Vd Broek – Heroes! Iedereen die zich met hart en ziel inzet in…

Spitsen we het toe op triathlon dan kwam er vanmiddag een heldere uiteenzetting van de Challenge Family. CEO Jort Vlam uit Almere bracht goed onder woorden wat veel evenement organisatoren voelen. Dat het ontstellend moeilijk is om een wedstrijd af te gelasten en dat zoiets alleen maar uit overmacht geboren wordt. Dat er altijd kosten mee gemoeid zijn, maar dat het belang van de atleet/deelnemer voorop staat.

Foto: James Mitchell/Challenge Family

Challenge is flink getroffen met de geannuleerde/uitgestelde wedstrijden in onder andere Salou, Shapperton, Mogan-Gran Canaria, Taiwan, Cancun en Riccione. En we zijn er misschien nog niet. Niemand, zelfs de grootse experts, durven te voorspellen wanneer de coronastorm weer gaat liggen. Overigens vallen de klappen ook bij Powerman met afgelaste races op Hawaii, het EK Alsdorf, het WK Viborg (uitgesteld tot 3 oktober) en zelfs 14 juli Embrun blijkt geen haalbare kaart.

Richard Varga in quarantaine

Spraken we zaterdag nog vol ontzag over de Slowaakse toptriatleet Richard Varga, die in Mooloolaba voor de 70e keer de snelste zwemmer was op hetzij een World Triathlon Series dan wel een World Cup-race. Hij vloog terug naar vauit Down Under naar zijn vaderland, maar gaat daar wel meteen twee weken in quarantaine. Dat doet Richard overigens zonder morren, sterker nog: hij is trots op de stringente voorzorgsmaatregelen, die zijn land neemt om het virus te bestrijden. Ook veel triatleten uit Girona (Milan Brons, Ruben Zepunkte, Jetze Plat en Frederik van Lierde) en Lanzarote (Lucy Charles, Seppe Odeyn) zijn inmiddels terug naar eigen land.

NTB onderzoekt financiële tegemoetkoming atleten én organisatoren

Ook de NTB kwam vandaag met een nieuwe update. De bond verwijst naar de ITU, die alle internationale evenementen t/m 30 april heeft afgelast. ,,Wat daarvan de gevolgen zijn voor de Olympische en Paralympische kwalificatie wordt later pas duidelijk. De NTB volgt voor binnenlandse activiteiten de richtlijnen van RIVM en adviezen van NOC*NSF.’’

Alle bijeenkomsten t/m 6 april van de NTB zijn afgelast. Trainersopleidingen, bijscholingen, official cursussen, bestuursvergaderingen (gaan wel door via videoconferencing). Geen regiobijeenkomsten ook.

In de lijn van het Nederlandse kabinet onderzoekt de NTB de mogelijkheden van een financiële tegemoetkoming richting deelnemers en organisatoren van evenementen die afgelast worden en niet in dit kalenderjaar ingehaald kunnen worden. De regel is nu dat bij afgelasting door overmacht geen restitutie van inschrijfgelden is verschuldigd. Het nadrukkelijk advies is verder alle groepstrainingen en clinics t/m 6 april af te zeggen.

In de NTB-verklaring gaat het verder nog over de trainingsstage op Mallorca, waar iedereen van terugkeert. Nieuwe trainingen van de talentencentra zijn niet eerder dan na 6 april. De staf gaat individuele trainingsschema’s uitzetten. Het Forte Jeugd- en Juniorencircuit zou met de zwemloop van 29 maart beginnen. Er komt eventueel een nieuwe datum. Deelnemers worden hierover individueel geinformeerd. De Teamcompetities Triathlon heeft nog geen aanpassingen. De organisatie communiceert daar via haar eigen kanalen over.

Tot zover de uitleg van de NTB. Nog even terugkomend op Mallorca. Tanya ten Velden meldde ons zojuist opgelucht dat ze thuis is. ,,Met een grote groep konden we vandaag naar Amsterdam vliegen. Er zijn nog een stuk of tien atleten op Mallorca, die vliegen op Eindhoven morgen. Als het goed is.’’

Adviezen en tips van Guido Vroemen

Zoals de regering haar oor goed te luisteren legt bij de wetenschappers, zo informeerden wij ook bij bondsarts Guido Vroemen met de vraag: wat moeten atleten doen in tijden van het coronavirus?

Hier is zijn antwoord:

De belangrijkste zaken, die je als mens en dus ook als atleet nu moet doen, is contact vermijden met anderen, Dus geen handen schudden, omhelzen enzovoorts. Heel vaak je handen wassen en voorkomen dat je veel met je handen aan je gezicht (mond, neus en ogen) zit.

Trainen kan gewoon doorgaan met een aantal regels, die je in acht moet nemen. Train alleen of maximaal met twee of drie samen, maar houd afstand van elkaar. De komende periode geen zware opbouw in het trainingsproces doorvoeren, hou de belasting gelijk of beter nog: doe iets rustiger dan je gewend bent. Zorg er voor dat je voldoende energie intake aanhoudt zodat er geen negatieve energiebalans ontstaat, die extra druk geeft op het lichaam. Dus geen nuchtere trainingen deze periode.

Voldoende vocht intake en genoeg herstel na de training. Probeer extra slaapuren te nemen. Als je wedstrijden gepland hebt, die nu niet doorgaan is dat doel nu weg. Probeer even afstand te nemen hiervan en neem zowel wat fysieke als mentale rust en laat je fysieke fitheid wat afnemen. Dat is niet erg, als er weer duidelijkheid is over wedstrijden dan kun je een nieuwe planning maken en daar naar toe werken. Het bijhouden van conditie is in deze periode genoeg.

 

Voor een uitgebreide uitleg over virussen, afweer en immuunsystemen verwijst Guido naar een artikel, dat hij eerder schreef voor het Bondsblad. Hierbij de link.

https://www.smamiddennederland.nl/wp-content/uploads/2013/02/Immuunsysteem-ondersteunen-TS2015-TS-1.pdf?fbclid=IwAR29-sLk2U6ZEcj4jPyPM5oeXjHpp3M7CE1xlGHPlckkCwrqA_81Ug6R03Q

Hartelijk dank Guido voor deze zeer informatieve uiteenzetting. Het is goed om iemand met verstand van zaken hierover aan het woord te laten.

Morgen is weer een nieuwe dag. Bij mijn dagelijks werk op de krant zijn we naast al het harde nieuws ook op zoek naar hartverwarmende verhalen, zoals vanavond het ‘zorg-applaus’. Crises maakt mensen inventief en creatief. Dat geldt dus ook voor tri- en duatleten. Heb je leuke ideeën, die min of meer uit nood geboren zijn: meldt het en wie weet kunnen we via Trikipedia anderen ermee bereiken. En verder: let een beetje op elkaar!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.