Exit Triathloon, Groningen, Hoorn; Ellen in Mexico; Derde hele Han; Open water – WTJ 1488

DONDERDAG – In eigen land hield het dus op met de zwemloop Roosendaal en crossduathlon Wierden, in het buitenland ging het nog een weekendje door. Mooloolaba World Cup, waarna Donald Hillebregt en Rani Skrabanja langs allerlei hindernissen pogen huiswaarts te keren. Mauritius, waar Mohamad Masoo weer wat dichterbij zijn Olympische droom kwam (mits die niet uiteen spat) en de twee Mexicaanse wedstrijden.

Inmiddels hebben we de lijst met afgelaste evenementen weer bijgewerkt. Ook daar komen dagelijks evenementen bij helaas. Je zag het deze week ook aan het rijtje EK voetbal, Eurovisie Songfestival, Amstel Gold Race en vandaag GP van Zandvoort. De reacties worden ook steeds berustender en het lijkt een kwestie van dagen of het oordeel over de Olympische Spelen in Tokyo zal ook geveld worden. In onze lange rij tri- en duathlons is nu het verst vooruit afgeblazen wedstrijd de World Triathlon Leeds van 5 en 6 juni.

Drie Nederlandse wedstrijden in april afgelast

Hoewel de NTB nog geen update van na 30 maart heeft gemaakt, nemen organisatoren zelf inmiddels wel een besluit. Zo gaan op 4 april de Triathloon in Drenthe (u weet wel de driekamp met kanovaren erin) en de zwemloop van Tritanium Groningen niet door. Op zondag 5 april vervalt de Westfriese run-bike-run in Hoorn.

Schagense Ellen zevende in Mexico 70.3 IM

Was Carlo Lodiers binnen Nederland de laatste die in de combinatiesport (zwemloop Roosendaal) zijn metertjes aflegde, wereldwijd is Ellen Knuvers voorlopig de laatste die in actie kwam. De geboren Schagense is getrouwd met een Mexicaan en woont er ook. Ze werkt bij Road Bicycle Tours in toeristenoord (en triathlonmekka!) Cancun. Dan is de link al gauw gelegd. Ellen deed mee in Campèche op de 70.3 Ironman. Als enige Nederlandse. In de race waarvan we eerder al berichten dat Matt Hanson en Jackie Hering wonnen finishte de ‘Adelarin van Schagen’ (variant op Eric van der Linden) als 54e op anderhalf uur van de winnares. Haar tijd van net onder de zes uur was goed voor een zevende plaats bij de F45.

 

Han Poppema deed ‘gewoon’ zijn derde hele: Gelderland

Alles overziend is er één Nederlandse triathlon, die mogelijk geen hinder van het Coronavirus ondervindt. We hebben het over Han Poppema, bezig met zijn TwaalfTwintig. Nog even uitleggen: Han, docent lichamelijke opvoeding doet dit jaar elke maand in elke Nederlandse provincie een hele triathlon. Hij haald daarmee geld op voor Het Gehandicapte Kind.

We deden al verslag van zijn januari-avontuur in Groningen, daarna volgden we Han in Zuid-Holland en ook op 7 maart was Nederland nog niet geheel in de ban van het Coronavirus, dus toog Han naar Gelderland voor nummertje drie. Kort van tevoren komt de route van zijn parcours feitelijk pas tot stand. In Gelderland begon het allemaal met zwemmen in het Veluwemeer bij Harderwijk. Nou ja, eerst nog overnachten in het fraaie hotel Monopole. Om 5 uur stipt stond Han aan de waterrand om te beginnen met zijn derde hele. Fietsen ging over de Hoge Veluwe tot aan de Schaarsbergen.

Pal voor het Nationaal Park was de wissel van 180 kilometer peddelen naar de marathon. De 42 kilometer trokken hem naar Zevenaar voor wederom een avondlijke finish (rond half negen) en met een RaceRunner erbij. Of dat in april in weer een andere provincie ook lukt, is de vraag. Maar Han verkeert in blakende vorm en lijkt niet te stuiten. De exacte datum en provincie worden eerdaags bekend gemaakt voor nummer 4.

 

Trainen zonder zwembad; Yvonne waarschuwt voor open water

Corona en hoe trainen? Naast bezorgdheid om de volksgezondheid in het algemeen houdt veel sporters dat bezig. Indoor op de fiets of loopband. Een blokje om hardlopen mits 1,5 meter afstand kan ook. Fietsen buiten wordt in verband met ongelukken enigszins afgeraden. In de ziekenhuizen is geen plaats voor brekebenen. Tja, en dan is er nog het zwemmen. Geen zwembad waar de deuren nog open gaan. Privébaden zijn schaars, endless pools zoals Stefan van der Pal idem.

Dus gaan enkele die hards toch maar in het open water. Is dat verstandig? In maart? Even vooropgesteld dat de meeste van ons zomertriatleten zijn en geen ice-zwemmers. (Han Poppema is dan weer van buitencategorie, die tellen we even niet mee).

Yvonne van Vlerken heeft er wel een mening over. Ze bracht gisteren deze post naar buiten:


Tot grote ontzetting hoor en zie ik op Social Media dat zowel amateurs en werkelijk ook pro’s midden maart bij ‘debiele’ watertemperaturen gaan zwemmen omdat, zoals bij iedereen, de zwembaden dicht zijn. Hey I’m with you. Ik snap het, ik hou van zwemmen en mis het ook, maar als je dit niet gewend bent, kun je dit echt niet doen. Je belast hiermee je immuunsysteem onnodig, je zit er toch echt niet op te wachten nu kou te vatten, wellicht een longonsteking op te lopen en daarmee alle gevolgen van dien op je nek te halen.

Nederland, de wereld zit echt niet te wachten op nog meer zieke mensen, ze hebben hun handen vol. Mocht je nu een ijszwemmer zijn dan ben je dit gewend en ben je in dit geval een echte geluksvogel. Jij kunt lekker zwemmen, net als die enkele gelukkige die veel centen hebben en een endless pool hebben…..99% van de mensen valt echter onder jouw groep en kunnen nu gewoon even niet zwemmen. Wees gewoon dankbaar dat je triatleet bent en dat je nog zoveel meer kunt doen om je energie kwijt te raken en in vorm te blijven. Geef nu eerlijk toe, je zou nooit niet,nu in het buiten water gaan zwemmen midden maart, doe het dan nu ook niet en laat zien dat je clever bent!

Yvonne krijg langs vele kanten bijval en ook wij van Trikipedia moeten er niet aan denken nu in dat brrrrr-water te springen (we dobberen er hooguit bij 20 graden een paar keer in). Toch was een andere toptriatlete wel zo ver dat ze in buitenwater gesprongen was. En deze topper – Rachel Klamer geheten – reageerde ook op Yvonnes bericht/waarschuwing.

Deze week zelf ook buiten gezwommen in de ‘debiele’ watertemperatuur. Het stomme is: deze randebiel gaat morgen misschien weer omdat ze het fysiek en mentaal best een uitdaging vond. Met goed materiaal en een goede concentratie is het prima even te doen. Natuurlijk ga ik niemand aanmoedigen om alleen te gaan zwemmen en lang te zwemmen, maar in een groepje en een klein stukkie? Ik blijf ook in ondiep water. Als je gezond bent, is er niets aan de hand.

Zo zie je maar weer: zoveel mensen, zoveel meningen. Maar de strekking lijkt ons duidelijk: stap nu niet op eigen houtje zo maar in open water!

Tot morgen. Normaliter is het vrijdag preview-dag. Maar er valt weinig te previewen, vrees ik.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.